COVID-19-ով հիվանդացության աճի ժամանակաշրջանում հարկ է օրաբաժնից բացառել որոշակի մթերքները. դա կօգնի ամրապնդել իմունիտետը: Այդ կարծիքը հայտնել է բժիշկ-թերապեւտ, սննդաբան Ելենա Իգնատիկովան:
Սննդաբան Ժանել Օներ Սայարը խոսել է օրգանիզմում վիտամին B6-ի դեֆիցիտի հետևանքների մասին։
Կապիկի ծաղիկ վարակի տարբերակները սկսել են տարբերակվել նոր ձևով՝ անունները փոխարինելով հռոմեական թվերով: Այս մասին հայտարարություն է տարածել Առողջապահության համաշխարհային կազմակերպության (ԱՀԿ) պաշտոնական կայքը։
Գաստրոէնտերոլոգ Նուրիա Դիանովան խորհուրդ է տալիս ինքնուրույն պատրաստել այն ամենը, ինչ ցանկանում եք ուտել։ Օրինակ, նա խորհուրդ է տալիս ֆրին փոխարինել ջեռոցի կարտոֆիլով։
Բժիշկ-դիետոլոգ Լիդիա Այվազյանը ինստագրամյան իր էջում անդրադառնում է հարցին, թե ինչպես է քունն ազդում նիհարելու վրա:
Հայտնի է, որ ֆիզիկական անգործությունը սրտանոթային հիվանդությունների ռիսկի գործոններից մեկն է:
Կանաչ խնձորները համարվում են գեղեցկությունն ու երիտասարդությունը երկարացնելու լավագույն միջոցը։ Դրանք անպայման պետք է ներառվեն սննդակարգում 50 տարեկանից հետո։ Известия պարբերականի փոխանցմամբ՝ այս մասին ասել է սննդաբան Քերոլայն Թոմփսոնը։
Բժիշկն ասել է, որ հանգստանալու նման փորձերը խախտում են կենսաբանական ժամացույցը։Որպես հետևանանք՝, մարդը դժվարությամբ է քնում և արթնանում: Անբավարար քունը կարող է նպաստել գիրությանը, շաքարային դիաբետին և սրտանոթային հիվանդությունների զարգացմանը:
Դիետոլոգ Սերգեյ Օբլոժկոն զգուշացրել է գարեջրի չարաշահման վտանգների մասին: Նա հերքել է տարածված կարծիքը, թե փոքր չափաբաժիններով գարեջուր խմելը կարող է նույնիսկ օգտակար լինել՝ բացատրելով, որ ըմպելիքը բաղկացած է շատ հեղուկից և ավելորդ կալորիաներից, որոնք կարող են և՛ այտուցների, և՛ սրտի հետ կապված խնդիրների պատճառ դառնալ։
Eat This, Not That-ին տված հարցազրույցում դիետոլոգները թվարկել են անվտանգ նիհարելու այն մեթոդները, որոնց կիրառման դեպքում նույնիսկ հարսանիքից ընդամենը մեկ ամիս առաջ կարող եք քաշ կորցնել։
Գաստրիտի դեպքում խիստ դիետա չի պահանջվում, բավական է բացառել սուրճը, ցիտրուսային մրգերը և մի քանի այլ մթերքներ․ այս մասին ասել է գաստրոէնտերոլոգ Մարիա Լոպաթինան։
Բալը հարուստ է վիտամիններով և այլ սննդանյութերով, ինչը նպաստում է սիրտ-անոթային հիվանդությունների, շաքարախտի և այլ հիվանդությունների դեմ պայքարում։ Ժողովրդական բժշկության մեջ, բացի բալի պտուղներից, օգտագործվում են նաև բալի ճյուղերը, տերևներն ու պոչերը: Օրինակ` բալի ճյուղերից պատրաստված թուրմը թեթևացնում է անգինայով ու լնդերի բորբոքումով հիվանդների վիճակը:
Համաճարակաբան, ԵՊԲՀ համաճարակաբանության ամբիոնի դոցենտ Մերի Տեր-Ստեփանյանը 168.am-ի հետ զրույցում անդրադառնալով կորոնավիրուսի դեպքերի աճին՝ նշեց, որ Հայաստանում 6-րդ ալիքն է, որը պայմանավորված է նոր շտամի ձևավորմամբ: Այն իր ուժգնությամբ նման է 4-րդ ալիքին, թեթև չէ:
Սմբուկի մեջ պարունակվող քլորոգենաթթուն օգնում է օրգանիզմին հակաուռուցքային, հակաօքսիդանտ, հակավիրուսային և հակամանրէային, ինչպես նաև հիպոգլիկեմիկ պրոցեսների ժամանակ։
Ազնվամորին կարող է օգնել նիհարելուն՝ շնորհիվ միզամուղ ազդեցության: Лента պարբերականի փոխանցմամբ՝ այս մասին ասել է էնդոկրինոլոգ, սննդաբան Անտոն Պոլյակովը։ Բժշկի խոսքով՝ ազնվամորին կարող է նիհարեցնել ոչ միայն միզամուղ ազդեցության շնորհիվ, այլև նվազեցնելով օրգանիզմում բորբոքային պրոցեսները, քանի որ քրոնիկական բորբոքումները հաճախ ավելորդ քաշի պատճառ են դառնում։
Հետազոտության ընթացքում հայտնի է դարձել կակաոյի հակահիպերտոնիկ հատկությունների մասին։
Դիետոլոգներ Էմմի Շապիրոյի և Մարիա Բելլայի կարծիքով՝ ավոկադոն, գրանոլան և նուշի կաթը կարող են առաջացնել քաշի ավելցուկ:
Բժիշկ-դիետոլոգ Լիդիա Այվազյանը ինստագրամյան իր էջում անդրադարձել է մի հարցի, որը հուզում է գրեթե բոլոր ծնողներին, ովքեր ունեն դեռահաս երեխաներ:
Սննդաբան Լորեն Մանաքերը զգուշացրել է, որ հայտնի պինա կոլադան, որը հատկապես տարածված է հարավում արձակուրդների ժամանակ, շատ շաքար է պարունակում։ Այն շատ վնասակար է կազմվածքի համար:
2020 թվականի փետրվարից մինչև 2022 թվականի հուլիսը Վրաստանում գրանցվել է կորոնավիրուսով կրկնակի վարակման 138 հազար 331 դեպք։ Առաջին և վերջին հաստատումների միջև միջին ժամանակահատվածը 305 օր է, նվազագույնը՝ 60, իսկ առավելագույնը՝ 767 օր։
Եվրոպն ահազանգում է՝ վերջին 40 տարվա մեջ առաջին անգամ Շվեյցարիայում Դիֆթերիայի դեպքեր են գրանցվել: Այս պահին ապաստան հայցողների կենտրոնում կա 8 վարակված, նրանց մոտ շնչառական խնդիրներ չեն գրանցվել: Նշված մարդկանց առանձնացրել են, իսկ մոտ 170 հոգի ինքնամեկուսացել է: Նշենք, որ դիֆթերիան հազվադեպ է հանդիպում Արևմտյան Եվրոպայում: Շվեյցարիայում ինֆեկցիոն հիվանդության վերջին հայտնի դեպքը գրանցվել է 1983 թվականին:
Շատ աշխատելը հատկապես վնասակար է կանանց համար: Շաբաթական 55 ժամ աշխատող, այսինքն՝ 35-40 աշխատանքային ժամի նորմը գերազանցող կանանց մոտ 7,3%-ով ավելի մեծ է տրամադրության և հոգեկան խանգարման՝ դեպրեսիայի հավանականությունը։
Վրաստանում վերջին 7 ամսում հաստատվել է Ղրիմ-Կոնգոյի 42 դեպք, մահացել է 2 հիվանդ, հայտնել է Հիվանդությունների վերահսկման ազգային կենտրոնի ղեկավար Ամիրան Գամկղրելիձեն։ Ըստ aliq.ge-ի՝ նա ընդգծել է, որ նախորդ տարիների համեմատ երկրում ավելացել է Ղրիմ-Կոնգոյի դեպքերի թիվը։
Սննդաբանն ընդգծել է, որ սեխը պետք է օգտագործել բացառապես որպես առանձին ուտեստ։
168.am-ը մանկաբույժ Արթուր Մարտիրոսյանից հետաքրքրվեց, թե, օրինակ, երեխաների շրջանում ո՞ր հիվանդություններն են տարածված։ Մեր զրուցակիցը հարցին ի պատասխան՝ նշեց, որ այս սեզոնին բնորոշ են «կեղտոտ ձեռքերի» աղիքային վարակային հիվանդությունները, սննդային ալերգիաները, արևահարությունները, ինչպես նաև ջրծաղիկը։
Հանրապետությունում հուլիսի 25-31-ն ընկած ժամանակահատվածում կատարվել է 6487 թեստավորում, գրանցվել է կորոնավիրուսային հիվանդության 1434 նոր դեպք:
«Երևանում մեկ շաբաթում կորոնավիրուսի 815 դեպք է արձանագրվել». ՀՎԿԱԿ
Հապալասը ծերացումը դանդաղեցնելու լավագույն մթերքն է, կարծում է դիետոլոգ Լիզա Յանգը։
Բրիտանիայի, Ավստրալիայի և Իսպանիայի գիտնականների խմբի ներկայացուցիչները հետազոտություն են անցկացրել, որի ընթացքում պարզել են, որ մարդիկ, ովքեր անընդհատ քաղցր և յուղոտ սնունդ են օգտագործում, ավելի հակված են դեպրեսիայի։
Բժշկական գիտությունների թեկնածու, սննդաբան Մարինա Կոպիտկոն Sputnik ռադիոյին տված հարցազրույցում զգուշացրել է կրուասան ուտելու վտանգի մասին։