Գազօջախները շատերի համար առօրյա կյանքի ծանոթ մասն են, սակայն հարկ է հիշել, որ դրանք արտադրում են առողջության համար վտանգավոր նյութեր: Բժիշկ, էնդոկրինոլոգ Յուլիա Սորոկինան «Իզվեստիային» պատմել է, թե ինչպես նվազագույնի հասցնել ռիսկերը:
Ցուրտ սեզոնին մազերը ավելի դանդաղ են աճում վիտամինների պակասի ու գլխարկների կրման պատճառով, որոնք դանդաղեցնում են արյան շրջանառությունը գլխամաշկի մեջ։ Տեստոստերոնի ավելացման դեպքում մազերը ավելի դանդաղ են աճում, և հակառակը, կանացի հորմոնների բարձր մակարդակի դեպքում ավելի հեշտ է գանգուրներ ստանալ: Բացի այդ, ծեր մարդկանց մոտ մազերը ավելի վատ են աճում մարմնի բոլոր գործընթացների դանդաղման պատճառով։
Ռադիոթերապևտ Դենիս Ռոմանովը թվարկել է ամանորյա մթերքները, որոնք երկար ժամանակ օգտագործելու դեպքում քաղցկեղ են հրահրում։ Նրա խոսքերը մեջբերում է Life-ը։
Ձմռան ամիսներին ցրտի և քիչ արևի լույսի պատճառով մարմնի քաշը կարող է աճել մինչև 5%-ով. սա ֆիզիոլոգիական գործընթաց է, որն առաջանում է ճարպային հյուսվածքի կուտակման հետևանքով: Որպեսզի այն դուրս չգա վերահսկողությունից, դուք պետք է վերահսկեք օրգանիզմում սննդանյութերի հավասարակշռությունը, ասում է գաստրոէնտերոլոգ Դարիա Ուտյումովան։
Նիհարել Ամանորին, ճիշտ սննդակարգի դեպքում, կարելի է բավականին արագ: Այս մասին հայտարարել է բժիշկ-դիետոլոգ Ալեքսեյ Կովալկովը:
Բժիշկը ուշադրություն է հրավիրել այն փաստի վրա, որ թուլացած իմունային համակարգ ունեցող մարդիկ կարող են տարեկան տասը անգամ կամ ավելի հաճախ հիվանդանալ սուր շնչառական վարակներով։
«Կան կանոններ, որոնք պահպանելու դեպքում հիանալի տոնական օրեր կունենաք»,- վստահեցնում է ՀՀ ԳԱԱ էկոկենտրոնի սննդի շղթայի ռիսկերի գնահատման կենտրոնի ղեկավար, սննդագետ Դավիթ Պիպոյանը։
Աղիները չվնասելու համար լավագույն տարբերակն է մանդարինն առանձին ուտել և չհամատեղել այլ ուտեստների հետ, ըստ shantnews-ի՝ ասում է սննդաբան Տատյանա Մեշչերյակովան։ «Իզվեստիա»-ի հետ զրույցում նա թվարկել է այն մթերքները, որոնց հետ ցիտրուսային մրգերն անհամատեղելի են։
Ալկոհոլի կանոնավոր չարաշահումը կարող է առաջացնել անհանգստության, հուսահատության և նույնիսկ դեպրեսիայի զգացումներ: Կախվածության անսպասելի կողմնակի ազդեցությունը բացահայտել է բժիշկ Հանա Պատելը Daily Mail-ին տված հարցազրույցում:
Բիոտեխնոլոգները նշել են, թե Ամանորի տոն օրերին ինչպես կարելի է լրացել երջանկության հորմոնի պակասը օրգանիզմում։ Ըստ lenta.ru–ի՝ մասնագետների կարծիքով՝ սնունդը կարող է դառնալ տրամադրության վրա ազդելու միջոցներից մեկը: Նրանք խորհուրդ են տալիս սննդակարգում ներառել սպիտակուցային սնունդ, որը հարուստ է տրիպտոֆանով՝ ամինաթթու, որը հանդիսանում է սերոտոնինի՝ երջանկության հորմոնի «նախնին»:
Փորձագետները ռուսներին խորհուրդ են տվել Ամանորին մսեղ բադը փոխարինել հնդկահավով, իսկ կարտոֆիլը՝ ցուկկինիով։ Նրանք «Մոսկովսկի կոմսոմոլեց»-ին տված հարցազրույցում նշել են ամանորյա սեղանի վնասակար մթերքների օգտակար այլընտրանքները։
Շնչառական վարակից հետո, պարզաբանել է բժիշկը, երկու շաբաթը բավական է, որ մրսածության պատճառով առաջացած հազը թուլանա։ Երկարատև հազը, բացատրել է նա, կարող է սկսվել խրոնիկական սթրեսից և գլոբալ վտանգի զգացումից:
Ամանորից առաջ նիհարելու համար պետք է նախապես և աստիճանաբար առողջ սովորություններ ներդնել, ասել է էնդոկրինոլոգ-դիետոլոգ Ելենա Չուրակինան։ Նա Lenta.ru-ի հետ զրույցում զգուշացրել է նիհարելիս տարածված սխալների մասին:
Սննդաբան Դարիա Ռուսանովան խորհուրդ է տալիս Ամանորին ամեն ինչ ուտել փոքր կտորներով, որպեսզի խուսափեք չափից շատ ուտելուց:
