Նյարդաբան Մարինա Անիկինան զգուշացրել է, որ գարնանը քնի խանգարումը կարող է վկայել առողջական լուրջ խնդիրների մասին։
Թարմ քամած հյութերը պարունակում են վիտամիններ և հակաօքսիդանտներ, սակայն ցածր սննդային մանրաթելեր են պարունակում, ինչը հանգեցնում է մրգային շաքարի ավելի արագ կլանմանը: Այս մասին հայտարարել է դիետոլոգ, բժշկական գիտությունների թեկնածու Դարիա Ռուսակովան։
Ինչ-որ մակարդակում կատարյալ խելամիտ է, որ նախաճաշը սննդի հիերարխիայում պետք է իր տեղն ունենա: The Guardian-ը անդրադարձել է թեմային։
Մաշկի վրա բազմաթիվ բորբոքումների առաջացումը (պզուկ) բազմագործոն հիվանդություն է։ Այս խնդրի ունիվերսալ լուծում չկա։ Իսկ այն, ինչ օգնել է ընկերոջը, լավագույն դեպքում, պարզապես չի աշխատի, իսկ վատագույն դեպքում՝ միայն կխորացնի խնդիրը: Կուրկինոյի Իլյա Տրուխանովի անվան կլինիկայի (KIT) մաշկաբան, կոսմետոլոգ Սվետլանա Եվդոկիմովան Gazeta.Ru-ին պատմել է մեծահասակների մոտ ակնեների առաջացման երեք ամենատարածված պատճառների մասին։
Թերապևտ Անաստասիա Մենյալովան ասել է, որ լոգանք ընդունելը դրական է ազդում օրգանիզմի վրա, սակայն դրա համար հակացուցումներ կան, հատկապես, եթե ջրի ջերմաստիճանը 37 աստիճանից բարձր է։
Գլխացավը կարող է առաջանալ գլխուղեղի թերսնման պատճառով, որն առաջանում է օրգանիզմում ջրի պակասից, Sputnik ռադիոյին տված հարցազրույցում զգուշացրել է նյարդաբան Պավել Խորոշևը։
«Ժամանակակից թռչնաբուծական ֆերմաները հակաբիոտիկներ են օգտագործում սալմոնելոզ վարակը կանխելու համար, ուստի հում ձու ուտելիս այս վարակով հիվանդանալու ռիսկը փոքր է: Այնուամենայնիվ, եթե տեսնում եք, որ ձվի կճեպը աղտոտված է թռչնի կղանքով, ապա դրանք հում ուտելը շատ վտանգավոր է»,- զգուշացրել է Միխալևան։
Ռևմատոլոգիական խնդիրների՝ հատկապես հոդերի մասին, մի շարք հարցերի պատասխաններ ստանալու և մասնագետի կողմից առաջարկվող լուծումներին ավելի մանրամասն ծանոթանալու համար առաջարկում ենք լսել փոդքաստը:
Չինացի գիտնականները պարզել են, որ օրական երկու բաժակ սուրճի կամ թեյի օգտագործումը նպաստում է աչքի ցանցաթաղանթի առողջությանը։ Հետազոտության արդյունքները հրապարակվել են Nutrients ամսագրում։
Ինչու կարող է առավոտյան այտուցներ առաջանալ դեմքի վրա և ինչպես վարվել դրանց հետ, Sputnik ռադիոյին տված հարցազրույցում բացատրել է գաստրոէնտերոլոգ, սննդաբան, բժշկական գիտությունների թեկնածու Իրինա Բերեժնայան։
«Այստեղ արձագանքների շատ երկար շղթա կա։ Նախ, պարարտանյութերի հետ միասին բանջարեղենի մեջ մտնում են նիտրատները: Դրան հատկապես ենթակա են արմատային մշակաբույսերը՝ կարտոֆիլն ու գազարը:
Նորվեգիայի Օսլոյի համալսարանի և Շվեդիայի Կարոլինսկայի ինստիտուտի գիտնականները եկել են այն եզրակացության, որ ընկույզի կամ արևածաղկի ամենօրյա օգտագործումը նվազեցնում է սիրտ-անոթային հիվանդությունների վտանգը: Այս մասին հայտնում է Daily Mail-ը։
ՀՀ ԱՆ միջազգային հարաբերությունների վարչության պետ, Հայաստանի Արագ արձագանքման բժշկական թիմի (ARM EMT) ղեկավար Արմեն Մելքոնյանը և «Սուրբ Գրիգոր Լուսավորիչ» բժշկական կենտրոնի փոխտնօրեն Ավետիս Ավետիսյանը մասնակցել են Իռլանդիայում «Աղետների և անհետաձգելի բուժօգնության համաշխարհային միության (WADEM) կազմակերպած «Աղետների և արտակարգ իրավիճակների բժշկության 22-րդ համաժողովին»: Այս մասին հայտնում են ՀՀ առողջապահության նախարարությունից: Միջոցառումը համախմբել է արտակարգ իրավիճակներում […]
Խաչատուրյանը ողջունել է համաժողովի մասնակիցներին մեր երկրում և կարևորել նման միջոցառումների անցկացումը, որոնք հնարավորություն են տալիս խնդիրները խորքային քննարկել և միասնական քաղաքականություն մշակել:
Թունաբան, պրոֆեսոր Միխայիլ Կուտուշովը պատմել է, թե ինչ մթերքներով չի կարելի հնդկաձավար օգտագործել:
Մանկական ուռուցքաբանության միջազգային միության ասիական 15-րդ համաժողովի (SIOP Asia 2023 XV Congress) անցկացումը Հայաստանում երկար ու մեծ աշխատանքի արդյունք է:
«Դուք պետք է մարզեք ձեր ոտքերը շաբաթական առնվազն երկու-երեք անգամ՝ հանգստի մեկ օրով սեանսների միջև», – ավելացրել է նա:
ՀՀ առողջապահության նախարարի տեղակալ Արտակ Ջումայանն ընդգծեց, որ միջոցառումը շատ կարևոր է և այն փաստը, որ Հայաստանը հայտնվել է առաջատար երկրների ցանկում, մեծ պատիվ է:
Սթրեսն այն հիմնական գործոնն է, որի պատճառով կանանց մոտ երկու անգամ ավելի շատ է ախտորոշվում Ալցյամերի հիվանդություն, քան տղամարդկանց մոտ։ Այսպիսի եզրահանգման են եկել Վաշինգտոնի համալսարանի գիտնականները։ Հետազոտության արդյունքները հրապարակվել են Brain ամսագրում։
Նիհարել ցանկացողների համար նախատեսված նախաճաշը պետք է ներառի երկար հագեցվածության համար նախատեսված սպիտակուցներ և մանրաթելեր, որոնք դանդաղեցնում են մարսողությունը:
Գիտնականները համադրել են կենտրոնում կատարված 14 հետազոտությունների արդյունքները, որոնց մասնակցել է 105 հազար մարդ։ Ամեն օր ոչ մեծ չափաքանակներով վիտամին D3-ի օգտագործումը մահացությունը քաղցկեղից նվազեցրել է 12%-ով։ Իսկ մեծ չափաքանակներով և ընդհատումներով օգտագործված վիտամինը քաղցկեղի վրա ոչ մի ազդեցություն չի թողել։
Միջոցների սպառման եզրին կանգնած հիմնադրամին, սակայն, հետո ձեռք է մեկնել իսպանական «Ալադինա» հիմնադրամը՝ ապահովելով շահառու երեխաների շուրջ 2 ամսվա բուժման ամբողջ գումարը:
Առավոտյան ցիտրուսային մրգերն ու շոկոլադը կօգնեն ձեզ ավելի արագ արթնանալ, ասում է սննդաբան Մարինա Մելնիկովան։ Ըստ shantnews-ի՝ Sputnik ռադիոյին տված հարցազրույցում նա նշել է էներգիա հաղորդող այլ մթերքներ ևս։
Մեծ Բրիտանիայի Ռեդինգի համալսարանի գիտնականները եկել են այն եզրակացության, որ սառեցված մրգերն ու բանջարեղենը կարող են լինել ոչ միայն այնքան սննդարար, որքան թարմը, այլև որոշ դեպքերում նույնիսկ ավելին:
Նիհարելուց հետո քաշը պահպանելու վերաբերյալ Yandex-zen-ի իր բլոգում խորհուրդներ է տվել բժշկական գիտությունների դոկտոր, սննդաբան և հոգեթերապևտ Միխայիլ Գինցբուրգը: Նա խորհուրդ է տվել շարունակել ամեն օր կշռվել, շատ քայլել ու չվերադառնալ սկզբնական ապրելակերպին։
Կրծքագեղձի քաղցկեղից հետո արգանդի վզիկի քաղցկեղը կանանց շրջանում ամենատարածված ուռուցքային հիվանդություններից է:
Տղամարդկանց բնորոշ ճարպի կուտակումը հանգեցնում է սրտի հիվանդության 40-ից բարձր կանանց մոտ, զգուշացրել է գինեկոլոգ Նատալյա Բոժենկոն։ Այս մասին նա խոսել է «Դոկտոր Պիտեր» հրատարակությանը տված հարցազրույցում։
Ուղեղի երակային թրոմբոզը (CVT) երակային սինուսում կամ ուղեղային երակում արյան թրոմբի առաջացումն է, որին հաջորդում է անոթի խցանումը: Այն սովորաբար տեղի է ունենում մեծահասակների մոտ, սակայն հիվանդանում են նաև երեխաները: Երեխաների մոտ հիվանդության ախտանիշների, դրա պատճառների և բուժման մասին խոսել է նյարդաբան Իրինա Ռասսկազչիկովան:
Անահիտ Ավանեսյանը բժիշկներից հետաքրքրվել է առաքելության իրականացման արդյունքներով, կարևորել համագործակցությունը, ծառայությունների հասանելիությունն ու մասնագետների միջև փորձի փոխանակումը:
Հեշտ մարսվող ածխաջրեր պարունակող մթերքները կարող են հանգեցնել մարմնում համակարգային քրոնիկական բորբոքման: Այս մասին հայտարարել է Atlas կլինիկաների գիտական խորհրդի նախագահ, բժշկական գիտությունների թեկնածու, նյարդաէնդոկրինոլոգ Յուրի Պոտեշկինը։