Նշվել են այն մթերքները, որոնք հանգեցնում են սրտի կաթվածի և ինսուլտի

Վերամշակված սննդամթերքի, երշիկեղենի և սոուսների չափից շատ օգտագործումը կարող է պոտենցիալ մեծացնել սրտի կաթվածի և ինսուլտի առաջացման ռիսկը: Պատճառն այդ մթերքներում աղի բարձր պարունակութունն է, Lenta.ru-ի հետ զրույցում զգուշացրել է «ГорКлиника»-ի գաստրոէնտերոլոգ Իրինա Յակովլևան։

«Որքան շատ աղ եք ուտում, այնքան մեծ է հիպերտոնիայի առաջացման ռիսկը, որը հանգեցնում է սրտի կաթվածի և ինսուլտի»,- բացատրել է բժիշկը: «Աղի մեծ մասը չի գալիս աղամանից, այլ երշիկեղենից, հոթ-դոգերից, պանիրներից, սոուսներից, արագ սնունդից և վերամշակված սննդամթերքից: Հետևաբար, դուք պետք է ավելի քիչ վերամշակված սնունդ ուտեք և ավելի շատ պատրաստեք տանը»:

Շաքարը, ըստ Յակովլևայի, կարող է ոչ պակաս վտանգավոր լինել. չափազանց շատ քաղցրավենիք և շաքարային ըմպելիքներ հանգեցնում են քաշի ավելացման, տրիգլիցերիդների բարձրացման և շաքարախտի զարգացման ռիսկի, որոնք բոլորն էլ վնասակար են սրտի համար։

«Գազավորված ըմպելիքները, էներգետիկ ըմպելիքները, թխվածքաբլիթները և քաղցրավենիքը թույն չեն, բայց դրանք պետք է օգտագործել պարբերաբար և փոքր քանակությամբ»,- պարզաբանել է գաստրոէնտերոլոգը: «Երբ խոսքը վերաբերում է պատրաստի սննդի փաթեթավորմանը և բաղադրիչներին, որքան կարճ և հստակ է բաղադրիչների ցանկը, այնքան լավ: 20-ից ավելի բաղադրիչ պարունակող սննդամթերքը ապրիորի առողջարար չէ»:

Տեսանյութեր

Լրահոս