Ի՞նչ անել տոնական ուտելիքների հետ․ խուսափե՛ք արագ փչացող բաղադրիչներ պարունակող աղցանների օգտագործումից։ Գնում, տեսնում եք, որ թթվասերով, մայոնեզով աղցան է, ջուրն էլ՝ արդեն տակը․ դուք էլ 6-ին եք գնացել, և հավանականությունը, որ աղցանն առավոտվա 10-ից դրված է, մեծ է։ Աշխատեք օգտվել այն աղցաններից, որոնք բուսական ծագում ունեն․ օրինակ՝լոբով, բանջարեղենային աղցան, որտեղ ձու և արագ փչացող բաղադրիչներ չկան։
Հղիություն պլանավորելիս խորհուրդ չի տրվում սուրճ խմել։ Այս մասին «Իզվեստիա»-ին հայտնել է Կրթության պետական համալսարանի բժշկական ֆակուլտետի հիմնարար բժշկական առարկաների ամբիոնի ասիստենտ Ելենա Բլիզնյուկը:
Գաստրոէնտերոլոգ, բ.գ.թ. Սերգեյ Վյալովը խոսել է սնուցման սխալի մասին, որը կարող է հանգեցնել քաղցկեղի զարգացման։
Բժիշկ Սերգեյ Ալենդեևը թվարկել է այն մթերքները, որոնք կօգնեն նորմալացնել արյան ճնշումը։
Նախատոնական օրերին և Ամանորի թոհուբոհի մեջ հաճախ շատերը անտեսում են իրենց առողջությունը, օրինակ՝ քրոնիկ հիվանդություններ ունեցողները չեն հետևում բժշկի ցուցումներին, նման հիվանդություններ չունեցողները չարաշահում են սնունդը, ալկոհոլը, և արդյունքում ի հայտ են գալիս գանգատներ, որոնք կարող են լուրջ հետևանքներ ունենալ։
Թթուներ պարունակող մթերքները, ինչպիսիք են՝ հատապտուղները և թարմ քամած հյութերը, վատթարացնում են ատամների առողջությունը՝ քայքայելով դրանց էմալը, զգուշացրել է ատամնաբուժ, պարոդոնտոլոգ Մագոմեդ Դախկիլգովը։
Երջանիկ ամուսնությունը տղամարդկանց երկարակեցության գրավականներից մեկն է, ասում է բժիշկ Օքսանա Դրապկինան: Նա aif.ru-ի հետ զրույցում անսովոր գաղտնիք է բացահայտել։
Առողջապահության նախարարը նշեց նաև, որ մինչ այս ամենը բժշկական կենտրոնի համար նախատեսված էին նախարարի հրամանով սահմանված առավելագույն սահմանաչափեր, իսկ այսուհետ բժշկական կենտրոնները կփոխհատուցվեն ըստ մատուցած ծառայությունների:
Կոտրված կամ հիվանդությունների հետևանքով քայքայված ոսկրերի ծայրերի միջև սերտաճման կայուն բացակայությունը կոչվում է կեղծ հոդ:
Որոշ մթերքների օգտագործումը կարող է օգնել կանխել և բուժել քաղցկեղը: Այս մասին Sputnik ռադիոյին տված հարցազրույցում խոսել է կենսաբան-գենետիկ Իրինա Մալցեւան։
Ականջներում աղմուկի պատճառները կարող են վնասակար լինել նաև առողջության համար։ Այս մասին Газета.Ru-ի հետ հարցազրույցում մանրամասն խոսել է նյարդաբան, սոմնոլոգ Դիանա Անդրեեւան։
Նարկոլոգ Դանիիլ Պետրովը պատմել է, թե որքան ժամանակ է պահանջվում ծխելը թողածներին՝ մաքրելու իրենց օրգանիզմը նիկոտինից: Նա aif.ru-ի հետ զրույցում մոտավոր ժամկետներ է նշել։
Սարատովի պետական բժշկական համալսարանի գիտնականները փորձարկել են պարոդոնտիտի բուժման նոր գելային բանաձև: Հետազոտողների խոսքով՝ փորձը ապացուցել է ալգինատե գելի հակաբորբոքային և բուժիչ ազդեցությունը ախտահարված հատվածների վրա։ Աշխատանքի արդյունքները ներկայացված են «Ախտաբանական ֆիզիոլոգիա և փորձարարական թերապիա» հրապարակման մեջ։
Վարակվածներից 382-ը երեխաներ են, 153-ը` մեծահասակներ։
Կարտոֆիլի հաճախակի օգտագործումը մեծացնում է դիաբետի և այլ հիվանդությունների զարգացման հավանականությունը։ Դիետոլոգ Միխայիլ Գինզբուրգը Sputnik ռադիոյին տված հարցազրույցում նախազգուշացրել է հայտնի բանջարեղենի այս անհայտ վնասի մասին։
Թերապևտ Սթիվեն Յուրաշեկը կտրուկ ոտքի կանգնելուց հետո երկարատև գլխապտույտը վտանգավոր հիվանդությունների ախտանիշ է անվանել։ Փորձագետը LifeScience-ին պատմել է, թե որ դեպքերում այս խնդրին բախվելիս պետք է դիմել բժշկի։