Վրաստանում այս պահի դրությամբ ամենատարածվածը կորոնավիրուսն է, Interpressnews լրատվամիջոցին ասել է իմունացման տեխնիկական խորհրդատուների ազգային խմբի ղեկավար, Իաշվիլիի անվան կենտրոնական մանկական հիվանդանոցի տնօրեն Իվանե Չխաիձեն։
Սննդաբան Մարիա Սիրոշն ասել է, որ նախաճաշին որոշակի մթերքներ օգտագործելը կարող է շատ լուրջ հիվանդությունների առաջացման պատճառ դառնալ։ Նա «Իզվեստիայի» հետ զրույցում անվանել է նախաճաշի վնասակար տարբերակները:
Կարմրուկի դեպքերը շարունակում են գրանցվել` ինչպես այլ երկրներում, այնպես էլ Հայաստանում: Համաճարակային իրավիճակը կարող է որոշակիորեն սրվել՝ ներկայումս զբոսաշրջության ակտիվությամբ պայմանավորված. նշում են ՀՀ առողջապահության նախարարությունից։
Օրական կարելի է ուտել երկու-երեք շերտ սեխ ու ձմերուկ, ինչը համապատասխանում է 400-600 գրամի, ասել է գաստրոէնտերոլոգ Լյուդմիլա Սուխորուկովան։ «ՌԻԱ Նովոստիի» հետ զրույցում նա հայտնել է այդ մթերքների օրական առավելագույն թույլատրելի չափաբաժինը։
Մի պտղունց չոր պապրիկա ուտելը նույնքան օգտակար է, որքան երկու կամ երեք թարմ պղպեղը, ասել է սննդաբան Անգելինա Դյուբինան։ Kuban News-ի հետ զրույցում նա պապրիկան անվանել է երիտասարդությունը երկարացնող համեմունք։
Հայաստանում կարմրուկով վարակվածների թիվը վերջին 1 շաբաթում ավելացել է 3-ով։ Այս մասին հայտնում է ՀՀ առողջապահության նախարարության հիվանդությունների վերահսկման և կանխարգելման ազգային կենտրոնը։
ՀՀ առողջապահության նախարարությունն առաջին անգամ «Ցրված սկլերոզ» ախտորոշմամբ բուժառուների համար ձեռք է բերել նորագույն և թանկարժեք դեղեր: Տրամադրվում է 4 անվանում դեղ հիվանդության տարբեր փուլերի համար:
Հետազոտողները պարզել են, որ սմոգն առաջացնում է մանկական ասթմայի մոտ 8 անգամ ավելի բարձր մակարդակ փոքրամասնությունների համայնքներում և վաղաժամ մահվան ռիսկը 1.3 անգամ ավելի բարձր է, քան սպիտակամորթ համայնքներում:
Սիբիրի պետական բժշկական համալսարանի գիտնականներն ուսումնասիրել են տարբեր ոլորտների մասնագետների կողմից հակաբակտերիալ թերապիա նշանակելու պրակտիկան և պարզել, թե ինչ հաճախականությամբ են բժիշկները հակաբիոտիկներ օգտագործում իրենց հիվանդներին բուժելու համար:
Միզաքարային հիվանդությունը տարածված է ամբողջ աշխարհում և Հայաստանում։ Հիվանդության զարգացման, ախտանշանների, բուժման եղանակների մասին զրուցել ենք «Նաիրի» ԲԿ բժիշկ-ուրոլոգ Նարեկ Մելքոնյանի հետ։
Լորձաթաղանթի գրգռումը և խռպոտությունը առաջանում են թթու ցիտրուսային մրգերի և մեղրի պատճառով: Եթե ստիպված եք լարել ձեր ձայնալարերը, մասնագետը խորհուրդ չի տալիս նման միջոցներ օգտագործել մարզվելուց անմիջապես առաջ։
Բրիտանացի ուռուցքաբան Դեբորա Լին զգուշացրել է, որ փքվածությունը կարող է լինել ձվարանների քաղցկեղի և քաղցկեղի մի քանի այլ տեսակների առաջին ախտանիշը: Նրա խոսքերը մեջբերում է Express edition-ը։
Հղիության ընթացքում կնոջ հասակը փոքրանում է ողնաշարի կորության ավելացման պատճառով, և դա միանգամայն բնական գործընթաց է։ Այս մասին Gazeta.Ru-ի հոդվածում խոսել է օստեոպաթիկ բժիշկ Դմիտրի Սիմկինը։
Համակարգչի դիմաց ամենօրյա աշխատանքը, երկարատև ընթերցանությունը կամ էկրաններից օգտվելու չարաշահումը կարող են հանգեցնել աչքերի լարվածության, «չոր աչքերի համախտանիշի» և գլխացավի:
Թերապևտ Ելենա Մալիշևան և գաստրոէնտերոլոգ Իգոր Գորոդոկինը «Ապրիր առողջ» հաղորդաշարի եթերում բացահայտել են չափից շատ ուտելուց խուսափելու միջոց:
«Այս հատապտուղը շատ կոշտ սննդային մանրաթելեր ունի, ուստի այն կարող է դժվարամարս լինել և տհաճ հետևանքներ առաջացնել աղեստամոքսային տրակտում` փքվածություն, գազերի առաջացում, ցավ: Պտուղը կարող է հանգեցնել նաեւ թթվայնության աճի. եթե ունեք գաստրիտ, լորձաթաղանթի բորբոքում, ռեֆլեքս, ապա չպետք է ընդհանրապես ուտեք: Եթե ստամոքսի խոց ունեք, ապա դա խստիվ արգելված է։ Եթե դուք ալերգիկ ռեակցիաներ ունեք էկզոտիկ մրգերի նկատմամբ, ապա ավելի լավ է նաեւ ձեր սննդակարգից բացառեք ֆեյխոան»,- ասաց փորձագետը։
Քաղցկեղի կանխարգելման համար պետք է հրաժարվել վատ սովորություններից։ «ՌԻԱ Նովոստիի» փոխանցմամբ՝ այս մասին ասել է ՌԴ ԱՆ գլխավոր օնկոլոգ Անդրեյ Կապրինը։
Մայրական կաթը պարունակում է նրա սնուցման համար անհրաժեշտ բոլոր նյութերը և հեշտ է յուրացվում: Այս մասին տեղեկացնւմ են ՀՀ ԱՆ-ից։
Հայ-ամերիկյան առողջության կենտրոնը համալրվել է գերժամանակակից սարքավորումներով, որոնք կենտրոնի բժիշկներին հնարավորություն են տալիս արագ և անվտանգ կատարել տարբեր հետազոտություններ։
Ադիբուդի պատրաստելու ամենաառողջ միջոցը ամբողջական ձավարեղենն է՝ այն համեմելով փոքր քանակությամբ սառը սեղմված բուսական յուղով և ավելացնելով որոշ խոտաբույսեր կամ համեմունքներ, օրինակ՝ քրքում, համեմ, մշկընկույզ, դարչին. այս մասին «ՌԻԱ Նովոստի»-ին հայտնել է սննդաբան Անտոնինա Ստարոդուբովան։
Երբ խնդիրներին ավելանում է այտուցը և նկատելի են երակային հանգույցները, և երբ դուպլեքս հետազոտության արդյունքում հայտնաբերում ենք, որ ցողունները և փականներն անբավարար են, բուժման միակ ու արդյունավետ եղանակը վիրահատական բուժումն է։
«Երկրորդը՝ ոչ թե վիճել կախյալ մտքերի հետ, այլ պարզապես վերլուծել դրանք, ինչպես են դրանք առաջացել, ինչպես են զարգանում և ինչպես են անհետանում: Երրորդն օգտագործման մասին մտքերը դիտարկելն է որպես ազդանշան, որ այլ կարիք կա: Որոշ ուսումնասիրություններ ցույց են տվել, որ մարդիկ հաճախ են ցանկանում ալկոհոլ օգտագործել, երբ պարզապես ծարավ են, քաղցած կամ հանգստի կարիք ունեն»,- ասել է նարկոլոգը։
«Օրինակ, վիտամին C-ի պակասը կարող է հանգեցնել լնդերի բորբոքային հիվանդության, վիտամին D-ի պակասը հանգեցնում է կալցիումի անբավարար կլանմանը, իսկ վիտամին K-ի պակասը նույնպես բացասաբար է անդրադառնում կալցիումի կլանման գործընթացի վրա»,- բացատրել է նա։
Հիշողության վատթարացումը հաճախ տեղի է ունենում քրոնիկական սթրեսի ու գերծանրաբեռնված աշխատանքի ֆոնին, ասել է նյարդաբան Դարիա Երմակովան։
Վերամշակված պանիրն իր բաղադրությամբ զգալիորեն տարբերվում է բնական պանրից, Sputnik ռադիոյին տված հարցազրույցում զգուշացրել է սննդաբան Ալեքսանդրա Ռազարենովան։ Նա բացատրել է, թե ինչու չպետք է տարվել այս ապրանքով:
Առողջության համապարփակ ապահովագրության համակարգը ներդրվելու է փուլային կերպով՝ 3 տարիների ընթացքում:
Երեկոյան կարելի է ուտել քնելուց առնվազն երեք ժամ առաջ, ասել է գաստրոէնտերոլոգ Անաստասիա Տիմոշչենկոն։ Բժիշկը նշել է երեկոյան ընթրիքի իդեալական ժամանակը։
Հոգեբույժ և սննդաբան Ումա Նայդուն նշել է չորս կարևոր բաղադրիչ, որոնք կօգնեն պահպանել ուղեղի երիտասարդությունն ու առողջությունը։ Նրա խորհուրդը մեջբերում է CNBC-ն։
Կարմրուկի վարակվելուց 7-23 օր հետո, միջինում՝ 10-14 օր անց առաջանում են ներքոհիշյալ ախտանիշները. ✅բարձր ջերմություն, ✅հազ, ռինիտ ✅քթահոսություն ✅աչքերի կարմրություն ✅մարմնի ցանավորում 📍Կարմրուկին բնորոշ է բարդությունների առաջացումը՝ օտիտ, կոնյուկտիվիտ, բրոնխիտ, թոքաբորբ, որոնք հատկապես ծանր են ընթանում վաղ տարիքի երեխաների շրջանում: Կարմրուկը կարող է առաջացնել նաև սուր էնցեֆալիտ՝ գլխուղեղի բորբոքում, խլություն, իմունային հիշողության կորուստ, երբ կարմրուկի […]
Քաղցր սնունդը և գենետիկորեն ձևափոխված մթերքները (ԳՁՕ) չեն հրահրում քաղցկեղի բջիջների աճը, ասում է գինեկոլոգ Օլգա Ուլանկինան։ Gazeta.Ru-ի հետ զրույցում նա ցրել է քաղցկեղի մասին եւս մի քանի հայտնի միֆ։