Բաժիններ՝

Ինչ կլինի շաբաթական հինգ անգամ ձուկ ուտելու դեպքում

Սննդաբանների և նուտրիցիոլոգների ազգային ասոցիացիայի անդամ Մարինա Մակիշան «Մոսկվա 24» հեռուստաընկերության եթերում նշել է ձուկն ամենօրյա սննդակարգում ընդգրկելու հինգ պատճառ:

Առաջին հերթին մասնագետը նշել է, որ ձուկը հարուստ է օմեգա -3 ճարպաթթուներով, որոնք բարելավում են սրտանոթային համակարգի գործունեությունը և բարձրացնում ուղեղի ակտիվությունը: Բացի այդ, Օմեգա-3-ը օգնում է կանխել դեպրեսիան և նյարդային խանգարումները՝ նպաստելով սերոտոնինի արտադրությանը:

Օմեգա -3-ը հանդիպում են տարբեր տեսակի սաղմոնների և սյումգայի մեջ:

Ձուկը նաև սպիտակուցի լավ աղբյուր է, որն օրգանիզմն ավելի հեշտությամբ է մարսում, քան միսը: Հատկապես սննդաբանը խորհուրդ է տալիս գոլորշու վրա պատրաստած գարբուշա և ձողաձուկ: Ձկից կարելի է պատրաստել նաև սպանախով և ձվով դիետիկ ապուր, ավելացրել է Մակիշան:

Կարդացեք նաև

Շաբաթվա ընթացքում առնվազն հինգ անգամ ձուկ ուտելու մեկ այլ կարևոր գործոն է B12 վիտամինի բարձր պարունակությունը, որն անհրաժեշտ է սակավարյունության կանխարգելման համար: Եվ այս դեպքում լավագույն ընտրությունը տունեցն է:

«Ավելի լավ է երկաթն ամեն դեպքում վերահսկել և գոնե տարին մեկ անգամ անալիզ հանձնել: Միս ուտելիս թյունոս պետք է ուտել շաբաթը երկու-երեք անգամ: Եթե միս չեք օգտագործում, ապա այն կարող է ներառվել ամենօրյա սննդակարգի մեջ»,- ասել է Մակիշան:

Ավելին, ձուկը պարունակում է վիտամին D, որը կարևոր է ոսկորների ամրացման համար: Այն նաև օգտակար է տղամարդկանց և կանանց սեռական հորմոնների արտադրության համար:

«Օրական երեսուն գրամ սելձը փոխհատուցում է սննդակարգում այդ վիտամինի պակասը»,- ընդգծել է մասնագետը:

Բժիշկը զգուշացրել է, որ զարկերակային հիպերտոնիկայով տառապողները պետք է ուշադիր լինեն այս տեսակի ձկների նկատմամբ: Այնուամենայնիվ, նույնիսկ 30 գրամն ընդունելի նորմ է:

Վերջապես, ծովային ձկները հարուստ են յոդով: Կարևոր է, որ այդ ձկների վրա շատ աղ լցված չլինի և ջերմային եղանակով մշակված չլինեն (արագ սառեցված և հալեցված լինեն):

Տեսանյութեր

Լրահոս