Առաջին հերթին անքնություն կարող են հրահրել այն ապրանքները, որոնք պարունակում են խթանիչներ, հատկապես կոֆեին։ Էնդոկրինոլոգ, դիետոլոգ, բժշկական գիտությունների թեկնածու Օքսանա Միխալեւան պատմել է, թե որ մթերքները կարող են հանգեցնել քնի հետ կապված խնդիրների։
Մասնագետը դեռահասության ճգնաժամի ամենաանհանգստացնող դրսևորումը համարում է դևիանտ վարքը, որը կարող է արտահայտվել ինքնավնասմամբ, սուիցիդալ մտքերով, տնից փախուստով, փոքր հանցագործություններով, սեռական վարքի դրսևորումներով։
Շատ դեպքերում կարող ենք 3 կյանք փրկել։ 100 տոկոսով օգտագործվում է էրիթրոցիտար զանգվածը, որովհետև մեծ պահանջարկ ունի, իսկ պլազման մոտավորապես 30-40 տոկոս է օգտագործվում։
Ավելի մեծ տարիքում՝ 50 տարեկանից հետո, սովորելու կարողությունները նվազում են: Դա պայմանավորված է ինչպես արտաքին գործոններով (սթրես, ծխել, ալկոհոլ խմել), այնպես էլ ուղեկցող հիվանդություններով (զարկերակային հիպերտոնիա, լյարդի և երիկամների հիվանդություններ):
Միջազգային ստանդարտներով՝ տագնապային գրոհ ախտորոշումը դրվում է միայն այն դեպքում, եթե խնդիրը կրկնվում է երեք տարի շարունակ։
Տղամարդու մարմնում տեստոստերոնի մակարդակը կարող է նվազել զտված ածխաջրերի ավելցուկի պատճառով: Այս մասին Lenta.ru-ի հետ զրույցում ասել է բժշկական գիտությունների թեկնածու, ուրոլոգ, ուռուցքաբան Ալեքսանդր Կորոլյովը։
Բանանը կարող է անսպասելիորեն օգտակար լինել սրտի առողջության համար, ասել է գաստրոէնտերոլոգ Ազամատ Գաբուևը։ Նա news102.ru-ի հետ զրույցում պտուղն անվանել է սրտի համար օգտակար։
Հիշողությունը բարելավելու համար կարելի է օգտագործել այսպես կոչված Լոկի մեթոդը։ Այս մասին խոսել է նյարդաբան Գալինա Չուդինսկայան: Lenta.ru-ի հետ զրույցում բժիշկը տվել է այլ խորհուրդներ, որոնք կարող են օգնել ձեզ սովորել ավելի լավ հիշել տեղեկատվությունը:
Լադիգինան ընդգծել է, որ ածխաջրերի վտանգի մասին հայտարարությունը ոչ այլ ինչ է, քան ժողովրդական թյուր կարծիք։
Հայաստանի մանկական քաղցկեղի և արյան հիվանդությունների կենտրոնի ղեկավար Գևորգ Թամամյանը ֆեյսբուքյան էջում գրում է․ «Անցյալ ուրբաթ, մայիսի 31-ին Չիկագոյում տեղի ունեցավ OncoDaily երեկույթը և Yvonne մրցանակաբաշխությունը։ 1000-ից ավելի մասնակիցներ էին գրանցվել մասնակցելու այս կարևոր միջոցառմանը` ուռուցքաբաններ ողջ աշխարհից, միությունների և քաղցկեղի կենտրոնների ղեկավարներ, պացիենտական կազմակերպությունների ներկայացուցիչներ, ֆարմ ինդուստրիայի առաջատար դեմքեր, և բոլորը մեկ հարկի տակ։ […]
Մայիս ամսին ԱՆ «Դատաբժշկական Գիտագործնական Կետրոն» ՊՈԱԿ-ի աշխատակիցները բազմաբովանդակ նամակ են գրել Նիկոլ Փաշինյանին՝ բարձրաձայնելով իրենց տնօրենի աշխատանքային պայմանագրի երկարացման խնդիրը:
Առավոտյան առողջարար ըմպելիքների ցանկը գլխավորում է ջուրը, ասել է սննդաբան, ալերգոլոգ-իմունոլոգ Ելենա Պարեցկայան։
Օհայոյի նահանգային համալսարանի գիտնականները պարզել են, որ յոգան և մկանային լարվածությունը թուլացնող այլ վարժություններ օգնում են բարելավել զայրույթի վերահսկումը: Իսկ ինտենսիվ ֆիզիկական վարժությունները կարող են մեծացնել զայրույթը: Հետազոտության արդյունքները հրապարակվել են Clinical Psychology Review (CPR) ամսագրում:
Արագ սնունդն ու շաքարավազը առողջ և գեղեցիկ մաշկի գլխավոր թշնամիներն են, զգուշացրել է մաշկաբան-կոսմետոլոգ Քնարա Անդրյանը։ Lente.ru-ի հետ զրույցում:
Ֆիզիոլոգ Ալեքսանդր Սոզիկինը «Իզվեստիային» պատմել է ցելյուլիտի առաջացման պատճառների մասին։
«էրեբունի» բժշկական կենտրոնը ստացել է Որակի կառավարման համակարգի ISO 9001 ստանդարտ, մշակված Ստանդարտացման միջազգային կազմակերպության կողմից: Այս մասին հայտնում են բժշկական կենտրոնից։
Լոլիկի հյութը կարող է վատթարացնել գաստրիտի ախտանշանները և վտանգավոր լինել երիկամների հիվանդություն ունեցող մարդկանց համար։ Այս մասին Ռադիո Sputnik-ին տված հարցազրույցում զգուշացրել է սննդաբան, գաստրոէնտերոլոգ և թերապևտ Ալեքսանդրա Ռազարենովան։
Դոմենիկո Սկոպելլետին Հռոմի San Filippo Neri հոսպիտալի դիմածնոտային վիրաբուժության բաժանմունքի ղեկավարն է, Հռոմի Sapienza և Tor Vergata համալսարանների պրոֆեսոր:
Վրաստանում կապույտ հազի դեպքերը կտրուկ աճում են, «Ալիք մեդիա»–ի փոխանցմամբ, Interpressnews լրատվականին ասել է Վրաստանի ազգային իմունիզացիայի տեխնիկական խորհրդատվական խմբի ղեկավար, Իաշվիլիի անվան մանկական կենտրոնական հիվանդանոցի բժշկական տնօրեն Իվանե Չխաիձեն:
Ֆերմենտացված կաթնամթերքը կալցիումի, սպիտակուցի, վիտամինների և պրոբիոտիկների աղբյուր է: Այս մասին Sputnik ռադիոյին տված հարցազրույցում խոսել է Սանկտ Պետերբուրգի համալսարանի բժշկության ֆակուլտետի դոցենտ, սննդաբան Անդրեյ Բոբրովսկին։
Այրվածքի դեպքում պետք է մարմնի վնասված հատվածը պահել հոսող ջրի տակ, ասել է մաշկաբան Դարիա Պոնոմարևան։ Նա Lenta.ru-ի հետ զրույցում հերթականությամբ նշել է՝ ինչ է պետք անել այրվածքների ժամանակ։
Սննդաբան Գալինա Վոլկովան խորհուրդ է տալիս օրական երկու բաժակից ոչ ավել սև կամ կանաչ թեյ խմել. Նա «ՌԻԱ»-ի հետ զրույցում նշել է խմիչքի օպտիմալ քանակությունը։
Նախաճաշը կարևոր կերակուր է, որն ապահովում է օրվա համար անհրաժեշտ էներգիան: Այնուամենայնիվ, ոչ բոլոր մթերքներն է կարելի ուտել դատարկ ստամոքսին, իսկ որոշ հայտնի նախաճաշեր կարող են բացասաբար ազդել առողջության վրա, Gazeta.Ru-ին ասել է գաստրոէնտերոլոգ և սննդաբան Անաստասիա Չիժիկովան։
Սթրեսի փոքր քանակությունը երբեմն կարող է խթանել օրգանիզմը և օգնել հաղթահարել դժվարությունները, բայց եթե այն դառնում է չափից ավելի կամ երկար, կարող է բացասաբար ազդել մարդու առողջության վրա և հանգեցնել լուրջ հետևանքների, զգուշացրել է հոգեբան և հոգեթերապևտ Եկատերինա Վոլխոնսկայան։ Նա Lenta.ru-ի հետ զրույցում թվարկել է սթրեսը հաղթահարելու լավագույն միջոցները։
Սոմնոլոգ Միխայիլ Պոլուեկտովն aif.ru-ի հետ զրույցում կարծում է, որ քնելու ամենաօգտակար դիրքն այն դիրքն է, որը մարմինն ինքն է ընտրում։
Անհնար է մաքրել լյարդը տոքսիններից՝ օգտագործելով դետոքս դիետաներ կամ սննդային հավելումներ, ասել է գաստրոէնտերոլոգ Անաստասիա Ֆեկլիստովան։ Նա NEWS.ru-ի հետ զրույցում ցրել է առողջությունը բարելավելու մասին տարածված միֆը։
Մայիսի 31-ին նշվում է Առանց ծխախոտի միջազգային օրը։ Այն առիթ է մեկ անգամ ևս անդրադառնալու ծխախոտի օգտագործման առողջական ռիսկերին, ծխախոտի սպառումը նվազեցնելու քաղաքականության արդյունավետությանը:
Չնայած այն հանգամանքին, որ դեմենցիան համարվում է տարեց մարդկանց հիվանդություն, այն կարող է զարգանալ նաև 40 տարեկանին մոտ մարդու մոտ, ասում է նյարդաբան Ալեքսանդր Տիրչենկովը։ Lenta.ru-ի հետ զրույցում բժիշկը նշել է վաղաժամ դեմենցիայի զարգացման ռիսկը նվազեցնելու ուղիները:
Կատարված ուսումնասիրությունների համաձայն՝ հանրապետությունում մոտ 8000 չպատվաստված երեխա կա։
Շաքարն ամենահակասական ապրանքներից է, որի շուրջ տասնամյակներ շարունակ առասպելներ են պտտվում, որոնց հետևելով ոչ միայն չի կարելի մոտենալ առողջ սննդակարգին, այլ նույնիսկ վնասել օրգանիզմին։ Բժիշկ, սննդաբան Դարիա Ռուսանովան Газета.Ru-ին պատմել է շաքարի մասին հիմնական առասպելների մասին։