Շաքարախտով երեխաները և նրանց ծնողները կանգնել են ծանր խնդիրների առաջ։
Կարող է մարդու օրգանիզմում ճիճու լինի, ու նա չիմանա այդ մասին, որովհետև հաճախ անախտանիշ է ընթանում, հատկապես, եթե նորմալ իմունիտետ ունեցող անձի հետ գործ ունենք։ Հետևանքը լինում է այն, որ ճիճուներն անընդհատ գրգռելով մարդու իմուն համակարգը՝ բերում են ալերգիաների առաջացման։ Կարող են պարբերաբար լինել մարսողական խանգարումներ, սննդանյութերի և վիտամինների պակաս։
Բժիշկ և հեռուստահաղորդավար Ալեքսանդր Մյասնիկովը «Ռոսիա 1» հեռուստաընկերության եթերում ասել է, որ գլխացավ ունենալիս չի կարելի ցավազրկողներ ընդունել, այլ պետք է դիմել մասնագետի:
Սննդի և բիոտեխնոլոգիայի դաշնային հետազոտական կենտրոնի սննդաբան, բժշկական գիտությունների թեկնածու Նատալյա Դենիսովան ասում է, որ օրական չպետք է ուտել ավելի քան 60 գրամ ընկույզ: Նրա խոսքերը մեջբերում է Аргументы и факты հրատարակությունը:
Միացյալ Նահանգների Սթենֆորդի համալսարանի գիտնականները կասկածի տակ են առել ամենօրյա ծերացման վարկածը և նշել երեք տարիքային կետ, երբ մարդու մարմինը իսկապես փոխվում է:
Դալլասից 14-ամյա դեռահաս Սիդհարթ Նանդյալան մշակել է սրտի հիվանդությունների ախտորոշման նորարարական հավելված: Նրա մշակած ծրագիրը, որը կոչվում է Circadian AI, ունակ է ընդամենը յոթ վայրկյանում հայտնաբերել սրտանոթային պաթոլոգիաների առկայությունը՝ վերլուծելով սմարթֆոնի միկրոֆոնի միջոցով ձայնագրված սրտի զարկերի ձայները։
ՀՀ առողջապահության նախարարությունը ներկայացրել է սիրտ-անոթային հիվանդությունների և շաքարային դիաբետով հիվանդների համար պետության կողմից երաշխավորված անվճար և արտոնյալ պայմաններով փոխհատուցվող դեղերի տրամադրման կարգը:
Բժիշկ Քարան Ռաջը բացատրել է, որ առավոտյան ուժասպառ վիճակը կարող է կապված լինել ոչ թե անկողնում անցկացրած ժամերի քանակի, այլ քնի ցիկլի կեսից արթնանալու հետ:
Սննդաբանները խորհուրդ են տվել, թե որ սնունդն է նպաստում դեպրեսիայի վերացմանը: Նրանց խորհուրդները հրապարակել է Daily Mail-ը:
Գեղարքունիքի և Արարատի մարզում օպտիմալացնում են գյուղական ամբուլատորիաները․ մասնագետն ահազանգում է
Գոյություն ունեն մի քանի նշաններ, որոնց միջոցով կարելի է տարբերել մարմնի պաթոլոգիական հյուծվածությունը հոգնածությունից: РИА Новости գործակալության փոխանցմամբ՝ այս մասին են վկայում բրիտանացի սննդաբան Կլարիս Լենհերի ներկայացրած տվյալները:
Բժիշկ և հեռուստահաղորդավար Ալեքսանդր Մյասնիկովը Россия 1 հեռուստաընկերության եթերում պատմել է, թե ինչ գործոններ են նպաստում ստամոքսում քարերի առաջացմանը և ինչպես խուսափել դրանից:
Քաղցկեղի դեղը՝ «Herceptin»-ը, 440 մլգ, որը հանրահայտ է, Ռուսաստանում արժե 30 000 ռուբլի, մեր գումարով՝ մոտ 130 000 դրամ: Մեզ մոտ վաճառքի գինը 355 000 դրամ է: Աբսուրդ է: Որովհետև «Herceptin»-ը, որն արտադրում է «Roche»-ը, Հայաստանում գրանցել է այնպիսի տուփով, որ որևէ տեղ այդ տուփով չկա: Այսինքն՝ Ռուսաստանին տրամադրվող տուփը Հայաստանին տրամադրվող տուփից այլ է: Միջի դեղը նույնն է: Այդպես են արել, որ փող աշխատեն: Ընդ որում, եթե Հայաստանում դեղը վաճառվում է 355 000 դրամ, բացարձակ չի նշանակում, որ մատակարարն է փող աշխատում:
«Առողջության իրավունք» հասարակական կազմակերպության նախագահ Անուշ Պողոսյանը նոր հաղորդաշար է սկսում «168 Ժամում»՝ «Առողջ որոշում»:
Եթե սակավարյունությունն արագ է զարգացել, արդեն շատ ծանր երևույթ է։ Այն տրավմաների հետևանք է, լինում է ծննդկանների մոտ։ Կարող է արագ սակավարյունություն զարգանալ ու պետք է շտապ ներարկել էրիթրոցիտար զանգված։ Հետևաբար, շատ կարևոր է դոնորության զարգացումը։ Մեր քաղաքացին պետք է հասկանա ու պատասխանատու լինի թե՛ իր, թե՛ շրջապատի համար։ Առողջ մարդը տարվա մեջ ամենաքիչը երեք անգամ կարող է արյուն հանձնել։ Առանց արյան՝ կյանք չկա։ Մենք կարող ենք կորցնել կյանքեր՝ չունենալով համապատասխան խմբի համատեղված արյուն։
Ցիտրուսային մրգերի, հատկապես նարնջի չափից շատ օգտագործումը ավելացնում է մաշկի քաղցկեղով հիվանդանալու հավանականությունը, գրում է Express թերթը:
Action on Salt բժշկական համայնքի մասնագետները խորհուրդ են տալիս զարկերակային բարձր ճնշմամբ տառապող մարդկանց դադարեցնել չորացված միս ուտելը, գրում է Express- ը:
#ՀԻՄԱ. ԱԺ առողջապահության հարցերի մշտական հանձնաժողովի նիստը. #ՈւՂԻՂ
Քաղցր ըմպելիքները երեխաների մոտ խաթարում են հիշողությունը և սովորելու ունակությունը: Այս եզրակացությանն են եկել Ջորջիայի և Հարավային Կալիֆորնիայի համալսարանների ամերիկացի գիտնականները, որոնց հետազոտությունը հրապարակվել է ScienceDaily պորտալում:
Սպիտակուցի անբավարարությունը, քնի խանգարումը, ֆոտոծերացումը և քրոնիկական բորբոքումներն արագացնում են օրգանիզմի ծերացումը, ասում է սննդաբան Եկատերինա Շիրշովան։ Նա gazeta.ru-ի հետ զրույցում անվանել է այս գործոնների զարգացումը դանդաղեցնելու ուղիներ:
Որոշ մթերքներ կարող են թեթևացնել գլխացավը, ասում է սննդաբան Ելենա Սոլոմատինան։ Դրանց անունները նա նշել է «Երեկոյան Մոսկվայի» հետ զրույցում։
Սուրճի օգտագործումը կարող է վտանգավոր լինել առողջության համար, եթե չհետևեք պարզ կանոններին: Այս մասին «Զվեզդա» հեռուստաալիքին պատմել է բժիշկ-գաստրոէնտերոլոգ Նուրիա Դիանովան։
Մասնագետն ընդգծեց՝ վատ սովորությունները, հատկապես ծխելը, ալկոհոլի օգտագործումը, գիշերը չքնելը շատ վատ են անդրադառնում կոկորդի և ձայնալարերի վրա ու բերում են բուժման արդյունավետության նվազման:
Գիտնականները պարզել են, որ շատ վերամշակված սնունդ ուտելը նպաստում է բորբոքմանն ու երիկամների քրոնիկ հիվանդությանը: Համապատասխան ուսումնասիրությունը հրապարակվել է Science Advances- ում:
«Դասեր» հաղորդաշարում Սաթիկ Սեյրանյանի հյուրերն «Առողջության իրավունք» իրավապաշտպան ՀԿ նախագահ Անուշ Պողոսյանն ու Անկախ դեղատների ասոցիացիայի նախագահ Արթուր Խաչատրյանն են։
«Թութքը հյուսվածք է, որը ձևավորվում է դեռևս սաղմի շրջանում: Այսինքն, դա մի հյուսվածք է, որն ունեն բոլոր մարդիկ: Բայց կյանքի ինչ-որ էտապում՝ կախված որոշակի ագրեսիվ ֆակտորներից, հյուսվածքը սկսում է փոփոխվել և չկատարել իր ֆունկցիան: Այս հյուսվածքը բոլոր մարդկանց հետանցքի շրջանում կա, և իրենից ներկայացնում է արյան դեպք, այսինքն՝ եթե կոնքում, ինչ-որ մի տեղ արյան ճնշումը բարձրանում է, ավելորդ արյունը կուտակվում է այդ խորշիկավոր հյուսվածքներում: Եթե չափից շատ է կուտակվում՝ ձևավորվում են հանգույցներ»:
Ընդհանրապես քնից մեկ ժամ առաջ ցանկալի է դադարեցնել բոլոր տեսակի խաղերը, երեխային բերել հանգիստ դաշտ, գրկել կամ որևէ գործողություն անել, որոնք հանգստացնում են փոքրիկին։ Ցանկալի է թուլացնել տան լուսավորությունը՝ 50-70 տոկոսով։ Պետք չէ միացնել սպիտակ, կապույտ լույսեր, որոնք արևածագի լույսերի նման են։ Կարող են լինել արևամուտին նման լույսեր՝ կարմիր, վարդագույն, մուգ դեղին։
Սննդաբան բժշկական գիտությունների թեկնածու Ելենա Սոլոմատինան խոսել է վիտամին C-ի աղբյուրների մասին:
Օտոլարինգոլոգ Իվան Լեսկովը նախազգուշացրել է, որ շոգ եղանակին պաղպաղակ չափից շատ ուտելը կարող է առաջացնել կարճատև հարբուխ, հայտնում է ТАСС-ը:
Սննդաբան Անժելիկա Դուվալը խմիչքի բաղադրատոմս է տվել, որը կարող է թեթևացնել շատ ուտելու հետևանքները: Նրա ցուցումները հրապարակել է Ридус լրատվական պորտալը: