Հարավային Կորեայի Չուն Անգ համալսարանի գիտնականները պարզել են, որ օրական մինչև երեք չափաբաժին կիմչի ուտելը կարող է նվազեցնել որովայնի ճարպի քանակը՝ պոտենցիալ նվազեցնելով շաքարախտի առաջացման վտանգը: Հետազոտության արդյունքները հրապարակվել են BMJ (British Medical Journal) Open ամսագրում:
Տարիքային սահմանափակում չկա, անգամ փոքր երեխաներին ներարկվում է նյութը, կատարվում է հետազոտություն։ Սակայն յուրաքանչյուր մարդու համար կան նախատեսված դոզաներ։ Երեխաների համար այլ դոզա է, մեծահասակների համար՝ այլ։ Կատարվում է երակային ներարկում։
Հարավային Կալիֆորնիայի համալսարանի ամերիկացի գիտնականները կապ են հայտնաբերել դեռահասների լավ ճանաչողական աշխատանքի և 60 տարի անց դեմենցիայի ռիսկի նվազեցման միջև: Հետազոտությունը հրապարակվել է Alzheimer’s & Dementia (A&D) գիտական ամսագրում:
Նրանց մոտ, ովքեր սիրում են փորի վրա քնել, կարող են սրտանոթային համակարգի հետ կապված խնդիրներ, գլխացավեր և այլ պաթոլոգիաներ առաջանալ, զգուշացրել է բժիշկ Թոնի Նալդան։ Նա մատնանշել է այս դիրքով քնելու վտանգները The Mirror-ի հետ զրույցում:
Մարդկանց մեծամասնությունը կյանքում գոնե մեկ անգամ վարակվել է գրիպով: Այնուամենայնիվ, ոչ շատ մարդիկ գիտեն պարագրիպի գոյության մասին, հիվանդություն, որն ամենից հաճախ ազդում է երեխաների վրա: Մանկաբույժ Գուզել Ռախիմովան Gazeta.Ru-ին պատմել է, թե ինչպես է պարագրիպը տարբերվում գրիպից, ինչ ախտանիշներ ունի և ինչու է այն վտանգավոր երեխաների համար։
Առողջ սննդակարգի կանոններից է օրական 25-30 գրամ բջջանյութի օգտագործումը, այսինքն՝ օրական ուտել 400 գրամ բանջարեղեն և մրգեր կամ կիրառել, այսպես կոչված, «հինգի կանոնը»՝ ուտելով օրական առնվազն հինգ տեսակի բանջարեղեն և միրգ։ Այնուամենայնիվ, ոչ բոլորն են կարող հում բանջարեղեն ուտել, քանի որ այն հակացուցված է որոշ հիվանդությունների առկայության դեպքում, Gazeta.ru-ին ասել է գաստրոէնտերոլոգ Եվգենյա Մելնիկովան։
Օդի ախտահանման նոր տեխնոլոգիան կարող է կանխել հերթական համաճարակը. այս մասին հայտնում է Կլինիկական մանրէաբանության և վարակիչ հիվանդությունների եվրոպական միությունը (ESCMID):
Գիշերը առաջացող հազը կարող է վկայել մահացու հիվանդությունների զարգացման մասին, զգուշացրել է բժիշկ Տատյանա Տերեխովան։ Այս ախտանիշի մասին նա խոսել է «Երեկոյան Մոսկվայի» հետ զրույցում։
Բրիտանա-շվեդական «Աստրազենեկա» դեղագործական ընկերությունն առաջին անգամ խոստովանել է, որ իր դեղամիջոցը կարող է առաջացնել մահացու կողմնակի ազդեցություն՝ թրոմբոզ։ Այս մասին գրում է The Telegraph-ը՝ վկայակոչելով դատական փաստաթղթերը։
Տապակած սնունդ հաճախակի օգտագործելը կարող է հանգեցնել առողջության համար տխուր հետեւանքների, ասել է թերապեւտ Վիկտորյա Իվանովան։ Նա NEWS.ru-ի հետ զրույցում խոսել է այդ թեմայի մասին։
Թութքը սովորական հիվանդություն է, որը կարող է առաջանալ տարբեր պատճառներով: Ավելին, դրանցից մի քանիսը կարող են այնքան էլ ակնհայտ չլինել, օրինակ՝ հաճախակի այցելությունները սաունաներ և լողավազաններ, «Газета.Ru»-ին ասել է կոլոպրոկտոլոգ Կոնստանտին Օվչիննիկովը։
Հայաստանում կարմրուկի լաբորատոր հաստատված դեպքերի թիվը մեկ շաբաթում ավելացել է 20-ով և հասել է 362-ի:
Սնուցման որակն ուղղակիորեն ազդում է ընդհանուր առողջության վրա, հատկապես՝ աղեստամոքսային տրակտի (GIT) վիճակի վրա։ Մասնավորապես, որոշ մթերքների օգտագործումը կարող է նպաստել գաստրիտի զարգացմանը, զգուշացրել է գաստրոէնտերոլոգ Պատեմատ Շամաեւան Газета.Ru-ի հետ զրույցում։
Շատ ժամանակակից դեղամիջոցներ, եթե սխալ օգտագործվեն, կարող են երիկամներին սուր վնաս պատճառել, «gazeta.ru»-ին ասել է էնդոսկոպիստ, գաստրոէնտերոլոգ և սննդաբան Անաստասիա Չիժիկովան:
Սննդաբան Ելենա Սոլոմատինան միլիոնավոր մարդկանց կողմից սիրված ուտեստը՝ տապակած կարտոֆիլն անվանել է ուղեղի համար վնասակար։ Այդ մասին նա հայտարարել է Sputnik ռադիոյին տված հարցազրույցում։
Կան ուռուցքներ, որոնք դանդաղ են աճում․ դրանք հիմնականում մենինգիոմաներն են, որոնք աճում են ուղեղի թաղանթից։ Նաև հիպոֆիզի ուռուցքները, որոնք շատ դանդաղ, բարորակ ընթացքով են աճում և արտահայտվում են այն ժամանակ, երբ ուռուցքի չափը շատ մեծ է։ Բուն ներուղեղային ուռուցքների ընթացքը կարճ է՝ 6 ամսից՝ 1․5 տարի։ Գլիոբլաստոմա կոչվող ուռուցքը հիմնականում շատ ագրեսիվ աճող ուռուցք է, քայքայելով ուղեղանյութը, բջիջները, շատ արագ աճում է։ Արտահայտման ժամկետը մաքսիմում 9 ամիս է լինում։
Համբույրներն անսպասելի ազդեցություն են ունենում մարդու հոգեկան և ֆիզիկական վիճակի վրա, ասում է հոգեբան Եկատերինա Իգոնինան։ «Մոսկվա 24»-ի հետ զրույցում նա բացահայտել է նման շփման ազդեցությունը։
Ալկոհոլի օգտագործումը, ինչպես նաև ավելորդ քաշը և ֆիզիկական վարժությունների բացակայությունը երիտասարդների շրջանում աղիքի քաղցկեղի նոր դեպքերի ավելացման հիմնական պատճառն են։ Այս մասին հայտարարել է համաճարակաբան, Միլանի համալսարանի պրոֆեսոր Կառլո Լա Վեկիան, ըստ shantnews-ի՝ գրում է The Sun-ը։
Նախարարն այցելել է նաև «Գյումրու բժշկական կենտրոն»։
Որոշ բարձր կալորիականությամբ և յուղոտ մթերքներ չպետք է բացառվեն սննդակարգից նիհարելիս՝ առողջության համար օգտակար լինելու պատճառով: Այս մասին ասել է պատերազմի վետերանների հիվանդանոցի սննդաբան Եվգենյա Օգանեզովան։
Առողջությունն ու կյանքի բարձր որակը պահպանելու համար խորհուրդ է տրվում սննդակարգում սահմանափակել ավելացված շաքար, հագեցած ճարպեր և աղ պարունակող մթերքները, ինչպես նաև վերամշակված կարմիր միս, ավելի լավ է ամբողջությամբ հրաժարվել ալկոհոլից և ծխախոտից, ասել է էնդոկրինոլոգ Ամինա Կուշչետերովան։
Կալորիաների հաշվումը նիհարելու շատ արդյունավետ միջոց է, սակայն կարևոր է սնունդը չդիտարկել որպես միայն էներգիայի աղբյուր: Այս մասին VKontakte-ի եթերում խոսել է թիվ 13 մարզային հիվանդանոցի էնդոկրինոլոգ Նատալյա Ժիլյակովան։
Արթնանալուց հետո ձեռքերի և ոտքերի թմրելը հետևանք է քնելու անհարմար դիրքի, բայց կարող է բացատրվել նաև մի շարք հիվանդություններով, մասնավորապես՝ վերին վերջույթի անոթների աթերոսկլերոզով։ Այս մասին հայտնել է բժիշկ Անաստասիա Տիմոշենկոն։
Հայաստանում կարմրուկի լաբորատոր հաստատված դեպքերի թիվը մեկ շաբաթում ավելացել է 37-ով և հասել է 342-ի:
Մթնոլորտային ճնշման կտրուկ տատանումների ֆոնին կարելի է նկատել սրտի հաճախության բարձրացում, թուլություն, շնչահեղձություն, միգրենի նոպաներ և արյան ճնշման բարձրացում, այդ օրերին դուք պետք է փորձեք խուսափել ծանրաբեռնվածությունից, սթրեսից, լավ քնել: Ավելի շատ ժամանակ անցկացրեք մաքուր օդում, «ՌԻԱ Նովոստիին» ասել է առողջության առաջնային պահպանման հարցերով գլխավոր մասնագետ Անդրեյ Տյաժելնիկովը։
Նախաճաշին կարագով և պանրով սենդվիչներ ուտելը լավագույն լուծումը չէ, քանի որ նման սննդակարգը վնասակար է ենթաստամոքսային գեղձի համար, զգուշացրել է գաստրոէնտերոլոգ Սերգեյ Վյալովը։ Այս մասին գրում է «Ռոսիյսկայա գազետան»։
Կյանքի առաջին ամիսներից երեխաները կարողանում են օրորոցային երգերը տարբերել այլ երաժշտությունից։ Այս մասին խոսել է հոգեֆիզիոլոգ, հոգեբանության դոկտոր Վիկտորյա Եֆիմովան:
Թթու կաղամբն օգնում է բարելավել առողջությունը՝ շնորհիվ վիտամինների և պրոբիոտիկների պարունակության, ասել է բժիշկ-թերապևտ Անաստասիա Աղաևան։ Նա Lenta.ru-ի հետ զրույցում խոսել է տնական թթվի առավելությունների մասին։
Մսի օգուտների կամ վնասների մասին շատ կարծիքներ կան, բայց փաստը մնում է փաստ՝ այն սպիտակուցի, ամինաթթուների, միկրոտարրերի և վիտամինների աղբյուր է, առանց որոնց մարդու օրգանիզմի և օրգան-համակարգերի աշխատանքը պարզապես անհնար է։ Այս մասին ասել է խոհարար Գրիգորի Մոսինը:
Բրիտանացի դիետոլոգ Քլեր Թորնթոն-Վուդը և սննդային հավելումների արդյունաբերության որակի վերահսկման մասնագետ Էյդան Գոգինսը Daily Mail-ին ասել են, որ խմելու ամենաառողջ յոգուրտները պարունակում են ցածր շաքար և ունեն օգտակար բակտերիաների մեծ խտություն: