Լոլիկները կիսեք, հեռացրեք հեղուկն ու սերմերը: Լոլիկները կտրված մասը դեպի վեր շարեք տապակի վրա՝ ձեթով պատված փայլաթիթեղի վրա: Լոլիկների վրա լցրեք ուրցի տերևները, աղ արեք, վրան ճզմած ու կտրտած սխտորի հետ խառնած ձիթապտղի ձեթ ցայեք:
Միսը ոչ մեծ կտորներով կտրատեք: Սոխը բարակ օղակաձև կտրատեք, սխտորն ու ռեհանը մանրացրեք: Լոլիկները մաքրեք, հեռացրեք նաև սերմերն ու հեղուկը: Պտղամիսը մանր կտրատեք:
Ոսպի վրա սառը ջուր լցրեք, և թողեք մնա 12 ժամ: Այնուհետև ջուրը թափեք, ոսպի վրա 1,5 լիտր սառը ջուր լցրեք, հասցրեք եռման աստիճանի և թույլ կրակի վրա 1 ժամ եփեք, վերջում աղ արեք:
Սեխը կամ ձմերուկը փոքր քառակուսիների ձևով կտրատեք, խաղողը կիսեք, եթե կորիզներ ունի, հեռացրեք:
Բաղադրիչները՝ 400 գ տերև ծաղկակաղամբի պոչի հատվածից 4 մեծ կտոր սպիտակ հաց 2 պճեղ սխտոր 6 ճ/գ ձիթապտղի ձեթ աղ քերած պարմեզան՝ մատուցելու համար Պատրաստման եղանակը Ծաղկակաղամբի տերևները խոշոր կտրատեք: Միջին ուժգնության կրակի վրա 15-20 րոպե 1 լիտր աղաջրի մեջ եռացրեք դրանք, մինչև փափկելը: Տերևները հանեք, թողեք՝ քամվեն, իսկ ջուրը պահեք տաք վիճակում: Սխտորը մաքրեք, […]
Դդումի կեղևն ու միջուկը հեռացրեք, պտղամիսը խոշոր քառակուսիներով կտրատեք, լցրեք եռացող աղաջրի մեջ և եփեք մինչև փափկելը՝ մոտ 10-15 րոպե: Քամիչի մեջ լցրեք, քամվելուց հետո տրորեք, պյուրեի վերածեք:
Սունկը խոնավ շորով մաքրեք, ոտիկները հեռացրեք: Սոխն ու սունկը մանր կտրատեք, ձիթապտղի ձեթի կեսով 5-6 րոպե տապակեք, մինչև ոսկեգույն-շագանակագույն երանգ ստանալը: Աղ ու պղպեղ արեք, վերցրեք կրակից:
Խմորիչով խմոր պատրաստելու համար անհրաժեշտ է 15-20 գ թարմ խմորիչ, 500 գ ցորենի ալյուր, մի փոքր աղ ու շաքարավազ, 2 ճ/գ ձիթապտղի ձեթ և 38-40 աստիճան ցելսիուս տաքության բավարար քանակի ջուր, որպեսզի փափուկ ու հարթ խմոր ստացվի:
Զիրայի ու գինձի սերմերը տրորեք: Կուսկուսը լցրեք կաթսայի մեջ, ավելացրեք աղը, տրորած զիրան ու գինձը: 2 ճ/գ ձիթապտղի ձեթ լցրեք վրան, խառնեք:
Փակ կափարիչի տակ եփեք բրինձը մինչև ջուրը ներծծվի, գոլորշիանա՝ մոտ 12 րոպե: Ապա բրնձի վրա լցրեք գինին, կրակը թուլացրեք և շարունակեք եփել մինչև բրինձը փափկի՝ մոտ 10 րոպե:
Լոլիկների վրա խաչաձև կտրվածք արեք, 30 վրկ մտցրեք եռացրած ջրի, ապա սառը ջրի մեջ, կեղևը հեռացրեք: Հեռացրեք սերմերն ու հեղուկը: Պտղամիսը մանր կտրատեք:
Բաղադրիչները՝ 2 կլոր բիսկվիթ՝ յուրաքանչյուրը մոտ 400 գ քաշով (տես՝ խորհուրդ 3) 1 լ կաթ 6 ձվի դեղնուց 2 բաժակ շաքարավազ 100 գ ալյուր 90 գ կակաոյի փոշի 300 գ մաքրած նուշ 100 մլ ռոմ 100 մլ լիկյոր «Ալկերմես» կամ համեմունքներով կոնյակ (տես՝ խորհուրդ) կես կիտրոնի կեղև դարչինի փոքր փայտիկ Ջնարակի (глазурь) համար 2 ձվի […]
Խմորի համար խմորիչը բացեք 38-40 աստիճան ցելսիուս տաքության ջրով: Ավելացրեք ալյուրն ու աղը, խմոր հունցեք: 10 րոպե լավ հունցեք, մինչև խմորն առաձգական դառնա: Խմորը ծածկեք կտորով, մոտ 1 ժամ թողեք տաք տեղում:
Պատրաստեք կրեմը: Կաթսայի մեջ կաթ լցրեք, ավելացրեք շերտերով կտրտած կիտրոնի կեղևը: Միջին ուժգնության կրակի վրա կաթը հասցրեք եռման աստիճանի, կիտրոնի կեղևը հանեք կաթսայից:
Սոուսի համար մանր կտրատեք սոխը: Խորը թավայի մեջ ձեթ լցրեք, ավելացրեք կտրտած սոխը, տապակեք մինչև փափկելը՝ մոտ 5 րոպե: Միսն ու նրբերշիկը ոչ մեծ քառակուսիների ձևով կտրատեք, ավելացրեք սոխով թավայի մեջ, ևս 5 րոպե տապակեք: Մսի վրա լցրեք գինին ու պատրաստեք, մինչև այն գոլորշիանա:
Աքաղաղը 8 մասի բաժանեք, տեղադրեք մեծ կաթսայի մեջ, վրան գինի լցրեք:
Թասի մեջ հարեք հալեցրած կարագն ու շաքարավազը, ավելացրեք ձուն ու խառնեք: Կիտրոնի կեղևը մանրացրեք, լցրեք նույն թասի մեջ: Այնուհետև ավելացրեք նաև ալյուրը, լավ հունցեք:
Ցորենի ձավարի վրա մեծ քանակությամբ տաք ջուր լցրեք և 2 ժամով թողեք: Ապա քամեք, լցրեք կաթսայի մեջ, եռացրած ջուր ավելացրեք այնքան մինչև ձավարն ամբողջությամբ ծածկվի, հասցրեք եռման աստիճանի, 5 րոպե եփեք: Ձավարը լցրեք ցանցի վրա, լվացեք սառը ջրով:
Կաթսայի մեջ լցրեք արգանակն ու գինին, տաքացրեք, բայց մի թողեք, որ եռա:
Կիսեք բադրիջանները: Գդալի սուր մասով հեռացրեք միջուկները՝ աշխատելով չվնասել կեղևը: Պետք է մոտ 1,5 սմ հաստության պատերով նավակներ ստանաք: Բադրիջանի միջուկը մանր կտրատեք ու աղ արեք: Թողեք 10 րոպե, հետո լվացեք ու քամիչով քամեք:
Կարագը հալեցրեք: Նուշը ոչ շատ մանր փշուրների վերածեք:
Լոբին 12 ժամով թրջեք մեծ քանակության ջրի մեջ, ապա լվացեք, վրան սառը ջուր լցրեք, դրեք կրակի վրա, եռացրեք, միջին ուժգնության կրակի վրա եփեք մինչև փափկելը՝ մոտ 40-60 րոպե: Շաֆրանի վրա 1 բաժակ տաք ջուր լցրեք ու 1 ժամ թողեք:
Ալյուրից, ձվից, աղից, կիտրոնի աղից ու կտրտած մարգարինից խմոր հունցեք: Խմորը փաթաթեք կերակրի թաղանթի մեջ, 20-30 րոպե սառեցրեք:
Ձուկը մաքրեք, միսն առանձնացրեք փշերից: Տապակը պատեք ձեթով, ձկները մաշկով դեպի ներքև տեղադրեք տապակի մեջ, վրան լցրեք բուրումնավետ չորահացը: Տապակը 20 րոպեով տեղադրեք 220 աստիճան ցելսիուս տաքության ջեռոցում:
Կաթսայի մեջ լցրեք նարնջի հյութն ու 100 մլ սառը ջուր, հասցրեք եռման աստիճանի: Լցրեք թեյը, կաթսան վերցրեք կրակի վրայից, փակեք կափարիչով ու թողեք 5 րոպե: Քամեք, ավելացրեք մեղրը, հասցրեք եռման աստիճանի:
Հավի կրծքամսի ֆիլեները երկու կողմից աղ ու պղպեղ արեք: Տապակին ձեթ քսեք, հավի կրծքամսերը տեղադրեք դրա մեջ, կրծքամսերի վրա էլ լցրեք տապակած սոխն ու սնկերը:
Ձուկը մաքրեք, լվացեք, ապա համաչափ կտրատեք, աղ ու սև պղպեղ արեք:
Ձվերը 9 րոպե խաշեք, վրան անմիջապես սառը ջուր լցրեք ու մաքրեք:
Մանր կտրատեք գազարն ու սոխը: Դրանք մսի կտորների ու թարխունի հետ տեղադրեք տափակ ափսեի մեջ: Վրան կարմիր գինի լցրեք: Ավելացրեք դափնու տերևը, ուրցը, աղն ու պղպեղը: Նվազագույնը 2 ժամով սառը տեղում դրեք:
Հեռացրեք տաքդեղների պոչային մասը, մաքրեք սերմերից: Կարևոր է, որ տաքդեղները չվնասվեն: