Ցիտրուսային մրգերի, հատկապես նարնջի չափից շատ օգտագործումը ավելացնում է մաշկի քաղցկեղով հիվանդանալու հավանականությունը, գրում է Express թերթը:
Action on Salt բժշկական համայնքի մասնագետները խորհուրդ են տալիս զարկերակային բարձր ճնշմամբ տառապող մարդկանց դադարեցնել չորացված միս ուտելը, գրում է Express- ը:
#ՀԻՄԱ. ԱԺ առողջապահության հարցերի մշտական հանձնաժողովի նիստը. #ՈւՂԻՂ
Քաղցր ըմպելիքները երեխաների մոտ խաթարում են հիշողությունը և սովորելու ունակությունը: Այս եզրակացությանն են եկել Ջորջիայի և Հարավային Կալիֆորնիայի համալսարանների ամերիկացի գիտնականները, որոնց հետազոտությունը հրապարակվել է ScienceDaily պորտալում:
Սպիտակուցի անբավարարությունը, քնի խանգարումը, ֆոտոծերացումը և քրոնիկական բորբոքումներն արագացնում են օրգանիզմի ծերացումը, ասում է սննդաբան Եկատերինա Շիրշովան։ Նա gazeta.ru-ի հետ զրույցում անվանել է այս գործոնների զարգացումը դանդաղեցնելու ուղիներ:
Որոշ մթերքներ կարող են թեթևացնել գլխացավը, ասում է սննդաբան Ելենա Սոլոմատինան։ Դրանց անունները նա նշել է «Երեկոյան Մոսկվայի» հետ զրույցում։
Սուրճի օգտագործումը կարող է վտանգավոր լինել առողջության համար, եթե չհետևեք պարզ կանոններին: Այս մասին «Զվեզդա» հեռուստաալիքին պատմել է բժիշկ-գաստրոէնտերոլոգ Նուրիա Դիանովան։
Մասնագետն ընդգծեց՝ վատ սովորությունները, հատկապես ծխելը, ալկոհոլի օգտագործումը, գիշերը չքնելը շատ վատ են անդրադառնում կոկորդի և ձայնալարերի վրա ու բերում են բուժման արդյունավետության նվազման:
Գիտնականները պարզել են, որ շատ վերամշակված սնունդ ուտելը նպաստում է բորբոքմանն ու երիկամների քրոնիկ հիվանդությանը: Համապատասխան ուսումնասիրությունը հրապարակվել է Science Advances- ում:
«Դասեր» հաղորդաշարում Սաթիկ Սեյրանյանի հյուրերն «Առողջության իրավունք» իրավապաշտպան ՀԿ նախագահ Անուշ Պողոսյանն ու Անկախ դեղատների ասոցիացիայի նախագահ Արթուր Խաչատրյանն են։
«Թութքը հյուսվածք է, որը ձևավորվում է դեռևս սաղմի շրջանում: Այսինքն, դա մի հյուսվածք է, որն ունեն բոլոր մարդիկ: Բայց կյանքի ինչ-որ էտապում՝ կախված որոշակի ագրեսիվ ֆակտորներից, հյուսվածքը սկսում է փոփոխվել և չկատարել իր ֆունկցիան: Այս հյուսվածքը բոլոր մարդկանց հետանցքի շրջանում կա, և իրենից ներկայացնում է արյան դեպք, այսինքն՝ եթե կոնքում, ինչ-որ մի տեղ արյան ճնշումը բարձրանում է, ավելորդ արյունը կուտակվում է այդ խորշիկավոր հյուսվածքներում: Եթե չափից շատ է կուտակվում՝ ձևավորվում են հանգույցներ»:
Ընդհանրապես քնից մեկ ժամ առաջ ցանկալի է դադարեցնել բոլոր տեսակի խաղերը, երեխային բերել հանգիստ դաշտ, գրկել կամ որևէ գործողություն անել, որոնք հանգստացնում են փոքրիկին։ Ցանկալի է թուլացնել տան լուսավորությունը՝ 50-70 տոկոսով։ Պետք չէ միացնել սպիտակ, կապույտ լույսեր, որոնք արևածագի լույսերի նման են։ Կարող են լինել արևամուտին նման լույսեր՝ կարմիր, վարդագույն, մուգ դեղին։
Սննդաբան բժշկական գիտությունների թեկնածու Ելենա Սոլոմատինան խոսել է վիտամին C-ի աղբյուրների մասին:
Օտոլարինգոլոգ Իվան Լեսկովը նախազգուշացրել է, որ շոգ եղանակին պաղպաղակ չափից շատ ուտելը կարող է առաջացնել կարճատև հարբուխ, հայտնում է ТАСС-ը:
Սննդաբան Անժելիկա Դուվալը խմիչքի բաղադրատոմս է տվել, որը կարող է թեթևացնել շատ ուտելու հետևանքները: Նրա ցուցումները հրապարակել է Ридус լրատվական պորտալը:
Հայաստանի կառավարությունը ապրիլի 3-ի նիստում փոփոխություններ և լրացումներ է կատարել նախկինում ընդունած որոշումներից մեկում՝ «Կուտակային կենսաթոշակների մասին» օրենքի համաձայն սահմանված հիվանդությունների (վիճակների) ցանկը վերանայելու նպատակով:
Մանկական էնդոկրինոլոգիական դիսպանսերային ծառայությունը «Մուրացան» համալսարանական կլինիկայում է, որտեղից բուժառուները ստանում են դեղորայք և բժշկական օգնություն։
Լոլիկի հյութը կարող է իջեցնել զարկերակային ճնշումը և խոլեստերինի մակարդակը սրտային հիվանդությունների ռիսկի տակ գտնվող մարդկանց մոտ: Նման եզրակացության են եկել Տոկիոյի բժշկական համալսարանի ճապոնացի գիտնականները, որոնց հետազոտությունը հրապարակվել է Food Science and Nutrition ամսագրում:
Ներկայացված է աուտիզմ ունեցող երեխայի մոր անանուն իրական հուզիչ պատմությունն առաջին դեմքով։
Ըստ Առողջապահության Համաշխարհային Կազմակերպության՝ աշխարհում մոտավորապես 100 երեխաներից 1-ը աուտիզմ ունի
Չինացի գիտնականները պարզել են, որ տավարի մսի սպիտակուցը մարդու օրգանիզմը շատ ավելի լավ է կլանում, եթե միսը եփվում է վակուումում, համեմատած ավանդական շոգեխաշման և տապակման հետ: Հետազոտությունը հրապարակված է Journal of Agricultural and Food Chemistry- ում:
Հոգեկան խնդիրների կանխարգելման համար անհրաժեշտ է վերահսկել աղիների առողջությունը, ասել է դիետոլոգ և սննդաբան, բ.գ.թ. Մեգան Ռոսին։ Նա Huffington Post-ին հայտնել է հոգեկան առողջությունը բարելավելու իր անսովոր միջոցը:
Սեխը, նարինջը և ջրի բարձր պարունակությամբ այլ մրգեր կարող են օգնել ձեզ ավելի երիտասարդ տեսք ունենալ, ասել է սննդաբան Ամիր Խանը: Նրա կարծիքը մեջբերում է Daily Mirror-ը։
Լավ սնվելու և չգիրանալու համար հարկավոր է նախաճաշել մինչև 08:30-ը, ասում է սննդաբան Սամանտա Կասեթին։ Մասնագետն ընդգծել է, որ նախաճաշն առանձնահատուկ արժեք ունի։
Առօրյա հոգսերը, սթրեսային աշխատանքը, էմոցիոնալությունն ազդում են մարսողական համակարգի վրա, իսկ նստակյաց ապրելակերպը մեծ ազդեցություն ունի։ Ամբողջ օրը համակարգչի առջև նստած աշխատող մարդկանց մոտ, իրոք, շատ են մարսողական սիմպտոմները, հատկապես փքվածությունը, որովհետև մեր աղիները, օրգանիզմն ամբողջությամբ շարժում սիրում է։ Երբ մենք նստած նք, կոպիտ ասած՝ մեր աղիներն էլ են նստում, իսկ երբ մի փոքր քայլում ենք, աղիների աշխատանքը ևս ատիվանում է։
Պերմի ազգային հետազոտական պոլիտեխնիկական համալսարանի (ПНИПУ) գիտնականները բացահայտել են քնի հետ կապված որոշ երևույթների պատճառները։ Այս մասին Gazeta.Ru-ին հայտնել են գիտական հաստատության մամուլի ծառայությունից։
«Առավոտյան դատարկ ստամոքսին սուրճ խմելը կարող է գրգռել ստամոքսի լորձաթաղանթը։ Սա կարող է հանգեցնել անհարմարության, այրոցի և նույնիսկ գաստրիտի: Բացի այդ, սուրճը խթանում է ստամոքսահյութի արտադրությունը, ինչը կարող է հանգեցնել սննդի արագացված տեղաշարժի ստամոքս-աղիքային տրակտով: Սա կարող է առաջացնել սովի զգացում ուտելուց անմիջապես հետո և մարսողության խանգարում: Այս պրակտիկան հատկապես վտանգավոր է ստամոքս-աղիքային հիվանդություններ ունեցող մարդկանց համար։ Ամեն դեպքում, նպատակահարմար է սուրճ խմել կաթով, քանի որ այն ավելի մեղմ է ստամոքսի նկատմամբ»,- ասաց բժիշկը։
Մեծ քանակությամբ աղի օգտագործումը կարող է վնասակար լինել առողջության համար, զգուշացրել է նյարդաբան Աննա Կոպցևան։ NEWS.ru-ի հետ զրույցում նա նշել է այս համեմունքի չարաշահման հիմնական վտանգը։
Հատկապես անհրաժեշտ է պարբերաբար մաքրել և ախտահանել տան, աշխատավայրի մակերեսները, օդափոխել տարածքները:
Գաստրոէնտերոլոգ Ալիյա Ուսեեւան պատմել է, թե ինչպես պետք է գրասենյակային աշխատողները սնվեն։ Նրա առաջարկությունները տրամադրվում են Healthy Nutrition պորտալի կողմից: