Չիայի (chia) սերմն իսկական սուպերմթերք է, որը հարուստ է բջջանյութով, սպիտակուցներով, օգտակար ճարպերով եւ այլ կարեւոր նյութերով, որոնք պահպանում են առողջությունը: Այդ մասին հաղորդել է Food News պորտալը:
Ուտել մեկ ափսե հավի արգանակ, երբ ջերմություն ունեք, գերազանց գաղափար է: Բայց եթե կան մթերքներ, որոնք օգնում են շուտ առողջանալ, կան նաև այնպիսիք, որոնք լրիվ հակառակ ազդեցությունն են ունենում:
Անկախ մեր ուղեղի հնարավորություններից, նրան երբեմն ժամանակ է անհրաժեշտ՝ վերականգնվելու համար, երբեմն՝ նաև լրացուցիչ խթաններ, եթե չենք ուզում, որ այն խափանվի: Չի կարելի անտեսել այդ անհրաժեշտությունը: Ահա թե ինչ կարող եք սկսել անել հենց այդ պահից՝ ուղեղի աշխատանքը խթանելու համար:
Փորձագետի կարծիքով՝ այդ ըմպելիքը կակաոն է։ Միևնույն ժամանակ, պետք է հասկանալ, որ խոսքը բնական արտադրանքի մասին է՝ առանց քիմիական նյութերի և ներկանյութերի ավելացման։
Ամենաօգտակար և սննդարար չրերն են չամիչը, ծիրանի չիրը, արմավը և սալորաչիր։ Այս մասին РИА Новости-ին հայտնել է սննդաբան Լյուդմիլա Միկիտյուկը։
Սննդաբան Տատյանա Դիկը պնդում է, որ որոշակի համեմունքներ պարտադիր պետք է ներառված լինեն մարդու սննդակարգում։ Դրանք նպաստում են քաղցկեղի կանխարգելմանը:
Ոսպը հնագույն մշակաբույսերից մեկն է։ Այն մշակվել է դեռեւս նեոլիթի ժամանակաշրջանից։ Ոսպի մշակումը մեծապես նպաստել է Պատմական Հայաստանի նախահայկական ցեղերի քաղաքակրթության զարգացմանը։ ՀՀ սահմաններում ոսպի մշակության բարձր մակարդակի մասին են վկայում Կարմիր բլուր բնակավայրում կատարված պեղումները։ Բույսը բազմիցս հիշատակվում է Հին Կտակարանում։
Գիտնականները պնդում են, որ սուրճը բարենպաստ ազդեցություն ունի որոշ հիվանդությունների բուժման գործում։
Հնագույն ժամանակներից մեխակները օգտագործվել են որպես բուժիչ բույս` որոշակի հիվանդությունների դեմ պայքարելու համար:
Չնայած բանանի չափազանց օգտակար լինելուն, ավելի լավ է այն չուտել առավոտյան: Բանանը հարուստ է մագնիումով, որն առավոտյան օգտագործելու դեպքում շատ արագ յուրացվում է, ինչով մեծանում է ծանրաբեռնվածությունը սրտանոթային համակարգի վրա:
Ամերիկացի և հնդիկ գիտնականների խումբը պարզել է, որ ֆենխոլ բնական միացությունը, որը գտնվում է ռեհանի տերևների մեջ, կարող է պաշտպանել ուղեղը Ալցհեյմերի հիվանդությունից:
Հասկանալի է, որ ընթրիքը չի վերաբերում առավոտյան սովորություններին: Սակայն օրվա մեջ վերջին անգամ սնունդ ընդունելն էական ազդեցություն է ունենում հաջորդ առավոտվա վրա: Եթե երեկոյան Դուք ընդունել եք սպիտակուցային սնունդ, ապա առավոտյան չեք ունենա քաղցի ուժեղ զգացողություն, որը նշանակում է, որ կարող եք նախաճաշել առողջ սնունդով և ադեկվատ չափաբաժնով:
Առավոտյան, երբ մեր օրգանիզմը քնից հանգստացել է, մենք այնքան էլ էներգիա ընդունելու կարիք չենք զգում: Սակայն հաշվի ենք առնում նաեւ այն փաստը, որ էներգիան մենք ստանալու ենք սնունդ ընդունելուց մի քանի ժամ հետո: Այդ պատճառով առավոտյան պետք է սնվել հեշտամարս սննդամթերքով, օրինակ` միրգ կամ թարմ քամած բանջարեղենի ու մրգի հյութ:
Սնունդը, հիգիենան, մազերի հարդարումը և սթրեսը բոլորը զգալի ազդեցություն ունեն մազաթափության վրա: Այս գործընթացը դադարեցնելու համար չափազանց կարևոր է ճշգրիտ պատճառը պարզելը:
Կա կանաչ թեյ խմելու մի քանի պատճառ. կատեխինը, որը պարունակվում է թեյում, նպաստում է ճարպերի թթվայնացմանը, կոֆեինը խթանում է մարսողությունը և մաքրում է աղեստամոքսային տրակտը: Թեյում պարունակվող թերմոգեն տարրերը նպաստում են սննդի էներգիայի փոխակերպմանը, մարմնի տաքությանը, որն արագացնում է նյութափոխանակությունը և այրում է ավելի շատ կալորիաներ:
Խնձորի կանոնավոր օգտագործումը երկարացնում է մարդու կյանքը, ինչպես նաեւ նպաստում օրգանիզմի երիտասարդացմանը: Նման համոզմունք են հայտնել Նորիչ քաղաքի Սննդի հետազոտությունների ինստիտուտի բրիտանացի գիտնականները:
Մարդն այն է, ինչ ուտում է:
Սննդաբան Մարգարիտա Կորոլևան թվարկել է այն սննդամթերքները, որոնք կարող են օգնել երկարացնել կյանքը
Հյուծվածությունը վերականգնելու համար 50 գ ալոէի թարմ հյութը, 300 գ մանրացրած ընկույզը, 200 գ մեղրը եւ մեկ կիտրոնի հյութը խառնել, ընդունել օրական 3 անգամ` մեկական թեյի գդալ` ուտելուց առաջ: Սննդարար այս խառնուրդը հատկապես օգտակար է երեխաների համար: Իսկ մեծահասակներին հատկապես ընդհանուր թուլության ժամանակ խորհուրդ է տրվում օգտագործել «կղմուխի գինի»:
Սովորաբար արյան ցածր ճնշումն ավելի քիչ է անհանգստանալու առիթ հանդիսանում, քան` բարձրը: Հիպոտոնիան ժողովրդի մեջ ընդունված է «բուժել» սուրճով: Սակայն ամեն ինչ այնքան էլ պարզունակ ու ճիշտ չէ, որքան թվում է: Հիպոտոնիկ են համարվում տղամարդիկ, որոնց արյան ճնշումը 100/60 է, եւ կանայք, որոնց ճնշումը 90/60 է:
Մաշկի գեղեցկությունը կախված է արտաքին միջավայրի ազդեցությունից: Ամռանը հանգստացած ու թարմացած դեմքի մաշկը կօգնեն պահպանել աշնանային դիմակները: Նախ պետք է դիմակներ օգտագործելու ճիշտ հաճախականություն իմանալ: Այն օգտակար է, եթե օգտագործում եք շաբաթվա մեջ 1 անգամ: Եթե դիմակը ճիշտ ու խնամքով է պատրաստված, դրա ազդեցությունը կարող է տեւել 3-4 օր:
Քարերի վրա բոբիկ քայլելն առողջության վրա բարենպաստ ազդեցություն է ունենում, քանի որ իջեցնում է արյան ճնշումը: Այս կարծիքին են ԱՄՆ-ի Օրեգոնա նահանգի հետազոտական ինստիտուտի դասախոս Ջոն Ֆիշերն ու իր ընկերները:
Մեղվակաթ արտադրում են 7-15 օրական մեղուները։ Այն մեղվի կրծքավանդակի եւ վերին ծնոտի գեղձերից դուրս եկող հեղուկ է, մոխրադեղնագույն, թթվասերի խտության, թթվաշ, աղի է, սուր յուրահատուկ հոտով։
Elle.ru-ն ներկայացնում է խորհուրդներ, որոնք կօգնեն առանց դժվարությունների պայքարել ավելորդ կիլոգրամների դեմ:
Շատերն այսօր զբաղված են կալորիաների հաշվարկով (հատկապես երկարատև արձակուրդից հետո):
Սկանդինավյան դիցաբանության մեջ Lilium candidum տեսակը խորհրդանշել է Էլֆի ծնունդը, ով հավատարիմ է մնացել այդ ծաղիկին մինչեւ իր կյանքի վերջ։ Արքաները իրավունք են տվել իրենց հավատարիմ հպատակներին դաջել ծաղիկը զրահի վրա։
Առողջ մաշկի բնականոն ընթացքի հետեւանքով մաշկի մակերեսի վրա չորանում է ճարպագեղձերի եւ քրտնագեղձերի արտադրությունը։ Մաշկի բնական ճարպը փակում է մազարմատի եւ քրտնագեղձերի ծակոտիները, որը կարող է ինֆեկցիայի եւ հետեւաբար բշտիկների առաջացման պատճառ դառնալ։ Այդ իսկ պատճառով կարեւոր է մաշկի կանոնավոր մաքրումը եւ խնամքը։
Սերկեւիլը վարդազգիների ընտանիքի, խնձորայինների ենթաընտանիքին պատկանող բույս է։ Գիտական անվանումն է` Cydonia ablonga (vulgaris)։ Հայտնի է հնագույն ժամանակներից, հայրենիքը Հարավային Ասիան է։ Եվրոպա են բերել հռոմեացիները, այստեղ մշակվել է պորտուգալական կոչվող տեսակը։ Անտիկ աշխարհում նվիրվել է սիրո եւ պտղաբերության աստվածուհի Վեներային։
Եթե առաջացել են խնդիրներ վարսերի հետ՝ չորություն, փխրունություն, մի շտապեք փոխել Ձեր սովորական խնամքը, փոխարենը ուշադրություն դարձրեք սննդակարգին:
Դուք, հավանաբար, մանկուց գիտեք, որ ծիրանն աղանդերի լավագույն փոխարինիչն է, իսկ չորացրած ծիրանները հիանալի այլընտրանք են բլիթներին: Հաճախ չէ, որ նման «մանկական գիտելիքները» ճշմարիտ են լինում, բայց այս դեպքում սննդաբանները համաձայն են, որ ծիրանը չափազանց առողջարար է: