Ֆիզիկական վարժությունները, մանրաթելերով հարուստ մթերքները և պրոբիոտիկները կարող են օգնել նվազեցնելու արյան մեջ շաքարի մակարդակը, ասել է բույժքույր Շոն Մարչեզեն,ով 15 տարի աշխատել է քաղցկեղով հիվանդների հետ, ըստ shantnews-ի՝ նշված է Eat This, Not That-ին տված հարցազրույցում:
ՌԴ կլինիկական հոգեբան Վիտալի Սիդնյաևը Газета.Ru-ին պատմել է, թե ինչու է առաջանում աերոֆոբիան և ինչպես հաղթահարել այն։
Կան մի քանի պարզ կանոններ, որոնց պետք է հետևել քաղցկեղով հիվանդանալու ռիսկը նվազեցնելու համար, ըստ shantnews-ի՝ Eat This, Not That-ի հոդվածում ասում է Շոն Մարչեսը՝ քաղցկեղով հիվանդներին խնամելու 15 տարվա փորձ ունեցող բուժքույրը:
Գերմանիայում քաղցկեղի ուսումնասիրման Գեյդելբերգի կենտրոնի գիտնականները հայտնաբերել են մինչ այս անհայտ LYSET գենը, որը թույլ է տալիս սննդարար նյութերով, ոչ այնքան հարուստ միջավայրում, քաղցկեղային բջիջներին սնվել մարդու օրգանիզմի սպիտակուցներով։ Հետազոտության արդյունքները, ըստ shantnews-ի՝ հրապարակվել են Science ամսագրում։
Սեղանի մոտ խորհուրդ է տրվում խուսափել յուղոտ մթերքների հետ ալկոհոլ օգտագործելուց, քանի որ նման համադրությունը բացասաբար է անդրադառնում օրգանիզմի վիճակի վրա։
Եթե ստամոքսն ուռել է ներքին օրգանների իջեցման պատճառով, ապա փորի մկաննեը ձգելը կարող է վտանգավոր լինել, զգուշացրել է բժիշկ Ելենա Կուդրյաշովան։ Ինչու այս վարժությունը կարող է վտանգավոր լինել որոշ մարդկանց համար, shantnews-ի փոխանցմամբ՝ այս մասին նա պատմել է «Մոսկվա 24»-ին տված հարցազրույցում։
Բրիտանական Էսսեքս քաղաքի բնակիչը, ով կշռում էր 126 կիլոգրամ, նիհարել է 31 կիլոգրամով՝ շարունակելով ուտել մակարոնեղեն, քաղցրավենիք ու տապակած ուտեստներ։
Տվերի «РЖД-Медицина» կլինիկայի էնդոկրինոլոգ Աննա Կուլիկովան խորհուրդ է տվել քաղցրեղենը փոխարինել բանջարեղենով և մրգերով։
Սունկը հարուստ է սրտի աշխատանքի համար անհրաժեշտ կալիումով, B խմբի վիտամիններով, բացի այդ, շամպինիոնն օգտակար է ճարպակալման դեպքում, ասում են Յարոսլավլի «РЖД-Медицина» կլինիկայի սննդաբան Մարիա Լեբեդևան և սննդաբան Քրիստինա Պլոտնիկովան։
Ճիշտ և հավասարակշռված սնունդը, ինչպես նաև օգտակար միկրոէլեմենտներով հարուստ սուպերմթերքները օգտակար են իմունիտետը վերականգնելու համար, ըստ shantnews-ի՝ ասում է նյարդաբան, մանկաբույժ Օլգա Հոֆմանը։ Lenta.ru-ի հետ զրույցում նա բացահայտել է տնային պայմաններում օրգանիզմն ամրացնելու գաղտնիքները։
Արհեստական քաղցրացուցիչները կապված են սրտի հիվանդությունների բարձր ռիսկի հետ և «չպետք է դիտարկվեն որպես շաքարավազի առողջ և անվտանգ այլընտրանք»: The Guardian պարբերականի փոխանցմամբ՝ այս մասին հայտնել են Սորբոնի Փարիզ-հյուսիս համալսարանի մասնագետները՝ կատարած ուսումնասիրությունների հիման վրա։
Մազերը կարող են թափվել ոչ միայն հորմոնալ խանգարումների կամ սթրեսի, այլև նույնիսկ քաղցրավենիքի հանդեպ սիրո պատճառով, ասում է կենսաքիմիկոս, մանկական և մեծահասակների սնուցման ոլորտի փորձագետ Աննա Չիտանավան։ Lenta.ru-ին տված հարցազրույցում:
Սննդաբան, բժշկական գիտությունների դոկտոր, պրոֆեսոր Միխայիլ Գինզբուրգը «Մոսկվա 24»-ին տված հարցազրույցում նշել է մի ըմպելիք, որը մեծագույն վտանգ է ներկայացնում տարեց մարդկանց համար։ Ըստ նրա՝ դա ալկոհոլն է։
Առողջապահության նախարարությունն առաջարկում է ներդնել բուժաշխատողների անհատական լիցենզավորման համակարգ։ Օրինագիծն արդեն շրջանառության մեջ է. այն հրապարակվել է Իրավական ակտերի նախագծերի հրապարակման միասնական կայքում։
Վատ տեսողությունը կարող է լինել շաքարախտի, լյարդի վնասման և այլ լուրջ հիվանդությունների ախտանիշներից մեկը, ասել է նյարդաբան Օլգա Հոֆմանը։ Lenta.ru-ին տված հարցազրույցում նա նշել է նաև այլ հիվանդություններ, որոնց մասին կարող է ազդարարել աչքերի վիճակը։
ՀՀ ԳԱԱ «Հայկենսատեխնոլոգիա» գիտաարտադրական կենտրոնում մշակվել և պաշտոնապես գրանցվել է սննդի «Նարարգին» կենսաբանորեն ակտիվ հավելումը։
Ինֆեկցիոն հիվանդությունների ազգային կենտրոնի «Նորք» մասնաճյուղում (նախկին՝ «Նորք» ինֆեկցիոն կլինիկական հիվանդանոց) մեկնարկել են վերակառուցման և հիմնանորոգման աշխատանքներ:
Բավականաչափ քանակությամբ բանջարեղենի եւ մրգերի կանոնավոր գործածումը, որոնք հարուստ են սննդային թելքերով եւ վիտամիններով, գրեթե 10 տոկոսով նվազեցնում է մահվան ռիսկը:
Տաք ցնցուղը և պարանոցի, քունքերի և ճակատի մերսումը կօգնեն թեթևացնել ցավը միգրենի նոպաների ժամանակ, ասել է ակադեմիկոս, պրոֆեսոր Միխայիլ Կուտուշովը։ Ura.ru-ին տված հարցազրույցում նա նշել է միգրենի ցավերը մեղմացնելու այլ հասանելի միջոցներ ևս:
Ընդունված է համարել, որ համեղ բաները չեն կարող առողջարար լինել։ Այդպես է նաև շաուրմայի դեպքում. դրա համեղ բաղադրիչները գործնականում նման հնարավորություն չեն տալիս: Բայց մի շտապեք եզրակացություններ անել: Գաստրոէնտերոլոգ, սննդաբան Նուրիա Դիանովան խոսել է շաուրմայի օգտակարության մասին:
Առողջության նկատմամբ անզգույշ վերաբերմունքը, աղի ու ցավազրկողների չարաշահումը կարող են հանգեցնել երիկամների հիվանդության, «Մոսկվա 24»-ին ասել է թերապևտ Տատյանա Ռոմանենկոն։
Շաքարախտի ժամանակ ոտքերի թմրությունը կարող է հանգեցնել անդամահատման և մահվան, զգուշացրել է էնդոկրինոլոգ Մուշթաքուր Ռահմանը։ Health Shared բժշկական պորտալում հրապարակված տեսանյութում նա խոսել է այս զգացողության մահացու վտանգի մասին։
Սննդարար նյութերով հարուստ սպիտակուցներ, մանրաթելեր, կալցիում և B-վիտամիններ, սոյայի կանոնավոր օգտագործումն օգտակար է ոսկրերի ամրության և սրտանոթային հիվանդությունները կանխարգելելու համար, ասում են դիետոլոգներ Լորեն Մանաքերը և Թոբի Ամիդորը:
Դդմիկը չի կարելի չարաշահել գաստրիտի դեպքում, քանի որ այն ավելի շատ վնաս կհասցնի առողջությանը, քան օգուտ, զգուշացրել է սննդաբան Եվգենի Արզամասցևը։ «Մոսկվա 24»-ին տված հարցազրույցում նա նշել է մարդկանց այս և մի քանի այլ կատեգորիաներ, որոնք պետք է զգուշորեն ներառեն այս մթերքը իրենց սննդի մեջ։
Գայանե Սահակյանը նշեց, որ իրենք կատարել են որոշակի կետերում մոնիթորինգ և չունեն ջրի որակական որևէ փոփոխություն:
Խոլեստերինի մակարդակի վերահսկումը սիրտը և արյան անոթները հիվանդություններից պաշտպանելու լավ միջոց է: Ըստ shantnews-ի՝ բժիշկները հաճախ խոլեստերինը բաժանում են «լավ» և «վատ» տեսակների: Вести լրատվամիջոցի փոխանցմամբ՝ խոլեստերինը մեկ նյութ է, սակայն դրա որակը կախված է նրանից, թե որ լիպոպրոտեինն է այն տեղափոխում:
Բեյլորի բժշկական քոլեջի գիտնականներն ապացուցել են, որ GlyNAC պարունակող հավելումները՝ գլիկինի և N-ացետիլցիստեինի համադրությունը, դանդաղեցնում են ծերացումը և կանխում տարիքային հիվանդությունների զարգացումը: Ըստ shantnews-ի՝ հետազոտության արդյունքները հրապարակված են The Journals of Gerontology Series A-ում:
Հայաստանում կորոնավիրուսային ցուցանիշներն, օգոստոսի սկզբից սկսած, կայուն աճում են: «Արմենպրես»-ի մամուլի սրահում հրավիրված ասուլիսում ՀՀ ԱՆ հիվանդությունների վերահսկման և կանխարգելման ազգային կենտրոնի գլխավոր տնօրենի տեղակալ, իմունականխարգելման ազգային ծրագրի ղեկավար Գայանե Սահակյանը տեղեկացրեց, որ վերջին 14 օրվա ընթացքում, նախորդ 14 օրվա համեմատ, գրանցվել է մոտ 23 տոկոս աճ: Ավելի վաղ այդ աճն ընդամենը 10-12 տոկոս էր:
Հնդկաձավարի օգտագործման պատճառով կարող են առաջանալ այրոց, գազեր և այլ տհաճ հետևանքներ, վստահ է էնդոկրինոլոգ, սննդաբան Նատալյա Լազուրենկոն։ Այս մասին, shantnews-ի փոխանցմամբ՝ նա խոսել է «Մոսկվա-24»-ին տված հարցազրույցում։
Սննդաբան Իրինա Պիսարյովան Ura.ru-ին տված հարցազրույցում անվանել է մեթոդ, որը կօգնի դանդաղեցնել մաշկի ծերացումը։