Գիտնականները պարզել են, որ կանաչ լույսը կարող է նվազեցնել ցավը։ Դրա համար Ֆուդանի համալսարանի մասնագետներն ուսումնասիրել են մկների աչքերից մինչեւ ուղեղ նյարդային ակտիվությունը: Գիտնականների հոդվածը հրապարակվել է Science Translational Medicine-ում։
Կանաչ տերեւաբանջարեղենը դանդաղեցնում է ուղեղի ծերացումն՝ օգնելով պահպանելու հիշողությունը եւ մյուս ճանաչողական գործառույթները: Այս եզրակացությանն են հանգել Ռաշի համալսարանի Բժշկագիտական կենտրոնի ամերիկացի մասնագետները: Նրանք հետազոտություն են կատարել, և այն մասնակիցների մոտ, ովքեր մասնակցել են այդ հետազոտությանը և շատ կանաչեղեն են կերել, ւղեղի ծերացման նշանները դրսեւորվել են ավելի քիչ չափով: Հետազոտողների խոսքով՝ նրանք 11 տարով ավելի երիտասարդ են եղել նրանցից, ովքեր բանջարեղեն չեն գործածել:
Էրազմուս համալսարանի բժշկական կենտրոնի գիտնականները պարզել են, որ սուրճը չի վնասում առողջ և երիտասարդ մարդկանց երիկամները, սակայն ռիսկային գործոնների առկայության դեպքում կարող է մեծացնել երիկամներում ֆիլտրման արագությունը։ Հետազոտությունը, ըստ shantnews-ի՝ հրապարակվել է Clinical Nutrition ամսագրում, փոխանցում է Gazeta.ru-ն։
Միգրեն հրահրող կարող է լինել կարմիր գինու, շամպայնի և սուրճի օգտագործումը, պարզաբանել է «Սեմեյնայա» կլինիկայի նյարդաբան Նատալյա Կուզմենկոն։ Lenta.ru-ին տված հարցազրույցում։
Մարդիկ հաճախ մտածում են իրենց ֆիզիկական պատրաստվածությունը բարելավելու մասին՝ անտեսելով հավասարակշռության հարցը: Ըստ հետազոտության՝ լավ հավասարակշռությունը ֆիզիկապես պատրաստված լինելու անբաժանելի մասն է և երկար ապրելու բանալին: Այն կարևոր է բոլորի համար: Այս մասին գրում է CNN-ը:
Ցուրտ սեզոնին արևի ջերմությունը նվազում է մեր օրակարգից, այնքան ակտիվ չենք շարժվում, որքան ամռանը, բավարար քանակությամբ վիտամիններ չենք ստանում, իսկ տոների նախօրեին աշխատում ենք արտակարգ ռեժիմով։
Արդի բժշկության զարգացումը լայն հնարավորություններ է ընձեռել հիվանդների բուժման գործում, և շատ հիվանդություններ, որոնք նախկինում անբուժելի էին, ներկայումս կարող են կարճ ժամանակում բուժվել զարգացած բժշկական տեխնոլոգիաների և բժիշկների մասնագիտական մեծ կարողությունների շնորհիվ: Այդ հիվանդությունների բուժման լուծումներից մեկն օրգանների փոխպատվաստումն է: Ինչպիսի՞ն է Հայ Առաքելական Եկեղեցու տեսակետը օրգանների փոխպատվաստման վերաբերյալ:
Աշխարհում կարճատեսության «համաճարակ» է. Հիվանդության աճի ստույգ պատճառները դեռևս անհայտ են։ Այնուամենայնիվ, վերջին հետազոտությունները ցույց են տվել, թե ինչու են ավելի ու ավելի շատ մարդիկ կրում ակնոցներ կամ կոնտակտային ոսպնյակներ,հաղորդում է ՌԻԱ Նովոստին:
Հայաստանի Հանրապետությունում նոյեմբերի 28-ից դեկտեմբերի 4-ն ընկած ժամանակահատվածում կատարվել է 2386 թեստավորում, գրանցվել է կորոնավիրուսային հիվանդության 91 դեպք:
Սննդաբան Ելենա Տիխոմիրովան Life-ին տված հարցազրույցում բացահայտել է մսից ամբողջությամբ հրաժարվելու հետևանքները։ Նրա խոսքով, ինչպես կենդանիների, այնպես էլ թռչունների միսը պարունակում է մեծ քանակությամբ վիտամիններ և սննդարար նյութեր։
Ո՞ր դեպքերում արժե հրաժարվել կաթնաշոռի նման ֆերմենտացված կաթնամթերք օգտագործելուց,aif.ru-ին մանրամասներ է հաղորդել քաշի շտկման և ուտելու վարքագծի խորհրդատու, սննդաբան՝ Աննա Մակարովան։
Բժշկական գիտությունների թեկնածու, սննդաբան Իրինա Յուզուպն անվանել է մարինացված բանջարեղենի օգտագործման հակացուցումները, դրանք են՝ ստամոքսի թթվայնության բարձրացումը, միզասեռական համակարգի հիվանդությունները և հոդերի հետ կապված խնդիրները։
Ձմռան հենց առաջին իսկ օրը Երևանում կտրուկ ցրտեց։ Elle.ru-ն որոշել է պարզել, թե ինչպես է ցուրտն ազդում մեր օրգանիզմի վրա։ Պարզվել է, որ ցածր ջերմաստիճանը տարբեր ազդեցություն է ունենում մարմնի տարբեր մասերի վրա։
