Բաժիններ՝

Բժիշկը անսպասելի կապ է մատնանշել ճաղատության և մեկ մթերքի միջև

Մազաթափության աճը կարող է սկսվել գենետիկ նախատրամադրվածության, սթրեսի, հորմոնալ խանգարումների և այլ պատճառներով, զգուշացրել է մաշկաբան Տատյանա Պիչուգինան։ Lenta.ru-ի հետ զրույցում բժիշկը մատնանշել է նաև անսպասելի կապը ճաղատության և սխալ սնվելու, մասնավորապես քաղցր գազավորված ըմպելիքի հանդեպ հետաքրքրվածության միջև։

Ըստ Պիչուգինայի՝ մարդը կարող է սկսել ճաղատանալ տարիքի հետ կապված փոփոխությունների, մազերի չորացման և հարդարման սարքերի հաճախակի օգտագործման, վարակիչ հիվանդությունների, վիտամինների պակասի կամ որոշակի դեղամիջոցներ ընդունելու պատճառով։

Մազերի վիճակի վրա ազդում է նաև վատ սնունդը։ Օրինակ՝ անառողջ սննդի նկատմամբ կիրքը (արագ սնունդ, քաղցր գազավորված ըմպելիք, պահածոներ) նույնպես ճաղատություն է հրահրում, ըստ shantnews-ի՝ պարզաբանել է Պիչուգինան։

2023 թվականին հրապարակվել են 18-45 տարեկան 1951 տղամարդու մասնակցությամբ հետազոտության արդյունքները։

Գիտնականները համեմատել են նրանց սովորությունները և պարզել, որ տղամարդկանց մոտ մազաթափությունը 30 տոկոսով ավելի հավանական է, եթե նրանք սովորություն ունեն օրական գազավորված ըմպելիք խմել (շաբաթական մինչև երեք լիտր):

Մասնագետը նշել է նաև, որ այս միտումը վերաբերում է ոչ միայն քաղցր գազավորված ըմպելիքներին, այլ նաև հյութերին, էներգետիկ ըմպելիքներին, քաղցր սպորտային կոկտեյլներին, քաղցր սուրճին և թեյին։ Եթե ​​այս ըմպելիքների օգտագործումը հասնում է շաբաթական հինգ լիտրի, մազաթափության վտանգը աճում է մինչև 42 տոկոս:

Միևնույն ժամանակ, Պիչուգինան ավելացրել է, որ կարելի է հետևել քաղցր ըմպելիքների օգտագործման և ճաղատության օրինաչափությանը և կապին, սակայն հիմնարար հետազոտություն դեռ չի իրականացվել։

Բաժիններ՝

Տեսանյութեր

Լրահոս