Դիետոլոգը մեկնաբանել է` արդյոք վտանգավո՞ր է օրգանիզմի համար կաթով սուրճը

Որոշ դիետոլոգներ կարծում են, որ կաթով սուրճն անառողջ է, սակայն ոչ բոլորն են համաձայն նման պնդումների հետ։ Այս մասին, ըստ shantnews-ի՝ Փրայմ գործակալությանը հայտնել է սննդաբան, Սանկտ Պետերբուրգի համալսարանի գաստրոէնտերոլոգիայի և լյարդաբանության գիտական, կլինիկական և կրթական կենտրոնի ասիստենտ Նատալյա Կրուգլովան։

Նա բացատրել է, որ կարծիք կա, որ սուրճի և սպիտակուցային կազեինի համադրությունը կաթում առաջացնում է որոշակի նյութ, որը վատ է ներծծվում և բացասաբար է անդրադառնում մարսողական համակարգի վրա:

Ըստ Կրուգլովայի՝ գայթակղիչներից մեկը սուրճի ըմպելիքներում հակաօքսիդանտների պարունակությունն է՝ կաթի ավելացումով։ Սուրճն ինքնին հարուստ է այս նյութերով, սակայն կաթն իբր նվազագույնի է հասցնում դրանց ազդեցությունը։

Այսպիսով, Journal of Nutrition-ում հրապարակված ուսումնասիրության մեջ նշվում է, որ փորձերի արդյունքների համաձայն՝ մասնակիցների արյան պլազմայում կոֆեին և ֆենոլաթթվի (հակաօքսիդանտներ) պարունակությունը կախված չէր նրանց սուրճի մեջ կաթի առկայությունից։ Միաժամանակ պարզվել է, որ բուսական կրեմը կարող է դանդաղեցնել հակաօքսիդանտների կլանումը, ինչպես նաև նվազեցնել դրանց պարունակությունը։

Մինչդեռ in vitro հետազոտությունները ցույց են տվել, որ սուրճի պոլիֆենոլների և կաթի ամինաթթուների համադրությունը հակաբորբոքային ազդեցություն ունի։ Ինչպես հավելել է գործակալության զրուցակիցը, սա լավագույն տարբերակն է աղեստամոքսային տրակտի (ԳՏՏ) խանգարումներ ունեցող մարդկանց համար։

Եզրափակելով՝ նա նշել է, որ մասնագիտական ​​հանրության մեջ դեռ չկա մեկ տեսակետ այս հարցում։ Այսպես ասած, կասկած չկա, որ բարձր յուղայնությամբ կաթն ու սերուցքը սուրճը հագեցնում են հավելյալ կալորիաներով, ինչը խորհուրդ չի տրվում, եթե ունեք որոշակի առողջական խնդիրներ։ Ամենաճիշտը, ըստ Կրուգլովայի, օրական 2-3 բաժակից ոչ ավել սուրճ խմելն է և համապատասխան յուղայնությամբ կաթ ավելացնելը։

Տեսանյութեր

Լրահոս