Գյուղատնտեսական գիտությունների թեկնածու Տատյանա Ալեքսեևան ընդգծել է կանաչ լոլիկի վտանգավորությունն առողջության համար և պատմել, թե արդյոք կարելի է ներսից սպիտակ և կանաչ երակներով լոլիկ ուտել։ Նրա խոսքերը մեջբերում է Life-ը։
Դիետոլոգ Թիվի Մարութապպուն թվարկել է վիտամինային հավելումներ և մթերքներ, որոնք պետք է ներառել սննդակարգում՝ փայլուն, երիտասարդ մաշկ ունենալու համար: Նրա խոսքերը մեջբերում է Daily Mail-ը։
Սննդաբան Նատալյա Զուբարևան պատմել է ավանդական նախաճաշերի մասին ու նշել, թե որ երկրում կարելի է այն համարել ամենաօգտակարը։ Այս մասին նա խոսել է Газета.Ru-ին տված հարցազրույցում։
Հիպերտոնիայով և հիպոթենզիայով հիվանդները ամռանը շատ դժվար ժամանակ են ունենում, քանի որ բարձր ջերմաստիճանը մեծ սթրես է առաջացնում սրտանոթային համակարգի վրա։ Այս մասին Газета.Ru-ին տված հարցազրույցում պատմել է սրտաբան Տատյանա Օյունարովան։
Ըստ Կրուգլովայի՝ գայթակղիչներից մեկը սուրճի ըմպելիքներում հակաօքսիդանտների պարունակությունն է՝ կաթի ավելացումով։ Սուրճն ինքնին հարուստ է այս նյութերով, սակայն կաթն իբր նվազագույնի է հասցնում դրանց ազդեցությունը։
Վերքը սպիրտով մշակելու ավանդական մեթոդով մաշկը կոշտանում է և հետաձգվում է ապաքինումը, զգուշացրել է վիրաբույժ Դարիա Շայմովան։ Բժիշկը Lenta.ru-ին տված հարցազրույցում գնահատել է վերքերի մշակման ժողովրդական մեթոդի վտանգը։
Դիետոլոգ Ելենա Սոլոմատինան խոսել է երեխաների համար մուգ շոկոլադի վտանգավորության մասին։
Մարմնի քաշը կարգավորելը, ֆիզիկական դաստիարակությունը, ծխելուց և ալկոհոլից հրաժարվելը կօգնեն 10-30 տարով հետաձգելհիպերտոնիայի զարգացումը, Sputnik ռադիոյին ասել է թերապևտ, սրտաբան Տատյանա Ռոմանենկոն։
Life.ru-ին տված հարցազրույցում մասնագետը պարզաբանել է, որ հյութերը պարունակում են մեծ քանակությամբ ածխաջրեր՝ 10-ից 15 գ՝ 100 գ հյութի դիմաց, ինչը կազմում է մոտ երկու-երեք թեյի գդալ շաքարավազ։ Հյութի միջին չափաբաժինը 350 գ է, ուստի այն կարող է պարունակել մինչև 10 թեյի գդալ շաքար։ Այս քանակությունը հրահրում է արագ քաշի ավելացում և տարբեր առողջական խնդիրներ։
Քրտինքի հոտի փոփոխության և ուժեղացման պատճառ կարող են լինել առողջական լուրջ խնդիրները, այդ թվում՝ շաքարախտը և սնկերը, վստահ է էնդոկրինոլոգ Զուխրա Պավլովան։ Այս մասին մասնագետը խոսել է Sputnik ռադիոյի եթերում։
Սննդաբան Տատյանա Մեշչերյակովան «Իզվեստիային» ասել է, թե ինչի համար կարող է վտանգավոր լինել պաղպաղակը և ով պետք է սահմանափակի դրա օգտագործումը կամ ամբողջությամբ հրաժարվի դրանից:
Որոշ մթերքներ օգտագործելով՝ անհնար է ազատվել որովայնի ճարպից, նույնիսկ եթե դուք մարզվում եք, ասում է սննդաբան Մելիսա Ռիֆկինը։ Նա թվարկել է նման մթերքները Eat This, Not That-ի համար:
Լոնդոնի Քինգս քոլեջի գիտնականները պարզել են, որ հապալաս ուտելը դրական է ազդում տարեց մարդկանց ուղեղի և արյան անոթների վրա: Արդյունքները հրապարակվել են The American Journal of Clinical Nutrition ամսագրում:
Բժիշկ Մաքսիմ Մասկինն ասել է, որ էներգետիկ ըմպելիքները շոգ եղանակին առողջության համար վտանգավոր երեք բաղադրիչ են պարունակում։
Ծիրանն օգտակար է մարդու առողջության համար, սակայն չունի թերապևտիկ ազդեցություն, Sputnik ռադիոյին տված հարցազրույցում ասել է սննդաբան, սրտաբան Ասիյաթ Խաչիրովան։
Իրանի Սպահանի տեխնոլոգիական համալսարանի գիտնականները եկել են այն եզրակացության, որ անառողջ բուսական մթերքների օգտագործումը, ինչպիսիք են կարտոֆիլը, մրգային հյութերը, նուրբ հացահատիկները և շաքարով հարուստ մթերքները, մեծացնում են անհանգստության և դեպրեսիայի վտանգը: Հետազոտության արդյունքները մայիսին հրապարակվել են PLOS One ամսագրում:
Իտալիայի Սուրբ սրտի կաթոլիկ համալսարանի նյարդաբանների խումբը գտել է Պարկինսոնի հիվանդության զարգացումը դանդաղեցնելու միջոց՝ ինտենսիվ վարժությունների միջոցով: Աշխատանքի արդյունքները հրապարակվել են Science Advances ամսագրում։
Քնի պակասը, ինչպես և ավելորդ քունը, բացասաբար են անդրադառնում առողջության վրա, զգուշացրել է քնաբան Մաքսիմ Ռիժովը։ Նա Lenta.ru-ին տված հարցազրույցում խոսել է քնի խանգարման վտանգների մասին։
Բժշկական գիտությունների թեկնածու, սրտաբան Վյաչեսլավ Կոլիևը նշել է շաբաթական սպորտի օպտիմալ քանակը։
Տաք կաթը կատարյալ ըմպելիք է քնելուց առաջ, ասում է սննդաբան Քրիստինա Պլոտնիկովան։ Նա անվանել է դրա օգտակար հատկությունները։
Գաստրոէնտերոլոգ Եկատերինա Քաշուխը խոսել է մարդկանց համար կվասի օգտակարության մասին։
Սարատովի պետհամալսարանի գիտնականներն առաջարկել են քաղցկեղի քիմիաթերապիայի համար կարևորագույն դեղամիջոցներից մեկի՝ մարմնի հյուսվածքներում կոնցենտրացիայի ճշգրիտ և արագ վերահսկման մեթոդ: Նրանց կարծիքով, զարգացումը, որը կենտրոնացած է ռուսական բժշկության կարիքների վրա, թերապիան կդարձնի ավելի անվտանգ, ավելի մատչելի և էժան: Արդյունքները հրապարակված են Colloids and Surfaces A: Physicochemical and Engineering Aspects ամսագրում:
Մասնագետի խոսքով՝ ձավարեղենը օգտակար է ցանկացած հացահատիկից, քանի որ բույսերի արմատները հողից վերցնում են հանքանյութեր և միկրոէլեմենտներ։ Շեխյանը հատկապես նշել է վարսակի, հնդկաձավարի և կորեկի շիլան։ Սակայն նա ընդգծել է, որ նույնիսկ ամենաօգտակար հացահատիկները հեշտությամբ կարող են վնասակար լինել։
Գաստրոէնտերոլոգ Սերգեյ Վյալովը թվարկել է եղինջի օգտակար հատկությունները մարդու օրգանիզմի համար։ Ըստ մասնագետի՝ ուտելի մոլախոտին արժեք է տալիս K վիտամինը, 100 գրամ եղինջի մեջ կարող է լինել մինչև 500 միկրոգրամ այս նյութից։
Ըստ Տրոֆիմովի՝ առավոտյան ատամները լվանալու օպտիմալ ժամանակը կախված է այն հանգամանքից, թե ինչ է արել մարդը գիշերը։ Եթե նա կերել է անմիջապես քնելուց առաջ, ապա բերանի խոռոչի հիգիենայի մասին պետք է հոգալ նախաճաշից առաջ:
Մեծ Բրիտանիայի Նոթինգհեմ Թրենտ համալսարանի գիտնականները եկել են այն եզրակացության, որ նախաբիոտիկների ամենօրյա օգտագործումը կարող է դրական ազդեցություն ունենալ պրոֆեսիոնալ մարզիկների իմունային համակարգի վրա: Այս մասին թհայտնել է MedicalXpress ամսագիրը։
Եղանակը տաքանում է, և սկսվում են քոր առաջացնող մոծակների խայթոցները, որոնք ոչ միայն անհանգստություն են առաջացնում, այլեւ կարող են առաջացնել ծանր ալերգիկ ռեակցիաներ։ Թեմային անդրադարձել է ալերգոլոգ, իմունոլոգ Սերգեյ Բիկովը։
Սրտաբան Քսենիա Երուսլանովան «Իզվեստիա»-ի հետ զրույցում նշել է, որ բջջային հեռախոսի հաճախակի օգտագործումը մեծացնում է սրտանոթային պաթոլոգիաների, մասնավորապես՝ զարկերակային հիպերտոնիայի զարգացման ռիսկը։
Որոշ մթերքներ կարող են օգնել հաղթահարել ամառվա շոգը, ասել է սննդաբան Ելենա Սոլոմատինան։ Սոլոմատինայի խոսքով՝ լավ է շոգին ավելի շատ լոլիկ ու գազար ուտել։ «Լոլիկը պարունակում է լիկոպին, որը կարող է օգնել ձեզ դիմանալ շոգին: Գազարը, որտեղ կան կարոտինոիդներ և բետա-կարոտին, նույնպես ավելի լավ է ներծծվում, հատկապես, եթե եփելիս թթվասեր եք ավելացնում»,- ըստ shantnews-ի՝ խորհուրդ […]
Լսողության կորստի պատճառները կարող են տարբեր լինել և միշտ չէ, որ ակնհայտ են: Մասնավորապես, երեխաների մոտ նման խնդիր կարող է առաջանալ ադենոիդների, իսկ մեծահասակների մոտ՝ մրսածության ու քթի ուժեղ այտուցների պատճառով։ Այս մասին, ըստ shantnews-ի՝ «Իզվեստիային» ասել է քիթ-կոկորդ-ականջաբան Անաստասիա Տրապանին։