Հերպեսը վիրուսային բնույթի տարածված պաթոլոգիա է, որը բնութագրվում է կրկնվող ընթացքով. վնասվում է մաշկը և լորձաթաղանթները, ձևավորվում են բնորոշ բշտիկներ:
Օրգանական և դեղագործական քիմիայի գիտատեխնոլոգիական կենտրոնի գիտաշխատողները լյարդի ցիռոզի բուժման նոր մոտեցում են առաջարկում, ինչի մասին էլ զրուցել ենք «Դեղաբանության և պաթոհիստոլոգիայի» լաբորատորիայի կրտսեր գիտաշխատող Լիլիթ Արշակյանի հետ։
Բրիտանացի ուռուցքաբան Դեբորա Լին զգուշացրել է, որ փքվածությունը կարող է լինել ձվարանների քաղցկեղի և քաղցկեղի մի քանի այլ տեսակների առաջին ախտանիշը: Նրա խոսքերը մեջբերում է Express edition-ը։
Առաջին հերթին անքնություն կարող են հրահրել այն ապրանքները, որոնք պարունակում են խթանիչներ, հատկապես կոֆեին։ Էնդոկրինոլոգ, դիետոլոգ, բժշկական գիտությունների թեկնածու Օքսանա Միխալեւան պատմել է, թե որ մթերքները կարող են հանգեցնել քնի հետ կապված խնդիրների։
Լադիգինան ընդգծել է, որ ածխաջրերի վտանգի մասին հայտարարությունը ոչ այլ ինչ է, քան ժողովրդական թյուր կարծիք։
Այրվածքի դեպքում պետք է մարմնի վնասված հատվածը պահել հոսող ջրի տակ, ասել է մաշկաբան Դարիա Պոնոմարևան։ Նա Lenta.ru-ի հետ զրույցում հերթականությամբ նշել է՝ ինչ է պետք անել այրվածքների ժամանակ։
Քրքումն ունի հակաբորբոքային հատկություն և կարող է օգնել կանխել քաղցկեղը, ասել է թերապևտ Օլգա Չիրկովան։ Այս համեմունքի օգտակար հատկությունները բժիշկն անվանել է NEWS.ru-ի հետ զրույցում։
Սննդաբան Մարգարիտա Կորոլևան խոսել է սառեցված բանջարեղենի և մրգերի օգուտների մասին։ Այս մասին հայտնում է RIA Novosti-ն։
Կարտոֆիլը պարունակում է մեծ քանակությամբ կալիում, որն օգտակար է արյան բարձր ճնշում ունեցող մարդկանց համար, ասել է սննդաբան Նատալյա Դենիսովան։ Նա aif.ru-ի հետ զրույցում նշել է հիպերտոնիկ հիվանդների համար իդեալական մթերքը:
Ոսպնյակի առաձգականության տարիքային փոփոխությունները, որոնք հանգեցնում են տեսողության սրության նվազմանը՝ պահպանելով այն հեռավորության վրա, սկսվում են մոտ 35 տարեկանից և նկատելի են դառնում մարդու համար 40-45 տարեկանից հետո։ Այս մասին Газета.Ru-ին հայտնել է Եվրոպական բժշկական կենտրոնի (EMC) ակնաբույժ Նատալյա Բոշան։
Էնդոկրինոլոգ և սննդաբան Օլգա Չուխաչովան կարծում է, որ կարելի է օրական մեկ կտոր երշիկ ուտել՝ առանց առողջությունը վնասելու։ Նա gazeta.ru-ի հետ զրույցում անվանել է այս մսամթերքի անվտանգ օրական չափաբաժինը։
Որոշ մթերքներ կարող են դրական ազդեցություն ունենալ տեսողության վրա, քանի որ դրանք պարունակում են վիտամիններ և միկրոտարրեր, որոնք մասնակցում են նյութափոխանակության գործընթացներին և բարելավում են արյան շրջանառությունը և աչքերի սնուցումը: Ակնաբույժ Սվետլանա Միրգորոդսկայան Գազետա.Ru-ին պատմել են, թե որոնք են այդ մթերքները:
Ոչ մի մթերք բառացիորեն չի երիտասարդացնում մարդուն, սակայն ճիշտ սնվելը կարող է լավ վիճակում պահել օրգան-համակարգերը և դանդաղեցնել ծերացումը։ Այս մասին Gazeta.Ru-ի հոդվածում խոսել է սննդաբան, առողջության ոլորտի փորձագետ Քրիստինա Ֆոյգտը։
Բրիտանացի բժիշկ Մայքլ Մոսլիի խոսքով՝ տարեց մարդիկ կարող են ամբողջ տարին վիտամին D-ի հավելումներ ընդունել։ Այս նյութն օգնում է կանխարգելել հաստ աղիքի քաղցկեղը և դեմենցիան։ Այս մասին հայտնում է Daily Mail-ը։
«Պարոդոնտիտը հիվանդություն է, որը բացասաբար է անդրադառնում ոչ միայն լնդերի, այլև ծնոտի ոսկորների վրա։ Արդյունքում հիվանդը վտանգում է կորցնել մեծ թվով ատամներ, որոնք սկզբում դառնում են շարժական, հետո թափվում»,- ասել է մասնագետը։
Երիկամներում քարերի առաջացման հիմնական պատճառներն են՝ նյութափոխանակության խանգարումները և չլուծվող աղերի կուտակումը։ Այս մասին NEWS.ru-ին տված հարցազրույցում զգուշացրել է թերապեւտ Անաստասիա Տիմոշչենկոն։
Սեչենովի համալսարանի ԼՕՌ բժիշկները սկսել են բուժել քթի պոլիպները մոնոկլոնալ հակամարմիններով. ազդեցությունը նկատելի է առաջին ներարկումից հետո: Մոնոկլոնալ հակամարմիններով բուժումը համարվում է համաշխարհային բժշկության վերջին ձեռքբերումը, սակայն նախկինում այն չի կիրառվել քիթ-կոկորդ-ականջաբանության մեջ։ Այս մասին Газета.Ru-ին հայտնել են մամուլի ծառայությունից։
Էնդոկրինոլոգ, բժշկական գիտությունների թեկնածու Նատալյա Տանանակինան «Իզվեստիա»-ին ասել է, թե ինչու է վիտամին D-ի պակասը վտանգավոր:
Նշվում է, որ գլիկեմիկ ինդեքսը (կամ GI) տերմին է, որն օգտագործվում է նկարագրելու համար, թե տարբեր մթերքներում ածխաջրերը որքան արագ են բարձրացնում արյան շաքարի մակարդակը: Ցածր GI մթերքները դանդաղորեն արյան մեջ գլյուկոզա են թողնում: Սա նպաստում է ավելի երկար հագեցվածության զգացմանը:
Հարավային Կորեայի Չուն Անգ համալսարանի գիտնականները պարզել են, որ օրական մինչև երեք չափաբաժին կիմչի ուտելը կարող է նվազեցնել որովայնի ճարպի քանակը՝ պոտենցիալ նվազեցնելով շաքարախտի առաջացման վտանգը: Հետազոտության արդյունքները հրապարակվել են BMJ (British Medical Journal) Open ամսագրում:
Նրանց մոտ, ովքեր սիրում են փորի վրա քնել, կարող են սրտանոթային համակարգի հետ կապված խնդիրներ, գլխացավեր և այլ պաթոլոգիաներ առաջանալ, զգուշացրել է բժիշկ Թոնի Նալդան։ Նա մատնանշել է այս դիրքով քնելու վտանգները The Mirror-ի հետ զրույցում:
