Բերանի խոռոչի կանոնավոր հիգիենան, որն իրականացվում է ըստ կանոնների, օգնում է կանխել կարիեսի զարգացումը, ասել է ատամնաբույժ-օրթոդոնտ Անդրեյ Ժուկը։ «Երեկոյան Մոսկվային» տված հարցազրույցում նա զգուշացրել է ատամները լվանալիս թույլ տրվող սխալների մասին։
Գաստրոէնտերոլոգ Սերգեյ Վյալովը թվարկել է եղինջի օգտակար հատկությունները մարդու օրգանիզմի համար։ Ըստ մասնագետի՝ ուտելի մոլախոտին արժեք է տալիս K վիտամինը, 100 գրամ եղինջի մեջ կարող է լինել մինչև 500 միկրոգրամ այս նյութից։
Մարսողական ֆերմենտների և խիտոզանի համալիրը կօգնի հաղթահարել շատակերության ախտանիշները և խուսափել ամառային խնջույքներից և խորովածի հավաքներից հետո թունավորումներից: Այս մասին Газета.Ru-ին ասել է կլինիկական սննդաբան, iTAB մասնագիտացված վիտամինային շուկայի բժշկական հանձնաժողովի ղեկավար Աննա Գոսուդարևան։
Ըստ Տրոֆիմովի՝ առավոտյան ատամները լվանալու օպտիմալ ժամանակը կախված է այն հանգամանքից, թե ինչ է արել մարդը գիշերը։ Եթե նա կերել է անմիջապես քնելուց առաջ, ապա բերանի խոռոչի հիգիենայի մասին պետք է հոգալ նախաճաշից առաջ:
Վարորդի կողմից խցանման մեջ արտանետվող գազերի ներշնչումը կարող է հանգեցնել ուռուցքաբանության, սրտանոթային և նյարդային համակարգերի հիվանդությունների, ինչպես նաև մաշկային խնդիրների։
Մեծ Բրիտանիայի Նոթինգհեմ Թրենտ համալսարանի գիտնականները եկել են այն եզրակացության, որ նախաբիոտիկների ամենօրյա օգտագործումը կարող է դրական ազդեցություն ունենալ պրոֆեսիոնալ մարզիկների իմունային համակարգի վրա: Այս մասին թհայտնել է MedicalXpress ամսագիրը։
Կան մի քանի ալերգիկ ռեակցիաներ, որոնք հազվադեպ են լինում մարդկանց մոտ, բայց ոչ պակաս վտանգավոր են առողջության համար։ Այս մասին Gazeta.Ru-ին հայտնել է SM Clinic-ի ալերգոլոգ, իմունոլոգ, մանկաբույժ Եկատերինա Պորտնյագան։
Եղանակը տաքանում է, և սկսվում են քոր առաջացնող մոծակների խայթոցները, որոնք ոչ միայն անհանգստություն են առաջացնում, այլեւ կարող են առաջացնել ծանր ալերգիկ ռեակցիաներ։ Թեմային անդրադարձել է ալերգոլոգ, իմունոլոգ Սերգեյ Բիկովը։
Ճարպարակալում առաջանում է, երբ մարդն ավելի շատ կալորիա է օգտագործում, քան այրում է` ֆիզիկական վարժությունների ու սովորական առօրյա գործողությունների միջոցով: Օրգանիզմն այս հավելյալ կալորիաները կուտակում է ճարպի ձևով:
Վարակվածներից 203-ը երեխաներ են, 96-ը` մեծահասակ:
Էնդոկրինոլոգ Անտոնինա Գուրեևան թվարկել է այն ախտանիշները, որոնք վկայում են օրգանիզմում շաքարի ավելցուկի մասին։
Ուռուցքաբան, ռուսական «Բժիշկ» հեռուստաալիքի փորձագետ Իգոր Ուտյաշևը նշել է մաշկի քաղցկեղի զարգացման ռիսկը նվազեցնելու ուղիները և խորհուրդ տվել, թե ինչպես կարելի է պաշտպանվել արևի վտանգավոր ճառագայթներից։ Այդ մասին տեղեկացնում է «Lenta.ru»-ն։
Սրտաբան Քսենիա Երուսլանովան «Իզվեստիա»-ի հետ զրույցում նշել է, որ բջջային հեռախոսի հաճախակի օգտագործումը մեծացնում է սրտանոթային պաթոլոգիաների, մասնավորապես՝ զարկերակային հիպերտոնիայի զարգացման ռիսկը։
Որոշ մթերքներ կարող են օգնել հաղթահարել ամառվա շոգը, ասել է սննդաբան Ելենա Սոլոմատինան։ Սոլոմատինայի խոսքով՝ լավ է շոգին ավելի շատ լոլիկ ու գազար ուտել։ «Լոլիկը պարունակում է լիկոպին, որը կարող է օգնել ձեզ դիմանալ շոգին: Գազարը, որտեղ կան կարոտինոիդներ և բետա-կարոտին, նույնպես ավելի լավ է ներծծվում, հատկապես, եթե եփելիս թթվասեր եք ավելացնում»,- ըստ shantnews-ի՝ խորհուրդ […]
