Նյութի շարադրանքը հասկանալու համար պետք է հստակ պատկերացնել Այբուբենի առանձնահատկությունը։ Օրինակ, Ո տառանշանի թվային արժեքը 600 է, իսկ կարգաթիվը` 24։
Գայլուկն ունի մեծ կիրառում օծանելիքի և մաշկի, մազերի խնամքի համար նախատեսված միջոցների արտադրությունում, օրինակ` քսուքներ, մերսման համար նախատեսված յուղեր, օստեոխոնդրոզի և ռևմատիզմի դեպքում ցավերը նվազեցնող թրջոցներ, մազերն ամրացնող օճառահեղուկ, քնաբեր հատկություն ունեցող հավելումներ` լոգանքի համար։
Գերչակի յուղը յուրահատուկ է նրանով, որ չի առաջացնում թաղանթ, լավ է յուրացվում և ներծծվում մաշկի մեջ։ Մաս է կազմում հայտնի «Վիշնևսկու» քսուքի մեջ, որը նախատեսված է այրվածքի, խոցերի, այլ բնույթի վերքերի բուժման համար և հմուտ բժշկի ձեռքերում կարող է հրաշքներ գործել։ Գերչակի յուղը նպաստում է մաշկածածկույթի վերականգնմանը, նվազեցնում է ցավերը, ունի մաշկը փափկեցնող հատկություն։
Կուրկուման հրաշալի հակաբիոտիկ մթերք է, օրը 0,5-1 գ ուտեստների մեջ օգտագործելու դեպքում կանխարգելում է բազմաթիվ աղիքային ինֆեկցիաների տարածումը, ինչը հատկապես կարևոր է արևադարձային Ասիայի երկրներում։ Հնդկաստանում կուրկուման ավելացնում են գրեթե բոլոր ուտեստների մեջ` մսից, բանջարեղենից, լոբեղենից, կարտոֆիլից պատրաստված։ Համեմունքը մեծ տարածում ունի միջինասիական երկրներում. Ուզբեկստանում դրանով համեմում են ոչխարի խաշած միսը և արգանակը, բրնձի շիլան և փլավները։ Տաջիկներն օգտագործում են քաղցր ըմպելիքներին դեղին գույն հաղորդելու համար։
Կուրկուման լավագույն բնական հակաբիոտիկներից մեկն է։ Կուրկումին ներկանյութը նպաստում է «վատ» խոլեստերինի հեռացմանը` արյան հոսքից, և լեյկոցիտների ընդհանուր թվի ավելացմանը։
Խորքային «դասական» լիպոմաները հայտնաբերվում են հիմնականում լյարդի, երիկամների, պլևրայի, արգանդի ճարպային հյուսվածքների վրա. գտնվում են յուրահատուկ բավականին ամուր թաղանթի մեջ, դրանք կարող են վտանգ ներկայացնել շատ մեծ` 10 սմ և ավելի տրամագիծ ունեցող չափերի դեպքում։ Անհամեմատ վտանգավոր են թաղանթ չունեցող «սվաղված»` տարածված լիպոմաները, որոնք կարող են նկատվել վզի կամ ծոծրակի շուրջ կամ որովայնի շրջանում` մաշկի տակ։
Կաթը սննդարար է, ուժ է տալիս ուղեղին և տաքացնում է մարմինը, ցրում է մոռացկոտությունը, անհանգստությունն ու վախը։ Կաթը մեղրով խմելու դեպքում կապաքինվեն աղիների խոցերը։ Կաթ խմելուց հետո այլևս ոչինչ չպետք է ուտել և խմել, մինչև կաթը մարսվի։ Կաթը վնաս է ատամներին և լորձով ուղեկցվող հիվանդությունների դեպքում։ Կաթ խմելուց հետո լավ կլինի բերանը ողողել ջրով։
Պտուղն օգտակար է աթերոսկլերոզի, անքնության, նյարդային համակարգի հյուծվածության, օստեոխոնդրոզի, ռևմատիզմի դեպքում։ Նպաստում է երիկամների աշխատանքի ակտիվացմանը, ունի ցավամոքիչ հատկություններ, պայծառացնում է տեսողությունը, ունի թույլ լուծողական ազդեցություն։ Պտղի հյութը մտնում է մաշկային (փսորիազ, էկզեմա) հիվանդությունների բուժման համար նախատեսված կոմպլեքս միջոցների կազմի մեջ։
Հարուստ է ճարպի մեջ լուծվող A, E, D, K2 վիտամիններով, չի պարունակում թունավոր և ռադիոակտիվ նյութեր, քանի որ նպաստում է դրանց հեռացմանն օրգանիզմից։ Սալի հիմնական հարստությունը արախիդոնի ճարպաթթուն է և սելեն միկրոտարրը, ընդ որում` լավ յուրացվող։
Մարդն ավելի քան 10 հազար տարի առաջ սկսել է օգտագործել կաթն իր սննդակարգում։ Եգիպտոսի բժիշկները 3 հազարամյակ առաջ բուժել են սրտի, երիկամների և ստամոքսի հիվանդությունները և օգտագործել են կաթը տարբեր բնույթի թունավորումների դեպքում։
Օսլան մարդու աղիներում փոխակերպվում է գլյուկոզայի, որի ավելցուկը նպաստում է 2-րդ տեսակի շաքարային դիաբետի և ճարպակալման առաջացմանը։ Նոր հասունացած կարտոֆիլը պարունակում է ընդամենը 7-8% օսլա։ Նույն բույսից ստացված արմատապտուղները տարբերվում են պարունակվող օսլայի քանակով, նախընտրելի են միջին չափ ունեցողները։
Ծնողները նախընտրում են երեխաներին կերակրել թարմ գազարի քերուկով, համարելով, որ այն մեծ քանակությամբ A վիտամին է պարունակում։ Իրականում գազարը պարունակում է ընդամենը ալֆա և բետա կարոտիններ, որոնցից մեր օրգանիզմում գոյանում է A վիտամինը, դրանք դժվար են յուրացվում, քանի որ փակված են պտուղների բջիջներում, իսկ բջջի թաղանթը բաղկացած է ցելյուլիտից։
Տերևի հյութը պարունակում է ֆլավոնոիդներ, վիտամին C, մագնիում, կալցիում, երկաթ, մարգանեց, պղինձ, ալյումինիում, որոշ քանակի դաբաղանյութեր։ Տերևը պարունակում է բարդ շաքարներ, խնձորի, թրթնջուկի և քացախի օրգանական թթուներ, կենսագենետիկ ակտիվ նյութեր և ֆերմենտներ։
Թռչունների երգեցողությունը զարմանալիորեն բարերար ազդեցություն է թողնում մարդու հոգեվիճակի վրա։ Որոշ թռչունների ելևէջները` հանգստացնում, մյուսներինը` բարձրացնում են տրամադրությունը, իսկ երբեմն` կարող են փոխարինել դեղահաբերին։
Մարդու գենոմի ուսումնասիրությունը հանգեցրել է հետևյալ եզրակացության. ԴՆԹ-ի միայն 5 տոկոսն է մասնակցում ներքին օրգաններում և համակարգերում ընթացող գործընթացների իրականացմանը` մնացած 95 %-ը ծառայում է արտաքին աշխարհի հետ կապ հաստատելու նպատակին։
Ցավեր որովայնում, նյարդային անհանգստություն, անքնություն. Մեկ-երկու րոպե բովեք ռազիանի սերմը, խառնեք նարդոսի տերևի հետ (1։2)։ 2 գ հումքը լցրեք 200 մլ եռացող ջրի մեջ, 1 րոպե եփեք փակ կափարիչի տակ, 15 րոպե թրմեք, քամեք։ Խմեք 50-ական մլ` օրը 4 անգամ, ուտելուց և քնելուց առաջ, գոլ կամ սառը վիճակում։
Տերևն ունի արյունարգել հատկություն, արտաքին օգտագործման դեպքում խթանում է D վիտամինի գոյացումը, մաքրում և ամրացնում է երիկամները, կաթնամթերքի հետ ուտելու դեպքում ամրացնում է ոսկորները և մաքրում է անոթները, հեռացնում է միզապարկի և միզուղիների բորբոքումը։
Ցողունն ունի գորշակապույտ երանգ, ներսից` սպունգանման կառուցվածք, խիտ ճյուղավորված է, բարձրությունը` 0,7-2 մ է։ Բոլոր տերևներն ունեն պատյան։ Ստորին մասում գտնվողները կոթունավոր են, բազմապատիկ փետրաձև, կտրտված նեղ բաժիններով, վերևինները համարյա նստադիր են։
Թանկարժեք կամ կիսաթանկարժեք քարերը, շունգիտը, նույնիսկ սովորական կայծքարը կարող են նպաստել առողջության պահպանմանը և ծառայել` որպես հուռութ։ Սակայն հնարավոր է և հակառակը։
