Կակաոն հարուստ է ֆլավանոլներով՝ հատուկ մոլեկուլներով, որոնք օգնում են կանխել սթրեսից առաջացած սրտանոթային հիվանդությունները: Ներառյալ ինսուլտը, սրտի կաթվածը և թրոմբոզը:
Ջրաթուրմ պատրաստելու համար չոր հումքից 1-2 թեյի գդալ 30 րոպե թրմում են 1 բաժակ եռման ջրում, ապա ըմպում 1 օրվա ընթացքում` 3-4 անգամ, կամ` 1 թեյի գդալ հումքը 20 րոպե թրմում են 2 բաժակ եռման ջրում, ապա ըմպում մեղրով, 1/4 բաժակ, օրական 3 անգամ, ուտելուց 30 րոպե առաջ: Եփուկ պատրաստելու համար 10 գ հումքը 200 մլ ջրում եփում են 15 րոպե, ապա հովացնում ու քամում, ըմպում 1-2 թեյի գդալ` վերոհիշյալ ձևով: Հոգնայի նպատակով օգտագործելիս այս եփուկի 2 բաժակին ավելացնում են 1 պճեղ ծեծած սխտոր:
Բույսը պարունակում է 10-12% դաբաղանյութեր, ներկանյութեր (հիպերիցին, պսևդոհիպերիցին), խեժանյութեր, 5-6% անտոցիաններ, սապոնիններ, գլիկոզիդ հիպերոզիդ, C վիտամին, ռուտին, նիկոտինաթթու, կարոտին, խոլին, ալկալոիդների հետքեր, կվերցիտրին, իզոկվերցիտրին, կվերցետին, 0,2-0,3% եթերայուղ, որն իր հերթին պարունակում է տերպեններ, սեսկվիտերպեններ, իզովալերիանաթթվի բարդ եթերներ, ցերիլ սպիրտ և այլն:
Ցինկը, վիտամին C-ն և բուժիչ բույս անդրոգրաֆիսը կօգնեն ամրապնդել իմունային համակարգը, ասում է ամերիկացի դեղագործ Ռաջի Սաննիդին։ Այս մասին, ըստ shantnews-ի՝ հայտնում է Eat This, Not That! կայքը:
Օգոստոսի վերջին տեղի կունենան Ադրբեջանի և Հայաստանի առաջնորդների հանդիպումը: Ինչպես հայտնում է ադրբեջանական Caliber.Az-ը՝ հղում կատարելով Trend-ին, այդ մասին ասել է Ադրբեջանի նախագահի օգնական, նախագահի աշխատակազմի արտաքին քաղաքականության հարցերով բաժնի պետ Հիքմեթ Հաջիևը՝ ելույթ ունենալով օկուպացված Շուշիում տեղի ունեցած կոնֆերանսի ժամանակ:
Բալը հարուստ է վիտամիններով և այլ սննդանյութերով, ինչը նպաստում է սիրտ-անոթային հիվանդությունների, շաքարախտի և այլ հիվանդությունների դեմ պայքարում։ Ժողովրդական բժշկության մեջ, բացի բալի պտուղներից, օգտագործվում են նաև բալի ճյուղերը, տերևներն ու պոչերը: Օրինակ` բալի ճյուղերից պատրաստված թուրմը թեթևացնում է անգինայով ու լնդերի բորբոքումով հիվանդների վիճակը:
Կեռասը անտոցիանինի լավ աղբյուր է, մի նյութ, որը դրական ազդեցություն է ունենում հիշողության վրա: Բոստոնի Թաֆթս համալսարանի սնուցման և ծերացման հետազոտությունների կենտրոնը հրապարակել է առնետների վրա իրականացված մի շարք հետազոտությունների արդյունքներ, համաձայն որոնց՝ վերջիններիս հիշողությունը և շարժիչ ֆունկցիան զգալիորեն բարելավվել են սննդակարգում անտոցիանինի հավելումից հետո:
