Սննդաբան Մարգարիտա Կորոլևան խոսել է սառեցված բանջարեղենի և մրգերի օգուտների մասին։ Այս մասին հայտնում է RIA Novosti-ն։
Կարտոֆիլը պարունակում է մեծ քանակությամբ կալիում, որն օգտակար է արյան բարձր ճնշում ունեցող մարդկանց համար, ասել է սննդաբան Նատալյա Դենիսովան։ Նա aif.ru-ի հետ զրույցում նշել է հիպերտոնիկ հիվանդների համար իդեալական մթերքը:
Ոսպնյակի առաձգականության տարիքային փոփոխությունները, որոնք հանգեցնում են տեսողության սրության նվազմանը՝ պահպանելով այն հեռավորության վրա, սկսվում են մոտ 35 տարեկանից և նկատելի են դառնում մարդու համար 40-45 տարեկանից հետո։ Այս մասին Газета.Ru-ին հայտնել է Եվրոպական բժշկական կենտրոնի (EMC) ակնաբույժ Նատալյա Բոշան։
Ըստ նրա՝ COVID-19-ը դարձել է «սովորական» վիրուս, այսինքն՝ գրիպի վիրուսի նման այն մշտապես փոփոխվում է, և մասնագետներն ամեն սեզոնի պատրաստվում են նոր շտամի, ինչպես նաև մշակում են համապատասխան պատվաստանյութ նոր շտամի համար:
Էնդոկրինոլոգ և սննդաբան Օլգա Չուխաչովան կարծում է, որ կարելի է օրական մեկ կտոր երշիկ ուտել՝ առանց առողջությունը վնասելու։ Նա gazeta.ru-ի հետ զրույցում անվանել է այս մսամթերքի անվտանգ օրական չափաբաժինը։
Հայաստանում, մասնավորապես Ուռուցքաբանության ազգային կենտրոնում, մաշկի քաղցկեղով ամեն տարի բուժում է ստանում մոտ 700-1000 հիվանդ։
Որոշ մթերքներ կարող են դրական ազդեցություն ունենալ տեսողության վրա, քանի որ դրանք պարունակում են վիտամիններ և միկրոտարրեր, որոնք մասնակցում են նյութափոխանակության գործընթացներին և բարելավում են արյան շրջանառությունը և աչքերի սնուցումը: Ակնաբույժ Սվետլանա Միրգորոդսկայան Գազետա.Ru-ին պատմել են, թե որոնք են այդ մթերքները:
Ոչ մի մթերք բառացիորեն չի երիտասարդացնում մարդուն, սակայն ճիշտ սնվելը կարող է լավ վիճակում պահել օրգան-համակարգերը և դանդաղեցնել ծերացումը։ Այս մասին Gazeta.Ru-ի հոդվածում խոսել է սննդաբան, առողջության ոլորտի փորձագետ Քրիստինա Ֆոյգտը։
Լոգարանի գորգերը սենյակի ամենահակասանիտարական իրերն են, ասում է ինտերիերի փորձագետ Ուորեն Կինլոխը: Նրան մեջբերում է Metro-ն։
Բրիտանացի բժիշկ Մայքլ Մոսլիի խոսքով՝ տարեց մարդիկ կարող են ամբողջ տարին վիտամին D-ի հավելումներ ընդունել։ Այս նյութն օգնում է կանխարգելել հաստ աղիքի քաղցկեղը և դեմենցիան։ Այս մասին հայտնում է Daily Mail-ը։
Այս տարի սննդային թունավորման 15 դեպք է գրանցվել, որից 4-ը՝ սնկից։ Մասնագետը հորդորում է լինել ուշադիր և կասկածելի ծագման սունկ չօգտագործել։
ՌԴ Կրթության պետական համալսարանի ֆիզիոլոգիայի, մարդու էկոլոգիայի և կենսաբժշկական գիտելիքի ամբիոնի պրոֆեսոր Վլադիմիր Սապրիկինը «Իզվեստիային» պատմել է նրբաբլիթների չափից շատ ուտելու վտանգների մասին։
Մրգերից կամ հավելումներից բավարար քանակությամբ վիտամին C-ի օգտագործումն օգնում է ամրապնդել իմունային համակարգը, ասում է Շելաթը: Կիտրոնն ու նարինջը հարուստ են վիտամին C-ով։ Այս ցիտրուսային մրգերը կարելի է օգտագործել առանձին-առանձին, կամ կտրատել շերտերով և ավելացնել ջրի մեջ՝ «վիտամինացված» ըմպելիք ստեղծելու համար:
Հայաստանում սունկից 2024 թվականին թունավորվել է 8 մարդ:Այս մասին հայտնում են Հայաստանի Հանրապետության առողջապահության նախարարությունից, նշելով, որ սունկից թունավորումները հիմնականում առաջանում են սնկերը չտարբերակելու կամ դրանք ոչ ճիշտ մշակելու հետևանքով:
Կառավարությունը մայիսի 16-ի նիստի ընթացքում հավանություն տվեց բյուջեից ևս 3 միլիարդ դրամ պետական պատվերով առողջապահական ծառայությունների տրամադրման որոշման նախագծին:
«Պարոդոնտիտը հիվանդություն է, որը բացասաբար է անդրադառնում ոչ միայն լնդերի, այլև ծնոտի ոսկորների վրա։ Արդյունքում հիվանդը վտանգում է կորցնել մեծ թվով ատամներ, որոնք սկզբում դառնում են շարժական, հետո թափվում»,- ասել է մասնագետը։
Երիկամներում քարերի առաջացման հիմնական պատճառներն են՝ նյութափոխանակության խանգարումները և չլուծվող աղերի կուտակումը։ Այս մասին NEWS.ru-ին տված հարցազրույցում զգուշացրել է թերապեւտ Անաստասիա Տիմոշչենկոն։
Կաթվածը ուղեղային շրջանառության սուր խանգարում է։ Այս վիճակի զարգացման ռիսկերը կարելի է ինքնուրույն գնահատել՝ օգտագործելով հատուկ հաշվիչը, ասել է նյարդաբան Ելենա Սուրսկայան:
Մասնագետի հավաստմամբ՝ հիվանդությունից նախօրոք խուսափել հնարավոր չէ, այդ պատճառով ախտանշանների սկսվելուն պես պետք է դիմել բժշկի:
Մասնագետներն ընդգծում են, որ այս նոր մոտեցմամբ բուժաշխատողները կլինեն ավելի պատրաստված, նրանց հնարավորություններն ու կարողությունները կզարգանան, իսկ բուժառուն միայն դրանից կշահի։
ՀՀ առողջապահության նախարարության հիվանդությունների վերահսկման և կանխարգելման ազգային կենտրոնի տվյալներով՝ վարակվածներից 234-ը երեխաներ են, 165-ը` մեծահասակներ։
Ճարպակալումը և աղիքային պոլիպները կոլոռեկտալ քաղցկեղի ռիսկի գործոններ են, ասել է ուռուցքաբան Անաստասիա Մարիենկոն։
COVID-19-ի դեմ պատվաստումը կապված է վարակվելու, սրտի անբավարարության պատճառով հոսպիտալացման կամ որևէ պատճառով մահվան ավելի ցածր հավանականության հետ։ Այս մասին հայտնում է Սրտաբանության եվրոպական միությունը (ESC)։
Լոլիկը չի կարելի պահել սառնարանում, քանի որ այս դեպքում այն կորցնում է սննդային հատկությունները, ասել է գյուղատնտես Ալեքսեյ Կուրենինը։ Նա Lenta.ru-ի հետ զրույցում նախազգուշացրել է այս մթերքի ոչ պատշաճ պահպանման մասին։
Ըստ աղբյուրի՝ բոլոր չօգտագործված դեղերը կոչնչացվեն պիտանելիության ժամկետի ավարտին:
«Պատրաստի սոուսները, որպես կանոն, պարունակում են շատ աղ և շաքար, ուտեստը ավելի յուղոտ և կալորիական կդարձնի, հետևաբար, եթե հնարավոր է, ավելի լավ է պատրաստեք սոուսներ ինքներդ, օրինակ՝ լոլիկից », – ավելացրել է Տյաժելնիկովը:
Սնկից թունավորումները հիմնականում առաջանում են սնկերը չտարբերակելու կամ դրանց ոչ ճիշտ մշակման հետևանքով, արդյունքում՝ թունավորում, ընդհուպ մինչև մահ, հիշեցնում են Հիվանդությունների վերահսկման և կանխարգելման ազգային կենտրոնից:
Լոս Ալամոսի ազգային լաբորատորիայի ամերիկացի գիտնականները պարզել են, որ փոփոխվող կլիման կարող է ընդլայնել մոծակների բնակավայրերը, որոնք կրում են մալարիա, դենգե տենդ, Զիկա վիրուս և կյանքին սպառնացող այլ պաթոգեններ: Հետազոտությունը հրապարակվել է Journal of Climate Change and Health (JCCH) գիտական ամսագրում:
Սեչենովի համալսարանի ԼՕՌ բժիշկները սկսել են բուժել քթի պոլիպները մոնոկլոնալ հակամարմիններով. ազդեցությունը նկատելի է առաջին ներարկումից հետո: Մոնոկլոնալ հակամարմիններով բուժումը համարվում է համաշխարհային բժշկության վերջին ձեռքբերումը, սակայն նախկինում այն չի կիրառվել քիթ-կոկորդ-ականջաբանության մեջ։ Այս մասին Газета.Ru-ին հայտնել են մամուլի ծառայությունից։
Էնդոկրինոլոգ, բժշկական գիտությունների թեկնածու Նատալյա Տանանակինան «Իզվեստիա»-ին ասել է, թե ինչու է վիտամին D-ի պակասը վտանգավոր: