Չելյաբինսկի «Բորմենտալ» կլինիկայի քաշի իջեցման մասնագետ Պավել Իսանբաևը նշել է, թե որ մթերքների հետ է օգտակար կաթնաշոռը խառնել, որի հետ`ոչ:
Սննդաբան Նատալյա Լեսնիկովան «Իզվեստիային» պատմել է, թե ինչ առողջական խնդիրների մասին կարող է վկայել քաղցրավենիքի տենչը, ինչպես նաև խորհուրդներ է տվել շաքարի օգտագործումը սահմանափակելու վերաբերյալ:
Ծխելը մեծացնում է կրծքագեղձի քաղցկեղի առաջացման հավանականությունը:
Տեղեկատվական տեխնոլոգիաների և ծառայությունների համաշխարհային դաշինքի (WITSA) ամենամյա մրցանակն այս տարի շահել է ամերիկահայ գործարար Գարո Արմենը։
Բժիշկ, սննդաբան-էնդոկրինոլոգ Անժելիկա Չիժը վստահեցնում է, որ քաշ կորցնելու համար ամենևին էլ անհրաժեշտ չէ դատարկ ստամոքսով քնել: РИА Новости գործակալության փոխանցմամբ՝ նա «Բժիշկ Պիտեր» հարթակին ասել է այն մասին, թե ինչ է հարկավոր ուտել քնելուց առաջ:
Բրիտանացի սննդաբան Լիլի Սաուտերը Brinkwire-ին հուլիսի 20-ին պատմել է ավելորդ քաշի դեմ պայքարում խնձորի ու տանձի օգուտների մասին:
Ամերիկացի գիտնականները պարզել են, որ մեծ քանակության ճարպոտ ձկներով հարուստ և սահմանափակ քանակության բուսական յուղերով սննդակարգն օգնում է թեթևացնել գլխացավերը կանոնավոր միգրենով տառապող մարդկանց մոտ: Հետազոտության արդյունքները հրապարակված են The BMJ ամսագրում:
Սեզոնին ընդառաջ գրիպով չհիվանդանալու և դրա բարդություններից խուսափելու համար շատ կարևոր է պատվաստվելը, տեղեկացնում են ՀՀ առողջապահության նախարարությունից:
Ամբողջ աշխարհում, ինչպես նաեւ Հայաստանում կրծքագեղծի քաղցկեղը կանանց մոտ գրավում է առաջին տեղը. մենք տարեկան ունենում ենք 1000-1400 նոր հայտնաբերված դեպքեր:
Սննդաբան Սվետլանա Ֆուսը մեկնաբանել է սնունդ ընդունելիս ջուր խմելու վտանգի մասին տարածված առասպելը, հաղորդում է rsport.ria.ru-ն:
Աշխարհին սպառնում է Մարբուրգի վիրուսի համաճարակը, հայտարարել է Առողջապահության համաշխարհային կազմակերպությունը։
Ամերիկացի գիտնականները առաջարկում են ավելացնել վաղաժամ մահվան ռիսկի արդեն հայտնի ութ գործոններին ևս մեկ`օմեգա -3 ճարպաթթուների ցածր մակարդակը:
Մեծ Բրիտանիայի Cancer Research բժշկական ընկերության մասնագետները պատմել են, թե ինչպես կարելի է ճանաչել բերանի խոռոչում քաղցկեղի ախտանշանները: Այդ մասին գրել է Daily Express-ը:
Ինչպե՞ս ճիշտ սնվել ամռանը և ինչ անել, երբ ընդհանրապես ուտելու ցանկություն չունեք, Sputnik ռադիոյին տված հարցազրույցում պատմել է սննդաբան, հոգեթերապևտ Սերգեյ Օբլոժկոն:
Բժիշկ և գիտնական Ֆեդերիկա Ամատին հնչեցրել է հինգ ցուցում, որոնց հետևելու դեպքում կյանքի տևողությունը տասը տարով կավելանա: Այդ մասին գրում է Express- ը:
Ամբողջ աշխարհում այսօր նշվում է Սրտի համաշխարհային օրը. նպատակը սրտանոթային հիվանդությունների վերաբերյալ իրազեկվածության բարձրացումն է` խրախուսելով որդեգրելու առավել առողջ ապրելակերպ, կանխելու սրտանոթային հիվանդությունների զարգացումը: Այս մասին հայտնում են ՀՀ առողջապահության նախարարությունից։
Արդյունքը շատ գեղեցիկ է, սակայն ի՞նչ է կատարվում եղունգի տակ։ Արտաքին մակերեսը տաշվում է, կատարվում է լաքապատում, որոշակի քիմիական նյութեր ներթափանցում են օրգանիզմ։ Դրանք անհայտ ծագման նյութեր են՝ հիմնականում Չինաստանից։ Չգիտես՝ ի՞նչ նյութեր են, բայց հոտից էլ զգացվում է, որ մի բան այն չէ։ Կարող է օգտագործվող նյութերի հետևանքով քիմիական այրվածք առաջանալ, բակտերիալ ինֆեկցիոն պրոցես սկսվել։