Տարածված կարծիք է, որ առավոտյան վարսակի փաթիլներից պատրաստված շիլան առողջության և էներգիայի բանալին է ամբողջ օրվա համար, և որ դժվար է նախաճաշի ավելի լավ այլընտրանք գտնել: Բրիտանացիները համամիտ են այս կարծիքի հետ:
«Аргументы и Факты»-իի հետ զրույցում կլինիկական հոգեբան, սննդաբան Աննա Իվաշկևիչը խոսել է ռուկոլայի օգտակար հատկությունների մասին՝ նշելով, որ այն ունի հարուստ բաղադրություն, պարունակում է ֆոլաթթու, մագնեզիում, C և A վիտամիններ, բջջանյութ, ինչպես նաև երկաթ, կալցիում և ֆիտոքիմիկատներ։
Չիայի սերմերը հակաօքսիդանտների գերազանց աղբյուր են, և դրանց կոնցենտրացիան սերմերի մեջ նույնիսկ ավելի շատ է, քան հապալասի մեջ: Դե, իսկ ձմռանը հակաօքսիդանտները անհրաժեշտ են առողջությունը պատշաճ մակարդակի վրա պահպանելու համար:
Կաթը կալցիումի, ֆոսֆատների և D վիտամինի հարուստ աղբյուր է, որոնք օգնում են մեզ ունենալ պինդ ատամներ և ոսկորներ: Կաթի սիստեմատիկ օգտագործումը վերականգնում է ատամների էմալը և ամրացնում է ոսկորները:
Վիտամին D-ն անհրաժեշտ է առողջ իմունային համակարգի համար, քանի որ այն օգնում է օրգանիզմին հակամարմիններ արտադրել: Դրա պակասը գիտնականների կողմից ճանաչվում է որպես շնչառական հիվանդությունների հիմնական պատճառներից մեկը։
Սթենֆորդի համալսարանի բժշկական դպրոցի հետազոտության շրջանակներում հետաքրքիր տվյալներ են պարզվել նիհարելու գործընթացի վերաբերյալ։
Գարնան գալուստը նշանավորվում է ոչ միայն ջերմ եղանակով, զգեստապահարանի փոփոխությամբ, այլ նաև՝ շուկաներում սեզոնային հատապտուղների հայտնվելով: Ելակը համարվում է սուպեր-մթերք. դրա օգտագործումն ազդում է մաշկի, մազերի, կազմվածքի և օրգանիզմի ընդհանուր վիճակի վրա։
Ծնկների ու արմունկների հատվածում մաշկը հաճախ է սևանում։ Այս հատվածում մաշկն ավելի բարակ է. մելանին պիգմենտի անհավասար բաշխումը կարող է հանգեցնել նրան, որ մաշկի որոշ հատվածներ ավելի մուգ լինեն, քան մյուսները։
Վահանաձև գեղձի առողջությունը չափազանց կարևոր է, քանի որ այն կարգավորում է հորմոնալ գործընթացները։ Դրանք կարևոր են նյութափոխանակության, տրամադրության, քաշի կարգավորման համար։
Նմանատիպ արգելված մթերքների ցուցակում են հայտնվել ոչ միայն լոլիկը, այլ նաև ընդեղենը և կաթնամթերքը (բայց միայն ԱՄՆ-ում): Հետաքրքիր է, բայց հարավային Եվրոպայում (Իսպանիա, Իտալիա, Պորտուգալիա) կաթնամթերքն այդպիսի արգելանքի տակ չի ընկել՝ կենդանիների կերի տարբերության պատճառով:
Նշի կաթը կովի կաթի գերազանց այլընտրանքն է: Հատկապես նրանց համար, ովքեր չեն ընդունում լակտոզա կամ հետևում են վեգանական դիետայի: Այն պարունակում է վիտամին B12-ի համարժեք չափաբաժին, իսկ լրացուցիչ բոնուսները շատ-շատ են:
Եթե ճարպակալումը շարունակվի այս տեմպերով, ապա 2032 թվականին աշխարհի բնակչության 51 տոկոսը կտառապի ավելորդ քաշի պատճառով:
Բերգենի համալսարանի գիտնականները պարզել են, որ լոբազգիների, ընկուզեղենի և ամբողջական ձավարեղենի օգտագործումը, ինչպես նաև կարմիր մսից և վերամշակված մթերքներից հրաժարումը կարող են զգալիորեն երկարացնել կյանքը: Հետազոտությունը հրապարակվել է PLOS Medicine ամսագրում, հաղորդում է ScienceDaily-ն։
Խնձորները լավ լվանալ, կեղևազրկել, սերմերը հեռացնել, խորանարդաձև կտրատել:
Քչերը գիտեն, որ մազերին ծավալ ու փայլ հաղորդելու համար պետք չէ գնալ թանկարժեք պրոցեդուրաների: Յուրաքանչյուրի խոհանոցում կա մի բան, որն ունակ է վարսերի արտաքին տեսքին նոր շքեղություն հաղորդել:
Սեզոնային վարակների և մրսածության դեմ ցանկալի է պայքարել ոչ թե դեղամիջոցներով, այլ բնական եղանակներով, քանի որ այդ դեպքում մեր առողջությանը վնաս չի հասցվի։
Չիայի (chia) սերմն իսկական սուպերմթերք է, որը հարուստ է բջջանյութով, սպիտակուցներով, օգտակար ճարպերով եւ այլ կարեւոր նյութերով, որոնք պահպանում են առողջությունը: Այդ մասին հաղորդել է Food News պորտալը:
Ուտել մեկ ափսե հավի արգանակ, երբ ջերմություն ունեք, գերազանց գաղափար է: Բայց եթե կան մթերքներ, որոնք օգնում են շուտ առողջանալ, կան նաև այնպիսիք, որոնք լրիվ հակառակ ազդեցությունն են ունենում:
Անկախ մեր ուղեղի հնարավորություններից, նրան երբեմն ժամանակ է անհրաժեշտ՝ վերականգնվելու համար, երբեմն՝ նաև լրացուցիչ խթաններ, եթե չենք ուզում, որ այն խափանվի: Չի կարելի անտեսել այդ անհրաժեշտությունը: Ահա թե ինչ կարող եք սկսել անել հենց այդ պահից՝ ուղեղի աշխատանքը խթանելու համար:
Փորձագետի կարծիքով՝ այդ ըմպելիքը կակաոն է։ Միևնույն ժամանակ, պետք է հասկանալ, որ խոսքը բնական արտադրանքի մասին է՝ առանց քիմիական նյութերի և ներկանյութերի ավելացման։
Ամենաօգտակար և սննդարար չրերն են չամիչը, ծիրանի չիրը, արմավը և սալորաչիր։ Այս մասին РИА Новости-ին հայտնել է սննդաբան Լյուդմիլա Միկիտյուկը։
Սննդաբան Տատյանա Դիկը պնդում է, որ որոշակի համեմունքներ պարտադիր պետք է ներառված լինեն մարդու սննդակարգում։ Դրանք նպաստում են քաղցկեղի կանխարգելմանը:
Ոսպը հնագույն մշակաբույսերից մեկն է։ Այն մշակվել է դեռեւս նեոլիթի ժամանակաշրջանից։ Ոսպի մշակումը մեծապես նպաստել է Պատմական Հայաստանի նախահայկական ցեղերի քաղաքակրթության զարգացմանը։ ՀՀ սահմաններում ոսպի մշակության բարձր մակարդակի մասին են վկայում Կարմիր բլուր բնակավայրում կատարված պեղումները։ Բույսը բազմիցս հիշատակվում է Հին Կտակարանում։