Ականջակալներով բարձր երաժշտություն լսելը կվնասի ներքին ականջը և արդյունքում՝ լսողության կորուստ կառաջանա, զգուշացրել է քիթ-կոկորդ-ականջաբան Անտոն Ռիզաևը։
Արցախի առողջապահության նախարարությունը նշում է, որ Ադրբեջանի կողմից Ստեփանակերտ-Գորիս մայրուղու փակումը լրջագույն կերպով ոտնահարում է միջազգային մարդասիրական իրավունքները և նպատակ ունեն հումանիտար աղետ ստեղծել Արցախում։
Կիտրոնով ջուրը կարող է վնասել ատամի էմալը և վնասակար է որոշ մարդկանց համար, զգուշացրել է սննդաբան Մարիյաթ Մուխինան։ Այս մասին նա զգուշացրել է Life-ին տված հարցազրույցում։
«Կորոնավիրուսի համաճարակի սկզբից խանութների դարակները լի են հակաբակտերիալ հիգիենայի միջոցներով, և շատերն իրենց կյանքում սովորական օճառը ամբողջությամբ փոխարինել են հակաբակտերիալ օճառով։ Այնուամենայնիվ, սա լավագույն գաղափարը չէ: Բանն այն է, որ հակաբակտերիալ միջոցներն ավելի ագրեսիվ են մաշկի համար և պարունակում են նյութեր, որոնք սպանում են բոլոր բակտերիաները, այդ թվում՝ դրանք, որոնք սովորաբար ապրում են մաշկի վրա:
Նիհարելու համար հարկավոր է ընտրել առողջ նախուտեստներ, ինչպիսիք են նուշը և չիայի սերմերով պուդինգը, ասում է սննդաբան Դիվիա Գոպալը: Лента պարբերականի փոխանցմամբ՝ մասնագետը թվարկել է սպիտակուցներով հարուստ ինը խորտիկներ, որոնք չեն վնասի կազմվածքին:
Առողջապահության նախարար Անահիտ Ավանեսյանի փոխանցմամբ՝ վերջին շրջանում «Օմիկրոնի» առումով, որը շրջանառվող գլխավոր շտամներից է՝ բավականին հանգիստ իրավիճակ է։
Նիհարելու համար պետք է ավելի շատ տնական սնունդ ընդունել, կարծում է սննդաբան Մենդի Էնրայթը։ Նա անվանել է երեք սովորություն՝ կալորիաները պակասեցնելու և ավելորդ քաշը կորցնելու համար:
Ժամանակին 4-րդ աստիճանի ծանրալսություն ունեցող երեխաները, որոնք չէին լսում և չէին խոսում, այսօր արդեն հասարակության լիարժեք անդամներ են՝ ոչնչով չտարբերվող իրենց հասակակիցներից:
Հոկտեմբերից սկսվում է գրիպի և սուր շնչառական վարակների սեզոնը՝ (ընթացիկ տարվա հոկտեմբերից (40-րդ շաբաթ) մինչև հաջորդ տարվա մայիս (20-րդ շաբաթ):
Հայաստանում նոյեմբերի 28-ի՝ ժամը 11:00-ի դրությամբ վերջին մեկ շաբաթում կորոնավիրուսով գրանցվել է վարակվելու 106 նոր դեպք, վարակվածների ընդհանուր թիվը հասել է 445737-ի:
Մարդը կարող է քնած ժամանակ մահանալ թրոմբոէմբոլիայի, քնի ապնոէի և այլ հիվանդությունների պատճառով։ Лента պարբերականի փոխանցմամբ՝ այս մասին ասել է սրտաբան Անդրեյ Կոնդրախինը։ Բժշկի խոսքով՝ մարդը կարող է մահանալ քնի մեջ՝ սրտի ռիթմի խանգարման կամ թոքային զարկերակի էմբոլիայի պատճառով։
Գիտնականները գտել են քնած ժամանակ զգացմունքները վերահսկելու միջոց։ Արդյունքում նրանք սովորել են մղձավանջը մեղմել ընդամենը մեկ ակորդով։ Այս մասին հաղորդում է Вести պարբերականը։
Քաշի շատ արագ կորուստը սպառնում է վատթարացնել առողջությունը, ասել է է սննդաբան, բժշկական գիտությունների թեկնածու Դարիա Ռուսակովան։
Ինչպես նշել է Էսակովան, մրսածությունն ու գրիպը չեն կարող բուժվել օղիով և պղպեղով. ազդեցությունը միայն տոնիկ կլինի, բայց ոչ բուժիչ։ Ավելին, ալկոհոլը պարունակում է էթիլային սպիրտ, որը թուլացնում է իմունային համակարգը և օրգանիզմի մրսածությանը դիմակայելու կարողությունը։
Վանաձորի բժշկական կենտրոն էր դիմել 40-ամյա պացիենտ՝ գանգատվելով ձախ ենթակողային շրջանի ցավերից, սրտխառնոցից: Այս մասին հայտնում է Վանաձորի բժշկական կենտրոնի մամուլի ծառայությունը։
40 տարեկանում ալկոհոլ օգտագործելը սկսում է հանգեցնել ավելի ծանր հետևանքների, հետևաբար այս տարիքին հասնելուց հետո անհրաժեշտ է փոխել ապրելակերպը։
Բժիշկ-սննդաբան Նատալյա Լազուրենկոն ասել է, որ ալկոհոլը, տրանսճարպերը, տապակած և քաղցր մթերքները խաթարում են ուղեղի աշխատանքը։