Գիտնականների միջազգային խումբը պարզել է, որ աղիների բակտերիաները նպաստում են մեծահասակների գլխուղեղի նոր նյարդային բջիջների ձևավորմանը, ինչը պոտենցիալ կերպով կարող է կանխել հիշողության կորուստը ծեր տարիքում և վերականգնել նյարդային հյուսվածքը վնասվածքից հետո: Ուղեղի պաշտպանության անսպասելի միջոցի մասին հաղորդվում է MedicalXpress-ում:
Սննդաբան, կենսաբանական գիտությունների թեկնածու Ալեքսանդր Միրոշնիկովը «Մոսկվա 24» հեռուստաալիքին տված հարցազրույցում խոսել է իմունիտետի համար ամենաօգտակար հինգ մթերքների մասին:
Սրտաբան, բժշկական գիտությունների թեկնածու Աննա Կորենևիչը YouTube-ի իր ալիքում խոսել է սրտի կաթվածը և ինսուլտը կանխելու եղանակի մասին, հաղորդում է РИА Новости գործակալությունը:
Որոշ մարդիկ չեն կարող պատկերացնել իրենց սեղանն առանց մսային ուտեստների, մինչդեռ որոշները դրանք վաղուց փոխարինել են բանջարեղենից պատրաստված շքեղ կերակուրներով: Ալեքսանդր Մյասնիկովը «Ռոսիա 1» հեռուստաալիքի «Ամենակարևորի մասին» հաղորդման մեջ նախազգուշացրել է խորովածի և տապակի սիրահարներին, որ չպետք է շատ տարվել կարմիր մսով, քանի որ դա վտանգավոր է առողջության համար. հավանաբար վտանգը լուրջ է:
Բժիշկ և հեռուստահաղորդավարուհի Ելենա Մալիշևան «Առաջին ալիքի» եթերում թվարկել է այն մթերքները, որոնք կարող են երկարացնել կյանքը: РИА Новости գործակալության փոխանցմամբ՝ Մալիշևան իր գործընկեր Դմիտրի Շուբինի հետ ստուդիա է հրավիրել երեք երկարակյացների, ովքեր պատմել են իրենց սննդակարգի մասին:
Գոյություն ունեցող սեզոնային գրիպի դեմ պատվաստանյութերի մեծ մասը ներառում է գրիպի վիրուսի A տիպի 2 շտամ և գրիպի վիրուսի տիպի 1 շտամ: Վիրուսի բարձր փոփոխականության պատճառով պատվաստանյութի պատրաստուկներն արդյունավետ են մնում 1 տարի, ուստի դրանցով պետք է պատվաստվել ամեն տարի։
Սննդաբանների և նուտրիցիոլոգների ազգային ասոցիացիայի անդամ Մարինա Մակիշան «Մոսկվա 24» հեռուստաընկերության եթերում նշել է ձուկն ամենօրյա սննդակարգում ընդգրկելու հինգ պատճառ:
Քնի պակասը մեծացնում է աչքի հիվանդությունների առաջացման վտանգը, հանգեցնում չորության և մկանների հոգնածության, «ՌԻԱ Նովոստիին» ասել է ակնաբույժ Իրինա Կրեստյանինովան։
Հիվանդությունների վերահսկման և կանխարգելման ազգային կենտրոնից տեղեկացնում են, որ լաբորատոր հետազոտությունների արդյունքում Հայաստանում սեպտեմբերի 14-20-ի դրությամբ գրանցվել է Արևմտյան Նեղոսի տենդով վարակման 132 դեպք:
Եթե նախապես հոգ տանեք ձեր ինքնազգացողության մասին, մասնավորապես պատվաստվեք և կարգավորեք ձեր սննդակարգը, ցուրտ սեզոնին կարող եք նվազեցնել հիվանդությունների ռիսկը կամ դրանց ծանր ընթացքը, ասել է թերապևտ Լինար Յարուլլովը։ Նա Lenta.ru-ին թվարկել է ձմռանը իմունային համակարգը պատրաստելու պարզ ուղիներ։
Լյարդի ճարպակալումը համարվում է ուռուցքի առաջացման նախապայման, սակայն միանշանակ ասել, որ հենց ուռուցքի առաջացման պատճառ է հանդիսանում՝ դժվար է։ Ամեն դեպքում, ճարպակալումը լյարդի հիվանդություն է և պահանջում է բուժում, որն այսօր իրականացվում է գաստրոէնտերոլոգների, լյարդաբանների կողմից։ Հայաստանում հիմնականում ուշացած են դիմում բժշկի, որը խնդիր է։
Սննդաբան Սամանթա Մաքլաուդն առաջարկել է ուտել մրգեր և ամբողջական ձավարեղեն՝ աշխատունակությունհըհ բարձրացնելու համար: Առողջ նախուտեստներ նա անվանել է Insider հրատարակությունը:
Մարմնի զանգվածի 18,5-ից ցածր ինդեքսը խոսում է թերքաշ լինելու մասին: Այս մասին Газета.Ru-ին ասել է բարձրագույն կարգի բժիշկ, սննդաբան Եկատերինա Նեսվիտը։