Մարդկանց մեծամասնությունը կյանքում գոնե մեկ անգամ վարակվել է գրիպով: Այնուամենայնիվ, ոչ շատ մարդիկ գիտեն պարագրիպի գոյության մասին, հիվանդություն, որն ամենից հաճախ ազդում է երեխաների վրա: Մանկաբույժ Գուզել Ռախիմովան Gazeta.Ru-ին պատմել է, թե ինչպես է պարագրիպը տարբերվում գրիպից, ինչ ախտանիշներ ունի և ինչու է այն վտանգավոր երեխաների համար։
Առողջ սննդակարգի կանոններից է օրական 25-30 գրամ բջջանյութի օգտագործումը, այսինքն՝ օրական ուտել 400 գրամ բանջարեղեն և մրգեր կամ կիրառել, այսպես կոչված, «հինգի կանոնը»՝ ուտելով օրական առնվազն հինգ տեսակի բանջարեղեն և միրգ։ Այնուամենայնիվ, ոչ բոլորն են կարող հում բանջարեղեն ուտել, քանի որ այն հակացուցված է որոշ հիվանդությունների առկայության դեպքում, Gazeta.ru-ին ասել է գաստրոէնտերոլոգ Եվգենյա Մելնիկովան։
Թութքը սովորական հիվանդություն է, որը կարող է առաջանալ տարբեր պատճառներով: Ավելին, դրանցից մի քանիսը կարող են այնքան էլ ակնհայտ չլինել, օրինակ՝ հաճախակի այցելությունները սաունաներ և լողավազաններ, «Газета.Ru»-ին ասել է կոլոպրոկտոլոգ Կոնստանտին Օվչիննիկովը։
Սնուցման որակն ուղղակիորեն ազդում է ընդհանուր առողջության վրա, հատկապես՝ աղեստամոքսային տրակտի (GIT) վիճակի վրա։ Մասնավորապես, որոշ մթերքների օգտագործումը կարող է նպաստել գաստրիտի զարգացմանը, զգուշացրել է գաստրոէնտերոլոգ Պատեմատ Շամաեւան Газета.Ru-ի հետ զրույցում։
Սննդաբան Ելենա Սոլոմատինան միլիոնավոր մարդկանց կողմից սիրված ուտեստը՝ տապակած կարտոֆիլն անվանել է ուղեղի համար վնասակար։ Այդ մասին նա հայտարարել է Sputnik ռադիոյին տված հարցազրույցում։
Որոշ բարձր կալորիականությամբ և յուղոտ մթերքներ չպետք է բացառվեն սննդակարգից նիհարելիս՝ առողջության համար օգտակար լինելու պատճառով: Այս մասին ասել է պատերազմի վետերանների հիվանդանոցի սննդաբան Եվգենյա Օգանեզովան։
Առողջությունն ու կյանքի բարձր որակը պահպանելու համար խորհուրդ է տրվում սննդակարգում սահմանափակել ավելացված շաքար, հագեցած ճարպեր և աղ պարունակող մթերքները, ինչպես նաև վերամշակված կարմիր միս, ավելի լավ է ամբողջությամբ հրաժարվել ալկոհոլից և ծխախոտից, ասել է էնդոկրինոլոգ Ամինա Կուշչետերովան։
Կալորիաների հաշվումը նիհարելու շատ արդյունավետ միջոց է, սակայն կարևոր է սնունդը չդիտարկել որպես միայն էներգիայի աղբյուր: Այս մասին VKontakte-ի եթերում խոսել է թիվ 13 մարզային հիվանդանոցի էնդոկրինոլոգ Նատալյա Ժիլյակովան։
Արթնանալուց հետո ձեռքերի և ոտքերի թմրելը հետևանք է քնելու անհարմար դիրքի, բայց կարող է բացատրվել նաև մի շարք հիվանդություններով, մասնավորապես՝ վերին վերջույթի անոթների աթերոսկլերոզով։ Այս մասին հայտնել է բժիշկ Անաստասիա Տիմոշենկոն։