Նմանատիպ արգելված մթերքների ցուցակում են հայտնվել ոչ միայն լոլիկը, այլ նաև ընդեղենը և կաթնամթերքը (բայց միայն ԱՄՆ-ում): Հետաքրքիր է, բայց հարավային Եվրոպայում (Իսպանիա, Իտալիա, Պորտուգալիա) կաթնամթերքն այդպիսի արգելանքի տակ չի ընկել՝ կենդանիների կերի տարբերության պատճառով:
Նշի կաթը կովի կաթի գերազանց այլընտրանքն է: Հատկապես նրանց համար, ովքեր չեն ընդունում լակտոզա կամ հետևում են վեգանական դիետայի: Այն պարունակում է վիտամին B12-ի համարժեք չափաբաժին, իսկ լրացուցիչ բոնուսները շատ-շատ են:
Եթե ճարպակալումը շարունակվի այս տեմպերով, ապա 2032 թվականին աշխարհի բնակչության 51 տոկոսը կտառապի ավելորդ քաշի պատճառով:
Բերգենի համալսարանի գիտնականները պարզել են, որ լոբազգիների, ընկուզեղենի և ամբողջական ձավարեղենի օգտագործումը, ինչպես նաև կարմիր մսից և վերամշակված մթերքներից հրաժարումը կարող են զգալիորեն երկարացնել կյանքը: Հետազոտությունը հրապարակվել է PLOS Medicine ամսագրում, հաղորդում է ScienceDaily-ն։
Խնձորները լավ լվանալ, կեղևազրկել, սերմերը հեռացնել, խորանարդաձև կտրատել:
Քչերը գիտեն, որ մազերին ծավալ ու փայլ հաղորդելու համար պետք չէ գնալ թանկարժեք պրոցեդուրաների: Յուրաքանչյուրի խոհանոցում կա մի բան, որն ունակ է վարսերի արտաքին տեսքին նոր շքեղություն հաղորդել:
Սեզոնային վարակների և մրսածության դեմ ցանկալի է պայքարել ոչ թե դեղամիջոցներով, այլ բնական եղանակներով, քանի որ այդ դեպքում մեր առողջությանը վնաս չի հասցվի։
Չիայի (chia) սերմն իսկական սուպերմթերք է, որը հարուստ է բջջանյութով, սպիտակուցներով, օգտակար ճարպերով եւ այլ կարեւոր նյութերով, որոնք պահպանում են առողջությունը: Այդ մասին հաղորդել է Food News պորտալը:
Ուտել մեկ ափսե հավի արգանակ, երբ ջերմություն ունեք, գերազանց գաղափար է: Բայց եթե կան մթերքներ, որոնք օգնում են շուտ առողջանալ, կան նաև այնպիսիք, որոնք լրիվ հակառակ ազդեցությունն են ունենում:
Անկախ մեր ուղեղի հնարավորություններից, նրան երբեմն ժամանակ է անհրաժեշտ՝ վերականգնվելու համար, երբեմն՝ նաև լրացուցիչ խթաններ, եթե չենք ուզում, որ այն խափանվի: Չի կարելի անտեսել այդ անհրաժեշտությունը: Ահա թե ինչ կարող եք սկսել անել հենց այդ պահից՝ ուղեղի աշխատանքը խթանելու համար:
Փորձագետի կարծիքով՝ այդ ըմպելիքը կակաոն է։ Միևնույն ժամանակ, պետք է հասկանալ, որ խոսքը բնական արտադրանքի մասին է՝ առանց քիմիական նյութերի և ներկանյութերի ավելացման։
Ամենաօգտակար և սննդարար չրերն են չամիչը, ծիրանի չիրը, արմավը և սալորաչիր։ Այս մասին РИА Новости-ին հայտնել է սննդաբան Լյուդմիլա Միկիտյուկը։
Սննդաբան Տատյանա Դիկը պնդում է, որ որոշակի համեմունքներ պարտադիր պետք է ներառված լինեն մարդու սննդակարգում։ Դրանք նպաստում են քաղցկեղի կանխարգելմանը:
Ոսպը հնագույն մշակաբույսերից մեկն է։ Այն մշակվել է դեռեւս նեոլիթի ժամանակաշրջանից։ Ոսպի մշակումը մեծապես նպաստել է Պատմական Հայաստանի նախահայկական ցեղերի քաղաքակրթության զարգացմանը։ ՀՀ սահմաններում ոսպի մշակության բարձր մակարդակի մասին են վկայում Կարմիր բլուր բնակավայրում կատարված պեղումները։ Բույսը բազմիցս հիշատակվում է Հին Կտակարանում։
Գիտնականները պնդում են, որ սուրճը բարենպաստ ազդեցություն ունի որոշ հիվանդությունների բուժման գործում։
Հնագույն ժամանակներից մեխակները օգտագործվել են որպես բուժիչ բույս` որոշակի հիվանդությունների դեմ պայքարելու համար:
Չնայած բանանի չափազանց օգտակար լինելուն, ավելի լավ է այն չուտել առավոտյան: Բանանը հարուստ է մագնիումով, որն առավոտյան օգտագործելու դեպքում շատ արագ յուրացվում է, ինչով մեծանում է ծանրաբեռնվածությունը սրտանոթային համակարգի վրա:
Ամերիկացի և հնդիկ գիտնականների խումբը պարզել է, որ ֆենխոլ բնական միացությունը, որը գտնվում է ռեհանի տերևների մեջ, կարող է պաշտպանել ուղեղը Ալցհեյմերի հիվանդությունից:
Հասկանալի է, որ ընթրիքը չի վերաբերում առավոտյան սովորություններին: Սակայն օրվա մեջ վերջին անգամ սնունդ ընդունելն էական ազդեցություն է ունենում հաջորդ առավոտվա վրա: Եթե երեկոյան Դուք ընդունել եք սպիտակուցային սնունդ, ապա առավոտյան չեք ունենա քաղցի ուժեղ զգացողություն, որը նշանակում է, որ կարող եք նախաճաշել առողջ սնունդով և ադեկվատ չափաբաժնով:
Առավոտյան, երբ մեր օրգանիզմը քնից հանգստացել է, մենք այնքան էլ էներգիա ընդունելու կարիք չենք զգում: Սակայն հաշվի ենք առնում նաեւ այն փաստը, որ էներգիան մենք ստանալու ենք սնունդ ընդունելուց մի քանի ժամ հետո: Այդ պատճառով առավոտյան պետք է սնվել հեշտամարս սննդամթերքով, օրինակ` միրգ կամ թարմ քամած բանջարեղենի ու մրգի հյութ:
Սնունդը, հիգիենան, մազերի հարդարումը և սթրեսը բոլորը զգալի ազդեցություն ունեն մազաթափության վրա: Այս գործընթացը դադարեցնելու համար չափազանց կարևոր է ճշգրիտ պատճառը պարզելը:
Կա կանաչ թեյ խմելու մի քանի պատճառ. կատեխինը, որը պարունակվում է թեյում, նպաստում է ճարպերի թթվայնացմանը, կոֆեինը խթանում է մարսողությունը և մաքրում է աղեստամոքսային տրակտը: Թեյում պարունակվող թերմոգեն տարրերը նպաստում են սննդի էներգիայի փոխակերպմանը, մարմնի տաքությանը, որն արագացնում է նյութափոխանակությունը և այրում է ավելի շատ կալորիաներ:
Խնձորի կանոնավոր օգտագործումը երկարացնում է մարդու կյանքը, ինչպես նաեւ նպաստում օրգանիզմի երիտասարդացմանը: Նման համոզմունք են հայտնել Նորիչ քաղաքի Սննդի հետազոտությունների ինստիտուտի բրիտանացի գիտնականները:
Մարդն այն է, ինչ ուտում է:
Սննդաբան Մարգարիտա Կորոլևան թվարկել է այն սննդամթերքները, որոնք կարող են օգնել երկարացնել կյանքը
Հյուծվածությունը վերականգնելու համար 50 գ ալոէի թարմ հյութը, 300 գ մանրացրած ընկույզը, 200 գ մեղրը եւ մեկ կիտրոնի հյութը խառնել, ընդունել օրական 3 անգամ` մեկական թեյի գդալ` ուտելուց առաջ: Սննդարար այս խառնուրդը հատկապես օգտակար է երեխաների համար: Իսկ մեծահասակներին հատկապես ընդհանուր թուլության ժամանակ խորհուրդ է տրվում օգտագործել «կղմուխի գինի»:
Սովորաբար արյան ցածր ճնշումն ավելի քիչ է անհանգստանալու առիթ հանդիսանում, քան` բարձրը: Հիպոտոնիան ժողովրդի մեջ ընդունված է «բուժել» սուրճով: Սակայն ամեն ինչ այնքան էլ պարզունակ ու ճիշտ չէ, որքան թվում է: Հիպոտոնիկ են համարվում տղամարդիկ, որոնց արյան ճնշումը 100/60 է, եւ կանայք, որոնց ճնշումը 90/60 է:
Մաշկի գեղեցկությունը կախված է արտաքին միջավայրի ազդեցությունից: Ամռանը հանգստացած ու թարմացած դեմքի մաշկը կօգնեն պահպանել աշնանային դիմակները: Նախ պետք է դիմակներ օգտագործելու ճիշտ հաճախականություն իմանալ: Այն օգտակար է, եթե օգտագործում եք շաբաթվա մեջ 1 անգամ: Եթե դիմակը ճիշտ ու խնամքով է պատրաստված, դրա ազդեցությունը կարող է տեւել 3-4 օր:
Քարերի վրա բոբիկ քայլելն առողջության վրա բարենպաստ ազդեցություն է ունենում, քանի որ իջեցնում է արյան ճնշումը: Այս կարծիքին են ԱՄՆ-ի Օրեգոնա նահանգի հետազոտական ինստիտուտի դասախոս Ջոն Ֆիշերն ու իր ընկերները:
Մեղվակաթ արտադրում են 7-15 օրական մեղուները։ Այն մեղվի կրծքավանդակի եւ վերին ծնոտի գեղձերից դուրս եկող հեղուկ է, մոխրադեղնագույն, թթվասերի խտության, թթվաշ, աղի է, սուր յուրահատուկ հոտով։