Մարդկային ուղեղը հնարավորություն ունի ինֆորմացիան ստանալու տեսողության, լսողության և շոշափելիքի միջոցով: Սակայն ինֆորմացիայի գերակշիռ մասը՝ շուրջ 80%-ը, մենք ստանում ենք տեսողության շնորհիվ:
Հեմոգլոբինն արյան էրիտրոցիտների կազմում հանդես եկող սպիտակուց է, որը բաղկացած է գլոբինից և հեմոյից: Արյունը կարմիր գույնը ստանում է հենց հեմոգլոբինից:
Խռմփոցը ոչ միայն անհարմարություններ է ստեղծում շրջապատի մարդկանց համար, այլև զգալիորեն խաթարում է քնած մարդու առողջությունը, քանի որ նրա ուղեղը գիշերվա ընթացքում մի քանի անգամ արթնանում է։
Տարբեր հանքանյութեր ունեն տարբեր օգտակար հատկություններ, և սխալ կլինի պնդել, որ, օրինակ, երկաթն ավելի օգտակար է ցինկից կամ կալիումից: Բոլոր հանքանյութերն էլ կարևոր են օրգանիզմի նորմալ գործունեության համար:
Սխտորը դեռևս շատ հին ժամանակներից օգտագործվել է ժողովրդական բժշկության մեջ։ Ըստ մասնագետների՝ սխտորը իջեցնում է արյան մակարդելիությունը, որի շնորհիվ լավանում է սրտի, գլխուղեղի սնուցումը թթվածնով, հեշտանում է արյան հոսքը դեպի ծայրանդամների մազանոթները։
Կիվին պարունակում է մեծ թվով միկրոտարրեր` երկաթ (0,3-0,8 մգ` ըստ տարբեր հեղինակների), ցինկ (0,15-0,3 մգ), պղինձ (0,14 մգ), մարգանեց (0,1-0,2 մգ), բոր (0,1 մգ), ալյումինիում (0,8 մգ), ֆտոր (14 մկգ), մոլիբդեն (10 մկգ), կոբալտ (1 մկգ), յոդ և այլն։
Հակաբիոտիկ դեղերը նշանակվում են բակտերիալ բնույթի ինֆեկցիոն հիվանդությունների բուժման համար. թոքերի և միզասեռական օրգանների բորբոքում, քթի, կոկորդի, ականջի շրջանում թարախային ընթացք, որոշ աղիքային ինֆեկցիաներ։ Վարակային ինֆեկցիոն հիվանդությունները` հատկապես գրիպը, անհնար է բուժել հակամանրէ դեղերով։
Ճարպերը մարդկային օրգանիզմում էներգետիկ դեր են կատարում և բջիջների ձևավորման համար պլաստիկ նյութ են հանդիսանում: Դրանք լուծում են վիտամինները և հանդիսանում են կենսաբանական ակտիվ բազմաթիվ տարրերի աղբյուր:
Վիտամին B5-ն օգնում է թեթևացնել ասթման, կանխել մազաթափությունը, կանխարգելում է ալերգիաները, սթրեսը, հոգնածությունը, շնչառական և սրտի ռիթմի խանգարումները:
Մարդիկ, ովքեր սննդի մեջ օգտագործում են մեծ քանակությամբ աղ, հաճախ են տառապում օստեոպորոզի և միզաքարային հիվանդություններով: Լաբորատոր փորձարկումները պարզել են, որ նատրիումի և կալցիումի քանակությունն օրգանիզմում կարգավորվում է նույն մեխանիզմով:
Աշունը սկսվելուն պես մեզանից շատ-շատերը հիվանդանում են գրիպով: Մրսածությունը, կոկորդում ցավը և բարձր ջերմությունը ցուրտ եղանակի ուղեկիցներն են:
Հոգեբանական պատճառները հաճախ առաջ են բերում քաշի ավելացում և խոչընդոտում են նիհարելու ընթացքին:
Կաթնաշոռն օգտակար է աթերոսկլերոզի, հիպերտոնիայի, շաքարային դիաբետի, օստեոպորոզի, հոդատապի, լուծով ուղղորդվող կոլիտի, լյարդի և լեղուղիների հիվանդությունների դեպքում։ Կաթնաշոռը պարունակում է զգալի քանակությամբ կալցիում (մոտ 150 մգ` 100 գ հումքի մեջ), որն անհրաժեշտ է տուբերկուլյոզով հիվանդներին։
ՀՀ առողջապահության նախարար Դերենիկ Դումանյանը հավաստիացնում է՝ նախարարությունում «ատկատ» չկա։ Լրագրողների հակադարձանը, թե ինչ-որ մեկն ասաց, որ «ատկատ» կա, Դերենիկ Դումանյանն ասյպես արձագանքեց. «Դե ուրեմն ինչ-որ մեկին հարցրեք…
Ըստ Լյուդմիլա Սարգսյանի՝ բազմաթիվ փաստարկներ կան այն մասին, որ մարդիկ դիմում են պետատվերի համակարգով բուժում ստանալու համար, բայց մերժվում են պատճառաբանությամբ, թե բյուջեից հատկացումները սպառված են:
2014թ. պետական բյուջեի նախագծի քննարկման շրջանակներում ԱԺ սոցիալական հարցերի ու ֆինանսավարկային և բյուջետային հարցերի մշտական հանձնաժողովների համատեղ նիստի ընթացքում առողջապահության նախարար Դերենիկ Դումանյանը ներկայացրեց բյուջեով ոլորտին նախատեսված ֆինանսական միջոցները:
Շվեդիայի գիտնականները հրապարակել են ուշագրավ ուսումնասիրություններ, որոնք արվել են 5000 մարդու շրջանում: Նրանք հրապարակել են մթերքների անուններ, որոնք մեղմ ասած այդքան էլ օգտակար չեն առողջության համար
Արևելքում մազարմատների ամրացման և աճի համար դրանց ներմերսում են լոլիկի տրորած պտղամիսը։
Խնձորի քացախը հնագույն ժամանակներից օգտագործվել է ժողովրդական բժշկության մեջ։ Դարերով կուտակված փորձը հուշում է մեզ, որ առավել բուժիչ հատկություն ունի ամբողջական պտուղներից, այլ ոչ թե խնձրի կեղևից և միջուկից ստացված քացախը։
Բժիշկները պարզաբանում են, թե օրգանիզմի որ դրսեւորումների նկատմամբ պետք չէ անտարբեր լինել եւ անհրաժեշտ է շատ արագ արձագանքել, որպեսզի քաղցկեղը չտարածվի օրգանիզմում:
Կնոջ օրգանիզմում, որոշակի տարիքից սկսած, նկատվում են բնականոն փոփոխություններ։ Այդ շրջանը կոչվում է կլիմաքս (առաջացել է հունարեն «կլիմակտերոս»=աստիճան) բառից։ Այլևս կորսված են վերարտադրողական և դաշտանային ֆունկցիաները. օրգանիզմը գտնվում է նոր աստիճանի վրա` այլ հարթության մեջ։
Ինչպես տեղեկացնում է ՀՀ առողջապահության նախարարության լրատվական ծառայությունը, հոկտեմբերի 26-ին ձեռքի վերքերի գանգատով «Նորք» ինֆեկցիոն հիվանդանոց է դիմել հիվանդ «սիբիրյան խոց (մաշկային ձև)» նախնական ախտորոշումով:
Բացահայտումն արդեն կարող է կիրառվել դեղագործական ընկերությունների կողմից` պատվաստանյութի արտադրության համար:
Ժողովրդական բուժարարները վաղուց ի վեր օգտագործել են կաղամբն ուռուցքների բուժման համար: Ժամանակակից հետազոտողները պարզել են, որ կաղամբազգիները պարունակում են այդ ընտանիքին բնորոշ ծծումբի միացություններ, որոնցից առավել ուսումնասիրվածն «ինդոլ-3-կարբոնատն» է:
Հակաօքսիդանտ նյութերը պաշտպանում են կենդանի օրգանիզմներն «ազատ ռադիկալների» վնասակար ազդեցությունից։ Փորձենք հասկանալ` ինչ բնույթ ունեն այդ «ռադիկալները» և ինչպես են ազդում մեր օրգանիզմի վրա։
Գրավիոլայում հայտնաբերվել էին երկու ֆիտոքիմիկատներ, որոնք բառացիորեն ոչնչացնում էին քաղցկեղի բջիջները` առանց վնասելու առողջ մարմինները:
Բուժիչ նամակներ Ով թեկուզ մեկ անգամ տեսել է վուշի ծաղկած դաշտը, անշուշտ, չի մոռանա այդ հորիզոնի հետ միախառնված, կապույտ ծովը հիշեցնող տեսարանը։ Հայտնի են վուշից ստացված մանվածքի բուժիչ հատկությունները, վերջերս կարդացինք վուշի սերմից ստացվող յուղի հակաուռուցքային հատկությունների մասին («168 Ժամ», 25.08.2013թ.)։ Այդ հրապարակման մեջ նկարագրված էր Ջոաննա Բադվիգի պարզ, սակայն հրաշալի արդյունքներ տվող դեղատոմսը. … […]
Ավոկադոն հարուստ է կալորիաներով, սպիտակուցներով, կալիումի և վիտամին C-ի, E-ի հարուստ աղբյուր է: Այս պտղի կալորիաներն օրգանիզմում ճարպի տեսքով չեն պահպանվում: Պարունակում է օլեինաթթու, որն այրում է խոլեստերինի ավելցուկներն օրգանիզմում:
Արմավը հարուստ է հանքանյութերով (նատրիում, քլոր, ֆոսֆոր, կալցիում, երկաթ, ծծումբ և մագնեզիում), A, B, C վիտամիններով, սպիտակուցներով և ճարպով, որոնք ուժեղացնում են օրգանիզմի դիմադրողականությունը և պաշտպանում են վիրուսային ինֆեկցիաներից:
Լոնդոնի թագավորական քոլեջի մասնագետ Թիմ Սպեկտորը գործընկերների հետ բացառիկ թեստ է մշակել, որը կարող է պատմել՝ որքան կարո՞ղ է մարդը ապրել կամ որքա՞ն արագ կծերանա: