
Կենսաքիմիկոսը հայտարարել է բորշի օգտակարության մասին մազերի և մաշկի համար

Մսի ոսկորների արգանակը պարունակում է կոլագեն, ժելատին, սպիտակուցներ և ամինաթթուներ, որոնք կարող են դրական ազդեցություն ունենալ մարդու մարմնի վրա, ասում է Կրթության պետական համալսարանի շրջակա միջավայրի կենսաքիմիայի լաբորատորիայի գիտաշխատող Լյուդմիլա Պոլիկարպովան։ Նա Life.ru-ի հետ զրույցում խոսել է բորշի օգտակար հատկությունների մասին։
Մասնագետը բացատրել է, որ եփելիս ոսկորները արգանակի մեջ ազատում են օգտակար նյութեր, որոնք մեծացնում են նրա սննդարար հատկությունները և լավացնում հոդերի, կապանների և ջլերի աշխատանքը։ Միսն ինքնին երկաթ է պարունակում, որն օգտակար է մկանների և սրտի համար, իսկ եփման ընթացքում արտազատվող ժելատինը ամրացնում է եղունգները, մազերը և մաշկը։
«Արգանակի վնասը կարող է առաջանալ միայն այն դեպքում, եթե դրա պատրաստման համար օգտագործվող միսը պարունակում է հակաբիոտիկի քանակություն, որը գերազանցում է թույլատրելի նորմը կամ պարունակում է նյութեր, որոնք օգտագործվում են ֆերմերային տնտեսություններում, որոնք խթանում են կենդանիների քաշի արագ աճը»,- ըստ shantnews-ի՝ ավելացրել է նա:
Պոլիկարպովան նշել է, որ ապուրին ավելացնում են նաև տարբեր բանջարեղեններ, որոնցից յուրաքանչյուրն ունի օգտակար հատկություններ։ Նրանք բարելավում են մարսողությունը, նյութափոխանակությունը և նվազեցնում խոլեստերինի մակարդակը մարմնում։