Բժշկության,տեխնոլոգիաների շնորհիվ հնարավոր է բուժել սրտի շատ հիվանդություններ.սրտաբան Բագրատ Ալեքյան
Հայաստանի 6-րդ միջազգային բժշկական համագումարը՝ ՈւՂԻՂ
Շատ մարդիկ օգտագործում են քաղցրավենիք (օրինակ՝ շոկոլադ)՝ ինտենսիվ մտավոր աշխատանքի ժամանակ ուղեղի գործունեությունը խթանելու համար: Սակայն դա բացասական հետևանքներ է ունենում։ Այս մասին Գազետա.Ru-ի իր սյունակում ասել է դիետոլոգ, սննդաբան, Սանկտ Պետերբուրգի SM-Clinic-ի էնդոկրինոլոգ, բժշկական գիտությունների թեկնածու Օքսանա Պանովան։
Լսողության կորստի պատճառները կարող են տարբեր լինել և միշտ չէ, որ ակնհայտ են: Մասնավորապես, երեխաների մոտ նման խնդիր կարող է առաջանալ ադենոիդների, իսկ մեծահասակների մոտ՝ մրսածության ու քթի ուժեղ այտուցների պատճառով։ Այս մասին, ըստ shantnews-ի՝ «Իզվեստիային» ասել է քիթ-կոկորդ-ականջաբան Անաստասիա Տրապանին։
Կարմրուկի բռնկումները փոքր ծավալով, բայց շարունակվում են. Անահիտ Ավանեսյան
«Մարսողության պրոցեսն ուժեղ ազդեցություն է ունենում քնի որակի վրա, ուստի անցանկալի է ընթրել քնելուց անմիջապես առաջ: Օպտիմալն է դա անել 2-3 ժամ առաջ: Խորհուրդ չի տրվում ընթրիէի ժամանակ ուտել ծանր, դժվարամարս սնունց: Օրինակ՝ ճարպոտ, ապխտած, կծու, թթու վարունգ, ֆասթֆուդ, կարմիր միս, սունկ, ընկույզ: Ալկոհոլի, սուրճի և ծխախոտի չափից ավելի օգտագործումը հաստատ կվատթարացնի քնելը և քնի որակը: Հանգստի փոխարեն օրգանիզմը կզբաղվի տոքսիններից մաքրմամբ»,- ասել է Տյաժելնիկովը։
Բժշկական գիտությունների դոկտոր, մաշկաբան Յուլիա Գալիամովան ռուսներին խորհուրդ է տվել 45-50 տարեկանից հետո դադարեցնել արևայրուք ընդունել։ Lenta.ru-ին տված հարցազրույցում նա պատմել է նաև, թե ինչ հիվանդություններ ունեցողներին է խստիվ արգելվում երկար մնալ արևի տակ։
Հայաստանի միջազգային բժշկական համագումարն այս տարի պետք է Արցախում կայանար՝ հուլիսի 6-8-ը:
Շոգը լուրջ սթրես է օրգանիզմի համար, և նման պայմաններում մարզվելիս պետք է զգույշ լինել։ Թերապևտ Ելենա Տիխոմիրովան «Իզվեստիային» պատմել է շոգին սպորտով զբաղվելու վտանգների, ինչպես նաև մարզումների ճիշտ մոտեցումների մասին։
Հիվանդությունն ակտիվանում է գերազանցապես ջերմաստիճանի բարձրացման հետ:
Վիտամին D-ն կարող է նվազեցնել սրտի հիվանդության վտանգը 60 տարեկանից բարձր մարդկանց մոտ: Այս եզրակացությանն են հանգել Ավստրալիայի բժշկական հետազոտությունների ինստիտուտի հետազոտողները: Ուսումնասիրությունը նկարագրող հոդվածը հրապարակվել է BMJ-ում:
Շոգ եղանակին բարձրանում է վարակիչ հիվանդությունների և սննդային թունավորումների առաջացման և տարածման վտանգը։
Covid 19-ի դեպքերն աշխարհում 2023 թվականի սկզբից կտրուկ նվազել են:
Ակնաբույժ Վալենտինա Մերկուլովան մատնանշել է արևային ակնոց կրելու կարևորությունը։
Գինեկոլոգ Վիկտորյա Դեմենտիեւան խոսել է տարածված այն կարծիքի մասին, որ հղիության ընթացքում ավելի լավ է՝ կանայք ինքնաթիռ չնստեն։
Նյարդաբան Ալմիրա Գիմրանովան կոչ է արել լյարդ և ձուկ ուտել՝ նյարդային համակարգի ամրապնդման համար։ Վերականգնողական նյարդաբանության կլինիկայի գլխավոր բժիշկը Lenta.ru-ին տված հարցազրույցում նշել է նյարդերի համար օգտակար մթերքներ։