Թելուկը պարունակում է ասկորբինաթթու, ենթավտիամին A, B1, B2, E վիտամիններ, ֆլավոններ, եթերային յուղ` ասկարիդոլ, բետաին, սապոնիններ, թրթնջկաթթու, հանքային աղեր։
Թարմ հյութը ճիճվաթափ հատկություն ունի և հագեցնում է ծարավը։ Սերմերի կաթնահյութը խմելը կօգնի տաք ուռուցքների ապաքինմանը, բայց վնասակար է աչքի համար։ Դրա վնասակար ներգործությունը չեզոքացնում է մաղադանոսը, իսկ փոխարինել կարող է մարոլը»։
Որոշակի հանգամանքների հետևանքով մարդը սկսում է գիրանալ, և հաճախ անհնար է լինում վերականգնել նորմալ քաշը։ Կարևոր է հաճախակի կշռվել և որոշել քաշին (P) համապատասխանող Կետլիի չափորոշիչը (K)։
Հնագույն ժամանակներից մարդը փորձել է հասկանալ, արդյո՞ք նորածնի ճակատագիրը կախված է ծնվելու ժամից, օրից, ամսից կամ տարվա եղանակից։ Կելտերը կարծել են, որ ճակատագիրը կապված է ծնվելու օրվա հետ, և կա սերտ կապ մարդու և որոշակի բույսերի միջև։
Կոճապղպեղն ամրացնում է օրգանիզմի դիմադրողականությունը, ունի արտահայտված հակաբակտերիալ և հակավարակային ազդեցություն, լավացնում է արյան շրջանառությունը և նյութափոխանակությունը, ջերմացնում է մարմինը և կանխարգելում փորկապությունը (հատկապես, եթե օգտագործվում է դարչինի հետ համատեղ)։
Բուժիչ նպատակներով մթերում են երկամյա տերևները, ճիշտ չորացրած հումքն ունի բաց կանաչ գույն։ Տերևը պարունակում է եթերային յուղ, դաբաղային և դառը նյութեր, խեժ, օրգանական թթուներ, տանին, կատեխին, ֆլավոններ, անտոցիաններ։
Նպաստում է խոլեստերինի մակարդակի կարգավորմանը. ուտեստները համեմեք օրը 1-3 գրամ դարչինով։ Բարձրացնում է աշխատունակությունը, լավացնում տրամադրությունը, ակտիվացնում է ուղեղը` խորհուրդ է տրվում ինսուլտ տարած հիվանդներին։
Հյութը կանխարգելում է աթերոսկլերոզը, ամրացնում է արյունատար անոթների պատերը, լուծում է ճարպային գոյացությունները և ավելացնում թթվածնով հարուստ հեմոգլոբինի քանակն արյան մեջ։
Բույսի դեղաբանական հատկությունները և կիրառական բժշկության մեջ օգտագործելու հեռանկարները մեծ ուշադրությամբ են ուսումնասիրվել Գերմանիայում, որտեղ ճագոմաբուժությունը ձևավորվել է որպես ինքնուրույն գիտություն։ Ապացուցված է, որ ճագոմը ոչնչացնում է ուռուցքի բջիջները և կանխում է մետաստազը։
100 գ տերևում պարունակվում է օրգանիզմին անհրաժեշտ 1-օրյա A վիտամինի 52 %, ֆոլիաթթվի 50 %, C վիտամինի 33 %, K վիտամինի 400 %, E վիտամինի 15 %, պիրիդոքսինի (B6) 10%, ռիբոֆլավինի (B2) 10 %, նիկոտինաթթվի (B3) 5%-10%, Կալիումի 25-33%, մագնիումի 20%, մարգանեցի 45 %, յոդի 9%, նաև պանտոտենաթթու (B6)-0,3 մգ (100 գ հումքի մեջ), բիոտին (H)-0,1 մգ, վիտամին D2, երկաթ-2,7-3,5 մգ, կալցիում-մոտ100 մգ, պղինձ, ցինկ, սելեն, քլորոֆիլ և այլն։
Համարվում է, որ խորդենին հանդարտեցնում և հավասարակշռում է մարդու կենսական ուժերը և հիվանդության հետևանքով հյուծված էներգետիկ կենսադաշտը։ Խորդենին առանձնակի դրական ազդեցություն ունի բարձր թթվայնությամբ ստամոքսաբորբով հիվանդների էներգիայի վրա։