Ծակծկոցը, փքվածությունը, այրոցը, աղիների թուլությունը և խցանումը մարդկանց անբաժանելի հիվանդություններն են դարձել: Նշված երևույթները հանդիսանում են մարսողական համակարգի խախտման նշաններ:
Այսօր ֆրեշները համարվում են շատ օգտակար ըմպելիքներ, սակայն եկեք պարզենք, թե ֆրեշի հատկություններից որն է իրականը և որը լեգենդը:
Կարագը պարունակում է բազմաթիվ կարևոր վիտամիններ և հանքանյութեր, որոնցից են վիտամիններ A, D, E, և K, ինչպես նաև մանգան, քրոմ, յոդ, ցինկ, պղինձ և սելեն: Կարագը պարունակում է նաև ճարպեր, որոնք վնասակար չեն մարդու օրգանիզմի համար:
Ազնվամորին հարուստ է բազմաթիվ վիտամիններով, հակաօքսիդանտներով և մանրաթելով: Այն կանխում է քաղցկեղը. ոչնչացնում է քաղցկեղածին բջիջները:
Սպիտակուցի նպաստում է ֆերմենտների և հորմոնների արտադրմանը, նրանց կանոնավոր գործունեությանը, ապահովում է բջիջների և մկանների առողջությունը: Սպիտակուցները վերկանգնում են բջիջները, տեղափոխում մոլեկուլները, մեխանիկական և կառուցվածքային աջակցություն ցուցաբերում ոսկորներին և մաշկին:
Ածխաջրերն օրգանական միացություններ են, որոնք կենդանի օրգանիզմների բջիջների և հյուսվածքների անհրաժեշտ բաղադրիչներն են կազմում: Նրանք ընդգրկված են օրգանիզմի համար կենսական կարևորություն ունեցող բարդ մոլեկուլների կազմի մեջ, իրականացնում են պահեստային սննդարար նյութերի դերը և մասնակցում նյութափոխանակության գործընթացներին: Ածխաջրերը լինում են պարզ և բարդ, դյուրամարս և դժվարամարս: Պարզ ածխաջրերը մասնակցում են օրգանիզմում իրականացվող գործընթացներին: Պարզ ածխաջրերից են […]
Չնայած նրան, որ մրգերն ու բանջարեղենը մեզ հասանելի են ողջ տարվա ընթացքում, այնուամենայնիվ, ամռանը դրանք իրենց մեջ պարունակում են արևի ամբողջ ջերությունը, բնական համը և օգտակար հատկություններն ավելի ուժգին են ազդում օրգանիզմի վրա, քան ձմռանն օգտագործած մրգերն ու բանջարեղենը:
Ամռան այս շրջանում ծիրանն ամենացանկալի պտուղներից մեկն է, մանավանդ որ այս տարի այն նաև շատ մատչելի է: Պարզվում է` հայերը ծիրան են աճեցնում ավելի քան 3000 տարի:
«Կարմրուկի բոլոր բռնկումներին հաջորդում է կարմրախտը: Վրաստանում արդեն գրանցվում են կարմրախտի դեպքեր: Դրա արձագանքը երևում է նաև Հայաստանում. մենք արդեն ունենք կարմրախտի՝ լաբորատոր հետազոտություններով հաստատված 4 դեպք, դրանք եկել են Վրաստանից»:
Սննդային հավելումները սովորաբար որպես սննդամթերք չօգտագործվող և սննդամթերքի բաղադրամաս չհամարվող նյութերն են, անկախ դրանց սննդային արժեքից, որոնք տեխնոլոգիական մշակման կամ վերամշակման ժամանակ ավելացվում են սննդամթերքին՝ ցանկալի համազգայական և (կամ) այլ հատկանիշներ ստանալու համար:
Հայաստանում հանդիպում են 21 տեսակի օձեր, որոնցից թունավոր են իժերի ընտանիքին պատկանող 4 տեսակները։
Անհանգստությունը հաղթահարելու համար պետք է ընդունել բնական խոտաբույսերով, մրգերով, բանջարեղենով հարուստ սնունդ:
Անորեքսիայի բուժման համար նախատեսված ժողովրդական միջոցները ներառում են խնձորը, կոճապղպեղը, նարնջի հյութը, կիտրոնը, սխտորը, խաղողը, տաք ջուրը, անանուխը և այլն: Անորեքսիան առաջանում է մարսողական մշտական խնդիրների հետևանքով:
Ալկոհոլի նկատմամբ կախվածությունը կանխելու համար կան մի շարք ժողովրդական պարզ միջոցներ: Դրանք ներառում են խնձորի, խաղողի, նեխուրի, խուրմայի, նուշի, նարնջի հյութի և այլ մթերքների կիրառումը սննդակարգում:
Մարմնի տհաճ հոտի խնդիրն անհանգստացնում է շատ-շատերին: Այն առաջանում է մի շարք ֆիզիլոգիական ֆունկցիաների խախտման հետևանքով, և ճիշտ բուժումը կարող է վերացնել այդ տհաճ երևույթը:
Կրծքի կաթի պակասի խնդիրը լուծելու համար գոյություն ունեն մի շարք ժողովրդական արդյունավետ միջոցներ, որոնք ներառում են սամիթի սերմի, նուշի, հերբալ թեյի, սխտորի, սոխի, մաղադանոսի և օրգանական մթերքների օգտագործումը: Ճիշտ սննդակարգը կանխում է կրծքի կաթի պակասը:
Կորյակներ սկսում են առաջանալ դեռահասության տարիքում: Որպես կանոն՝ դրանք առաջանում են հիմնականում մարմնի այն մասերի վրա, որտեղ տեղակայված են շատ ճարպագեղձեր` դեմք, կուրծք, մեջք:
Այսօր առավոտյան Վայոց Ձորի մարզում տեղի ունեցած ավտովթարի արդյունքում կտրվել էր 16-ամյա Լիլիթ Աբրահամյանի ոտքը:
Այս ամառային սեզոնին մի մոռացեք պաշտպանել ձեր մաշկն արևի ուղիղ ճառագայթներից: Անպայման օգտագործեք արևի անողոք ճառագայթներից պաշտպանող քսուքներ՝ նույնիսկ մեկ օրով քաղաքից դուրս հանգիստն անցկացնելու դեպքում:
Կանաչ թեյի բուժիչ հատկությունների մասին լեգենդներ են պտտվում, և դա հենց այնպես չէ: Չինաստանում այն սկզբում օգտագործվում էր բժշկության մեջ, և միայն հետո՝ մոտ 5000 տարի առաջ, այն մտավ մարդկանց առօրյա ճաշացանկ և կամաց-կամաց մատնվեց անուշադրության՝ այն դեպքում, երբ նրան անհրաժեշտ է հարգել, և ճիշտ կլինի հետը Դուք-ով խոսելը:
Կապտուկների դեղամիջոցներն իրենց մեջ ներառում են մարգարինը, սոխը, սառույցը կամ սառը ջուրը, կիտրոնը, հերբալ թեյը, ձիթայուղը, սև սուրճը, քրքումը, լավանդայի ձեթը, շաքարը կամ մեղրը, վազելինը, մաղադանոսի տերևները, սպանախը, բրոկոլին, պղպեղը, հազարը:
Սիսեռը կարող է արագացնել վերքերի բուժումը, պիտանի է նաև արտաքին օգտագործման համար՝ տարբեր մաշկային խնդիրները, միջատների կծածը բուժելու նպատակով, շատ անհրաժեշտ է ատամներն առողջ պահելու և ոսկորների համար, լավացնում է ուղեղի աշխատանքը՝ վերացնելով աթերոսկլերոզի հավանականությունը:
Ընդեղենը կարող է հրաշագործ ազդեցություն ունենալ սրտի աշխատանքի վրա, եթե այն դառնում է բալանսավորված դիետայի մի մաս: Ընդեղենի այս հատկությունը պայմանավորված է նրա մեջ պարունակվող մի շարք օգտակար նյութերով…
Դեռ մանուկ հասակից մայրիկներից ու տատիկներից շատ ենք լսել «Քնիր, որ շուտ մեծանաս» արտահայտությունը, ու հետո էլ ամբողջ կյանքի ընթացքում լսում ենք, որ քունը շատ կարևոր է: Ինչո՞ւ է կարևոր: Արդյո՞ք կա բացատրություն:
Թարմ հյութը պահպանում է պտուղներում պարունակվող օգտակար նյութերը։ 100 մլ հյութը պարունակում է օրգանիզմին անհրաժեշտ (1 օրվա) երկաթի 13 տոկոսը, պղնձի 10,5 տոկոսը, մարգանեցի 17,5 տոկոսը, կալիումի 12 տոկոսը, նաև կալցիում, մագնիում, ֆոսֆոր, ցինկ, քրոմ, յոդ, սելեն, բարիում, մոլիբդեն, կոբալտ։
Հնագույն ժամանակներից բուժիչ նպատակներով օգտագործել են նաև ծիրանի պտղակորիզը։ Պարունակում է 35-60 տոկոս չչորացող ցածր թթվայնություն և ոչ բարձր մածուցիկություն ունեցող ճարպայուղ, սպիտակուց, ածխաջրեր, գլյուկոզիդ էմուլսին, ֆերմենտներ, ամիգդալին, վիտամինանման նյութեր B15 և B17 և այլն։
Պլաստիկ վիրաբուժությունը բավական ծավալուն, պատասխանատու և լուրջ վիրահատության տեսակ է: Որոշ մարդկանց թվում է, թե սա քթագործություն է կամ կոսմետիկ ինչ-որ միջամտություն:
Նման կենտրոնների ստեղծման կարիք կա ողջ Հայաստանում, Գյումրիում` մասնավորապես, կապված հետերկրաշարժյան ծանր սոցիալ-տնտեսական վիճակի և արժեհամակարգի փոփոխման հետ: Կենտրոնի ստեղծման գաղափարը կար վաղուց:
Դելֆինիում դաշտայինը պարունակում է գլյուկոզիդ դելֆինին, ակոնիտի թթու, սպիրտ (մաննիտ), կեմպֆերոլ և անտոցիանային ներկանյութեր, դաբաղանյութ, ֆլավոններ, կալիում, մագնիում, երկաթ, կուտակում է պղինձ, կոբալտ, մոլիբդեն, սելեն, ստրոնցիում։ Սերմերը մոտ 30 տոկոս ճարպ են պարունակում։
Բալենու տերևը պարունակում է մանրէասպան ֆիտոնցիդներ, կումարին, տանին, խեժանյութ, ամիգդալին։