Գաստրոէնտերոլոգ Սերգեյ Վյալովը թվարկել է եղինջի օգտակար հատկությունները մարդու օրգանիզմի համար։ Ըստ մասնագետի՝ ուտելի մոլախոտին արժեք է տալիս K վիտամինը, 100 գրամ եղինջի մեջ կարող է լինել մինչև 500 միկրոգրամ այս նյութից։
Ըստ Տրոֆիմովի՝ առավոտյան ատամները լվանալու օպտիմալ ժամանակը կախված է այն հանգամանքից, թե ինչ է արել մարդը գիշերը։ Եթե նա կերել է անմիջապես քնելուց առաջ, ապա բերանի խոռոչի հիգիենայի մասին պետք է հոգալ նախաճաշից առաջ:
Մեծ Բրիտանիայի Նոթինգհեմ Թրենտ համալսարանի գիտնականները եկել են այն եզրակացության, որ նախաբիոտիկների ամենօրյա օգտագործումը կարող է դրական ազդեցություն ունենալ պրոֆեսիոնալ մարզիկների իմունային համակարգի վրա: Այս մասին թհայտնել է MedicalXpress ամսագիրը։
Եղանակը տաքանում է, և սկսվում են քոր առաջացնող մոծակների խայթոցները, որոնք ոչ միայն անհանգստություն են առաջացնում, այլեւ կարող են առաջացնել ծանր ալերգիկ ռեակցիաներ։ Թեմային անդրադարձել է ալերգոլոգ, իմունոլոգ Սերգեյ Բիկովը։
Սրտաբան Քսենիա Երուսլանովան «Իզվեստիա»-ի հետ զրույցում նշել է, որ բջջային հեռախոսի հաճախակի օգտագործումը մեծացնում է սրտանոթային պաթոլոգիաների, մասնավորապես՝ զարկերակային հիպերտոնիայի զարգացման ռիսկը։
Որոշ մթերքներ կարող են օգնել հաղթահարել ամառվա շոգը, ասել է սննդաբան Ելենա Սոլոմատինան։ Սոլոմատինայի խոսքով՝ լավ է շոգին ավելի շատ լոլիկ ու գազար ուտել։ «Լոլիկը պարունակում է լիկոպին, որը կարող է օգնել ձեզ դիմանալ շոգին: Գազարը, որտեղ կան կարոտինոիդներ և բետա-կարոտին, նույնպես ավելի լավ է ներծծվում, հատկապես, եթե եփելիս թթվասեր եք ավելացնում»,- ըստ shantnews-ի՝ խորհուրդ […]
Լսողության կորստի պատճառները կարող են տարբեր լինել և միշտ չէ, որ ակնհայտ են: Մասնավորապես, երեխաների մոտ նման խնդիր կարող է առաջանալ ադենոիդների, իսկ մեծահասակների մոտ՝ մրսածության ու քթի ուժեղ այտուցների պատճառով։ Այս մասին, ըստ shantnews-ի՝ «Իզվեստիային» ասել է քիթ-կոկորդ-ականջաբան Անաստասիա Տրապանին։
Վիտամին D-ն կարող է նվազեցնել սրտի հիվանդության վտանգը 60 տարեկանից բարձր մարդկանց մոտ: Այս եզրակացությանն են հանգել Ավստրալիայի բժշկական հետազոտությունների ինստիտուտի հետազոտողները: Ուսումնասիրությունը նկարագրող հոդվածը հրապարակվել է BMJ-ում:
Շոգ եղանակին բարձրանում է վարակիչ հիվանդությունների և սննդային թունավորումների առաջացման և տարածման վտանգը։
Ակնաբույժ Վալենտինա Մերկուլովան մատնանշել է արևային ակնոց կրելու կարևորությունը։
Նյարդաբան Ալմիրա Գիմրանովան կոչ է արել լյարդ և ձուկ ուտել՝ նյարդային համակարգի ամրապնդման համար։ Վերականգնողական նյարդաբանության կլինիկայի գլխավոր բժիշկը Lenta.ru-ին տված հարցազրույցում նշել է նյարդերի համար օգտակար մթերքներ։
Դիաբետով հիվանդացության աճ կա, սակայն ցուցանիշները կապված չեն գենետիկայի հետ։ Այս մասին հայտարարել է ՌԴ Էնդոկրինոլոգիայի ազգային բժշկական կենտրոնի նախագահ Իվան Դեդովը Ռուսաստանի պետության ղեկավար Վլադիմիր Պուտինի հետ հանդիպմանը։
Տելեգրամյան մի քանի ալիքներ այսօր տեսանյութ են հրապարակել, որտեղ պարեկների մասնակցությամբ իրարանցում է, հրմշտոց, լսվում են գոռգոռոցներ։
Կանաչ տերեւաբանջարեղենը դանդաղեցնում է ուղեղի ծերացումն՝ օգնելով պահպանելու հիշողությունը եւ մյուս ճանաչողական գործառույթները: Այս եզրակացությանն են հանգել Ռաշի համալսարանի Բժշկագիտական կենտրոնի ամերիկացի մասնագետները: Նրանք հետազոտություն են կատարել, և այն մասնակիցների մոտ, ովքեր մասնակցել են այդ հետազոտությանը և շատ կանաչեղեն են կերել, ւղեղի ծերացման նշանները դրսեւորվել են ավելի քիչ չափով: Հետազոտողների խոսքով՝ նրանք 11 տարով ավելի երիտասարդ են եղել նրանցից, ովքեր բանջարեղեն չեն գործածել:
Կակաոն հարուստ է ֆլավանոլներով՝ հատուկ մոլեկուլներով, որոնք օգնում են կանխել սթրեսից առաջացած սրտանոթային հիվանդությունները: Ներառյալ ինսուլտը, սրտի կաթվածը և թրոմբոզը:
Ջրաթուրմ պատրաստելու համար չոր հումքից 1-2 թեյի գդալ 30 րոպե թրմում են 1 բաժակ եռման ջրում, ապա ըմպում 1 օրվա ընթացքում` 3-4 անգամ, կամ` 1 թեյի գդալ հումքը 20 րոպե թրմում են 2 բաժակ եռման ջրում, ապա ըմպում մեղրով, 1/4 բաժակ, օրական 3 անգամ, ուտելուց 30 րոպե առաջ: Եփուկ պատրաստելու համար 10 գ հումքը 200 մլ ջրում եփում են 15 րոպե, ապա հովացնում ու քամում, ըմպում 1-2 թեյի գդալ` վերոհիշյալ ձևով: Հոգնայի նպատակով օգտագործելիս այս եփուկի 2 բաժակին ավելացնում են 1 պճեղ ծեծած սխտոր:
Բույսը պարունակում է 10-12% դաբաղանյութեր, ներկանյութեր (հիպերիցին, պսևդոհիպերիցին), խեժանյութեր, 5-6% անտոցիաններ, սապոնիններ, գլիկոզիդ հիպերոզիդ, C վիտամին, ռուտին, նիկոտինաթթու, կարոտին, խոլին, ալկալոիդների հետքեր, կվերցիտրին, իզոկվերցիտրին, կվերցետին, 0,2-0,3% եթերայուղ, որն իր հերթին պարունակում է տերպեններ, սեսկվիտերպեններ, իզովալերիանաթթվի բարդ եթերներ, ցերիլ սպիրտ և այլն:
Ցինկը, վիտամին C-ն և բուժիչ բույս անդրոգրաֆիսը կօգնեն ամրապնդել իմունային համակարգը, ասում է ամերիկացի դեղագործ Ռաջի Սաննիդին։ Այս մասին, ըստ shantnews-ի՝ հայտնում է Eat This, Not That! կայքը:
Օգոստոսի վերջին տեղի կունենան Ադրբեջանի և Հայաստանի առաջնորդների հանդիպումը: Ինչպես հայտնում է ադրբեջանական Caliber.Az-ը՝ հղում կատարելով Trend-ին, այդ մասին ասել է Ադրբեջանի նախագահի օգնական, նախագահի աշխատակազմի արտաքին քաղաքականության հարցերով բաժնի պետ Հիքմեթ Հաջիևը՝ ելույթ ունենալով օկուպացված Շուշիում տեղի ունեցած կոնֆերանսի ժամանակ:
Բալը հարուստ է վիտամիններով և այլ սննդանյութերով, ինչը նպաստում է սիրտ-անոթային հիվանդությունների, շաքարախտի և այլ հիվանդությունների դեմ պայքարում։ Ժողովրդական բժշկության մեջ, բացի բալի պտուղներից, օգտագործվում են նաև բալի ճյուղերը, տերևներն ու պոչերը: Օրինակ` բալի ճյուղերից պատրաստված թուրմը թեթևացնում է անգինայով ու լնդերի բորբոքումով հիվանդների վիճակը:
Կեռասը անտոցիանինի լավ աղբյուր է, մի նյութ, որը դրական ազդեցություն է ունենում հիշողության վրա: Բոստոնի Թաֆթս համալսարանի սնուցման և ծերացման հետազոտությունների կենտրոնը հրապարակել է առնետների վրա իրականացված մի շարք հետազոտությունների արդյունքներ, համաձայն որոնց՝ վերջիններիս հիշողությունը և շարժիչ ֆունկցիան զգալիորեն բարելավվել են սննդակարգում անտոցիանինի հավելումից հետո:
Տարածված կարծիք է, որ առավոտյան վարսակի փաթիլներից պատրաստված շիլան առողջության և էներգիայի բանալին է ամբողջ օրվա համար, և որ դժվար է նախաճաշի ավելի լավ այլընտրանք գտնել: Բրիտանացիները համամիտ են այս կարծիքի հետ:
«Аргументы и Факты»-իի հետ զրույցում կլինիկական հոգեբան, սննդաբան Աննա Իվաշկևիչը խոսել է ռուկոլայի օգտակար հատկությունների մասին՝ նշելով, որ այն ունի հարուստ բաղադրություն, պարունակում է ֆոլաթթու, մագնեզիում, C և A վիտամիններ, բջջանյութ, ինչպես նաև երկաթ, կալցիում և ֆիտոքիմիկատներ։
Չիայի սերմերը հակաօքսիդանտների գերազանց աղբյուր են, և դրանց կոնցենտրացիան սերմերի մեջ նույնիսկ ավելի շատ է, քան հապալասի մեջ: Դե, իսկ ձմռանը հակաօքսիդանտները անհրաժեշտ են առողջությունը պատշաճ մակարդակի վրա պահպանելու համար:
Կաթը կալցիումի, ֆոսֆատների և D վիտամինի հարուստ աղբյուր է, որոնք օգնում են մեզ ունենալ պինդ ատամներ և ոսկորներ: Կաթի սիստեմատիկ օգտագործումը վերականգնում է ատամների էմալը և ամրացնում է ոսկորները:
Վիտամին D-ն անհրաժեշտ է առողջ իմունային համակարգի համար, քանի որ այն օգնում է օրգանիզմին հակամարմիններ արտադրել: Դրա պակասը գիտնականների կողմից ճանաչվում է որպես շնչառական հիվանդությունների հիմնական պատճառներից մեկը։
Սթենֆորդի համալսարանի բժշկական դպրոցի հետազոտության շրջանակներում հետաքրքիր տվյալներ են պարզվել նիհարելու գործընթացի վերաբերյալ։
Գարնան գալուստը նշանավորվում է ոչ միայն ջերմ եղանակով, զգեստապահարանի փոփոխությամբ, այլ նաև՝ շուկաներում սեզոնային հատապտուղների հայտնվելով: Ելակը համարվում է սուպեր-մթերք. դրա օգտագործումն ազդում է մաշկի, մազերի, կազմվածքի և օրգանիզմի ընդհանուր վիճակի վրա։
Ծնկների ու արմունկների հատվածում մաշկը հաճախ է սևանում։ Այս հատվածում մաշկն ավելի բարակ է. մելանին պիգմենտի անհավասար բաշխումը կարող է հանգեցնել նրան, որ մաշկի որոշ հատվածներ ավելի մուգ լինեն, քան մյուսները։
Վահանաձև գեղձի առողջությունը չափազանց կարևոր է, քանի որ այն կարգավորում է հորմոնալ գործընթացները։ Դրանք կարևոր են նյութափոխանակության, տրամադրության, քաշի կարգավորման համար։