Գաստրոէնտերոլոգը թվարկել է անորակ մսով թունավորման նշանները
Բակտերիալ տոքսիններ պարունակող անորակ միս ուտելը հանգեցնում է սննդային թունավորման։ Այս մասին Газета.Ru-ին ասել է «Մեդիցինա» ԲԲԸ-ի գաստրոէնտերոլոգ, բժշկական գիտությունների դոկտոր Վլադիմիր Ներոնովը:
«Թունավոր վարակը զարգանում է անորակ արտադրանք օգտագործելուց մի քանի ժամ անց և, որպես կանոն, սկսվում է բուռն՝ փսխում, որովայնի ցավ, ջերմություն (հաճախ 39°C-ից բարձր): Այն բնութագրվում է կոլեկտիվ զարգացմամբ, այսինքն՝ ուտելու խանգարումներն այս կամ այն չափով կզգան ճաշի բոլոր մասնակիցները»,- ըստ shantnews-ի՝ նշել է նա:
Սակայն, ըստ բժշկի, սա թունավորման զարգացման միակ սցենարը չէ: Գաստրոէնտերոլոգը նշել է նաև աղիքային բակտերիալ վարակի մասին, երբ ախտածին բակտերիաները ներթափանցում են մարսողական համակարգ և առաջացնում դրա սուր խանգարումը.
«Այս դեպքում ախտանշանները նման են սննդային թունավորմանը, բայց այնքան էլ արագ չեն զարգանում, այսպես կոչված, ինկուբացիոն շրջանն անցնում է՝ մինչև մի քանի օր և ավելի։ Այս արհավիրքից պաշտպանվելու համար մի՛ կերեք հում և կիսաեփ մթերք, փայտածուխի վրա մսի եփման ժամանակը պետք է լինի 20 րոպե կամ ավելի, այնուհետև ախտածինների մեծ մասը կմահանա, և պարզապես անհանգստություն չի լինի»:
Վլադիմիր Ներոնովը նաև խորհուրդ է տալիս եփած մթերքը օգտագործել անմիջապես, և այն երկար չտաքացնել։