Մարմնի քաշը կարգավորելը, ֆիզիկական դաստիարակությունը, ծխելուց և ալկոհոլից հրաժարվելը կօգնեն 10-30 տարով հետաձգելհիպերտոնիայի զարգացումը, Sputnik ռադիոյին ասել է թերապևտ, սրտաբան Տատյանա Ռոմանենկոն։
Life.ru-ին տված հարցազրույցում մասնագետը պարզաբանել է, որ հյութերը պարունակում են մեծ քանակությամբ ածխաջրեր՝ 10-ից 15 գ՝ 100 գ հյութի դիմաց, ինչը կազմում է մոտ երկու-երեք թեյի գդալ շաքարավազ։ Հյութի միջին չափաբաժինը 350 գ է, ուստի այն կարող է պարունակել մինչև 10 թեյի գդալ շաքար։ Այս քանակությունը հրահրում է արագ քաշի ավելացում և տարբեր առողջական խնդիրներ։
Քրտինքի հոտի փոփոխության և ուժեղացման պատճառ կարող են լինել առողջական լուրջ խնդիրները, այդ թվում՝ շաքարախտը և սնկերը, վստահ է էնդոկրինոլոգ Զուխրա Պավլովան։ Այս մասին մասնագետը խոսել է Sputnik ռադիոյի եթերում։
Սննդաբան Տատյանա Մեշչերյակովան «Իզվեստիային» ասել է, թե ինչի համար կարող է վտանգավոր լինել պաղպաղակը և ով պետք է սահմանափակի դրա օգտագործումը կամ ամբողջությամբ հրաժարվի դրանից:
Որոշ մթերքներ օգտագործելով՝ անհնար է ազատվել որովայնի ճարպից, նույնիսկ եթե դուք մարզվում եք, ասում է սննդաբան Մելիսա Ռիֆկինը։ Նա թվարկել է նման մթերքները Eat This, Not That-ի համար:
Լոնդոնի Քինգս քոլեջի գիտնականները պարզել են, որ հապալաս ուտելը դրական է ազդում տարեց մարդկանց ուղեղի և արյան անոթների վրա: Արդյունքները հրապարակվել են The American Journal of Clinical Nutrition ամսագրում:
Բժիշկ Մաքսիմ Մասկինն ասել է, որ էներգետիկ ըմպելիքները շոգ եղանակին առողջության համար վտանգավոր երեք բաղադրիչ են պարունակում։
Ծիրանն օգտակար է մարդու առողջության համար, սակայն չունի թերապևտիկ ազդեցություն, Sputnik ռադիոյին տված հարցազրույցում ասել է սննդաբան, սրտաբան Ասիյաթ Խաչիրովան։
Իրանի Սպահանի տեխնոլոգիական համալսարանի գիտնականները եկել են այն եզրակացության, որ անառողջ բուսական մթերքների օգտագործումը, ինչպիսիք են կարտոֆիլը, մրգային հյութերը, նուրբ հացահատիկները և շաքարով հարուստ մթերքները, մեծացնում են անհանգստության և դեպրեսիայի վտանգը: Հետազոտության արդյունքները մայիսին հրապարակվել են PLOS One ամսագրում:
Իտալիայի Սուրբ սրտի կաթոլիկ համալսարանի նյարդաբանների խումբը գտել է Պարկինսոնի հիվանդության զարգացումը դանդաղեցնելու միջոց՝ ինտենսիվ վարժությունների միջոցով: Աշխատանքի արդյունքները հրապարակվել են Science Advances ամսագրում։
Քնի պակասը, ինչպես և ավելորդ քունը, բացասաբար են անդրադառնում առողջության վրա, զգուշացրել է քնաբան Մաքսիմ Ռիժովը։ Նա Lenta.ru-ին տված հարցազրույցում խոսել է քնի խանգարման վտանգների մասին։
Բժշկական գիտությունների թեկնածու, սրտաբան Վյաչեսլավ Կոլիևը նշել է շաբաթական սպորտի օպտիմալ քանակը։
Տաք կաթը կատարյալ ըմպելիք է քնելուց առաջ, ասում է սննդաբան Քրիստինա Պլոտնիկովան։ Նա անվանել է դրա օգտակար հատկությունները։
Գաստրոէնտերոլոգ Եկատերինա Քաշուխը խոսել է մարդկանց համար կվասի օգտակարության մասին։
Սարատովի պետհամալսարանի գիտնականներն առաջարկել են քաղցկեղի քիմիաթերապիայի համար կարևորագույն դեղամիջոցներից մեկի՝ մարմնի հյուսվածքներում կոնցենտրացիայի ճշգրիտ և արագ վերահսկման մեթոդ: Նրանց կարծիքով, զարգացումը, որը կենտրոնացած է ռուսական բժշկության կարիքների վրա, թերապիան կդարձնի ավելի անվտանգ, ավելի մատչելի և էժան: Արդյունքները հրապարակված են Colloids and Surfaces A: Physicochemical and Engineering Aspects ամսագրում:
Մասնագետի խոսքով՝ ձավարեղենը օգտակար է ցանկացած հացահատիկից, քանի որ բույսերի արմատները հողից վերցնում են հանքանյութեր և միկրոէլեմենտներ։ Շեխյանը հատկապես նշել է վարսակի, հնդկաձավարի և կորեկի շիլան։ Սակայն նա ընդգծել է, որ նույնիսկ ամենաօգտակար հացահատիկները հեշտությամբ կարող են վնասակար լինել։
Գաստրոէնտերոլոգ Սերգեյ Վյալովը թվարկել է եղինջի օգտակար հատկությունները մարդու օրգանիզմի համար։ Ըստ մասնագետի՝ ուտելի մոլախոտին արժեք է տալիս K վիտամինը, 100 գրամ եղինջի մեջ կարող է լինել մինչև 500 միկրոգրամ այս նյութից։
Ըստ Տրոֆիմովի՝ առավոտյան ատամները լվանալու օպտիմալ ժամանակը կախված է այն հանգամանքից, թե ինչ է արել մարդը գիշերը։ Եթե նա կերել է անմիջապես քնելուց առաջ, ապա բերանի խոռոչի հիգիենայի մասին պետք է հոգալ նախաճաշից առաջ:
Մեծ Բրիտանիայի Նոթինգհեմ Թրենտ համալսարանի գիտնականները եկել են այն եզրակացության, որ նախաբիոտիկների ամենօրյա օգտագործումը կարող է դրական ազդեցություն ունենալ պրոֆեսիոնալ մարզիկների իմունային համակարգի վրա: Այս մասին թհայտնել է MedicalXpress ամսագիրը։
Եղանակը տաքանում է, և սկսվում են քոր առաջացնող մոծակների խայթոցները, որոնք ոչ միայն անհանգստություն են առաջացնում, այլեւ կարող են առաջացնել ծանր ալերգիկ ռեակցիաներ։ Թեմային անդրադարձել է ալերգոլոգ, իմունոլոգ Սերգեյ Բիկովը։
Սրտաբան Քսենիա Երուսլանովան «Իզվեստիա»-ի հետ զրույցում նշել է, որ բջջային հեռախոսի հաճախակի օգտագործումը մեծացնում է սրտանոթային պաթոլոգիաների, մասնավորապես՝ զարկերակային հիպերտոնիայի զարգացման ռիսկը։
Որոշ մթերքներ կարող են օգնել հաղթահարել ամառվա շոգը, ասել է սննդաբան Ելենա Սոլոմատինան։ Սոլոմատինայի խոսքով՝ լավ է շոգին ավելի շատ լոլիկ ու գազար ուտել։ «Լոլիկը պարունակում է լիկոպին, որը կարող է օգնել ձեզ դիմանալ շոգին: Գազարը, որտեղ կան կարոտինոիդներ և բետա-կարոտին, նույնպես ավելի լավ է ներծծվում, հատկապես, եթե եփելիս թթվասեր եք ավելացնում»,- ըստ shantnews-ի՝ խորհուրդ […]
Լսողության կորստի պատճառները կարող են տարբեր լինել և միշտ չէ, որ ակնհայտ են: Մասնավորապես, երեխաների մոտ նման խնդիր կարող է առաջանալ ադենոիդների, իսկ մեծահասակների մոտ՝ մրսածության ու քթի ուժեղ այտուցների պատճառով։ Այս մասին, ըստ shantnews-ի՝ «Իզվեստիային» ասել է քիթ-կոկորդ-ականջաբան Անաստասիա Տրապանին։
Վիտամին D-ն կարող է նվազեցնել սրտի հիվանդության վտանգը 60 տարեկանից բարձր մարդկանց մոտ: Այս եզրակացությանն են հանգել Ավստրալիայի բժշկական հետազոտությունների ինստիտուտի հետազոտողները: Ուսումնասիրությունը նկարագրող հոդվածը հրապարակվել է BMJ-ում:
Շոգ եղանակին բարձրանում է վարակիչ հիվանդությունների և սննդային թունավորումների առաջացման և տարածման վտանգը։
Ակնաբույժ Վալենտինա Մերկուլովան մատնանշել է արևային ակնոց կրելու կարևորությունը։
Նյարդաբան Ալմիրա Գիմրանովան կոչ է արել լյարդ և ձուկ ուտել՝ նյարդային համակարգի ամրապնդման համար։ Վերականգնողական նյարդաբանության կլինիկայի գլխավոր բժիշկը Lenta.ru-ին տված հարցազրույցում նշել է նյարդերի համար օգտակար մթերքներ։
Դիաբետով հիվանդացության աճ կա, սակայն ցուցանիշները կապված չեն գենետիկայի հետ։ Այս մասին հայտարարել է ՌԴ Էնդոկրինոլոգիայի ազգային բժշկական կենտրոնի նախագահ Իվան Դեդովը Ռուսաստանի պետության ղեկավար Վլադիմիր Պուտինի հետ հանդիպմանը։
Տելեգրամյան մի քանի ալիքներ այսօր տեսանյութ են հրապարակել, որտեղ պարեկների մասնակցությամբ իրարանցում է, հրմշտոց, լսվում են գոռգոռոցներ։
Կանաչ տերեւաբանջարեղենը դանդաղեցնում է ուղեղի ծերացումն՝ օգնելով պահպանելու հիշողությունը եւ մյուս ճանաչողական գործառույթները: Այս եզրակացությանն են հանգել Ռաշի համալսարանի Բժշկագիտական կենտրոնի ամերիկացի մասնագետները: Նրանք հետազոտություն են կատարել, և այն մասնակիցների մոտ, ովքեր մասնակցել են այդ հետազոտությանը և շատ կանաչեղեն են կերել, ւղեղի ծերացման նշանները դրսեւորվել են ավելի քիչ չափով: Հետազոտողների խոսքով՝ նրանք 11 տարով ավելի երիտասարդ են եղել նրանցից, ովքեր բանջարեղեն չեն գործածել: