ՄԻՐԳ- ԲԱՆՋԱՐԵՂԵՆԻ ՄԵՋ. ԻՆՉՊԵՍ ՏԱՐԲԵՐԵԼ, ՈՐԸ ԳՆԵԼ, ՈՐԸ

«Թունաքիմիկատների օգտագործումը դարի խնդիր է, առկա է ոչ միայն ՀՀ-ում, այլև հետխորհրդային շատ երկրներում։ Բույսերի պաշտպանության գործընթացները շատ կարևոր են և արդիական։ ՀՀ-ում հողատարածքները փոքր մակերեսներով են, և ամեն հողօգտագործող իրականացնում է աշխատանքներ առանց գիտական հենքի և խորհրդատվության, որը շատ դեպքերում խնդիրների է հանգեցնում»,- այս մասին 168TV-ի հետ զրույցում ասաց Հայաստանի Ազգային Ագրարային համալսարանի Ագրոնոմիական ֆակուլտետի դեկան Արմենակ ՏերԳրիգորյանը։

Նրա փոխանցմամբ, ֆերմերային մեծ տնտեսություններն ունեն մասնագետ խորհրդատուներ, բույսերի պաշտպաններ, իսկ մյուս դեպքերում՝ այս ամենը չկա։

«Բույսերի պաշտպանության միջոցները ներկրվում են՝ ինչպես եվրոպական, այնպես էլ՝ ասիական երկրներից։ Ունեն որակական տարբեր ցուցանիշներ։ Շուկան բավականին ազատականացվել է։ Այլ է դրանց կիրառությունը։ Պեստիցիդներ վաճառվող խանութներում պետք է իրականացվի նաև խորհրդատվություն, որովհետև ոչ բոլոր հողօգտագործողներն են ճանաչում հիվանդությունները, և վաճառասրահների աշխատակիցները գոնե բուժանյութի կիրառման չափաքանակի, անվտանգության կանոնների, սպասման ժամկետների մասին պետք է տեղեկացնեն։ Հանրապետությունում գոյություն չունի խորհրդատվական ծառայություն»,- նշեց Արմենակ Տեր-Գրիգորյանը։

Կարդացեք նաև

Ինչ վերաբերում է տեղական շուկայում վաճառվող միրգ-բանջարեղենում պեստիցիդների առկայությանը, Արմենակ Տեր-Գրիգորյանը կարևորեց ամբողջ շուկայի արտադրանքի փորձաքննություն իրականացնելը.

«Պեստիցիդների մնացորդային քանակությունը, ոչ ճիշտ կիրառությունը հետագայում հանգեցնելու է կոնցերագենության, սպառնալու է մեր ազգաբնակչության առողջությանը»,- ընդգծեց Ագրոնոմիական ֆակուլտետի դեկանը՝ հավելելով, որ կիրառվող նյութը մինչև բերքահավաքը ենթակա է քայքայման թիրախային և կանոնակարգված կիրառելու դեպքում։

Տեր-Գրիգորյանը շեշտեց՝ պետք է լինի վերահսկողություն, երբ հողօգտագործողը բուժանյութը գնեց, պետք է իմանան՝ ո՞ր մակերեսի վրա, ի՞նչ ծավալով, ի՞նչ հիվանդության դեմ օգտագործեց։ «Մեկ այլ խնդիր կա հանրապետությունում. գնում է միակողմանի պարարտացում։ Ազոտ պարունակող պարարտանյութն էժան է, շատ են օգտագործում, որը բերում է բույսերի հիվանդության դիմադրողականության անկման։

Ինչ վերաբերում է թունաքիմիկատներ պարունակող պտուղը տարբերելուն, ապա նա ասաց, որ երկու առանձնահատկությունից պետք է օգտվել։

Առաջինը՝ զգան բուրմունքը։ Եթե քիմիական բուրմունքի առկայություն են զգում՝ ավելի լավ է չգնել։ Երկրորդը այրվածքների առկայությունն է, որը բուժանյութերի հետևանք կարող է լինել։

Տեսանյութեր

Լրահոս