Իրանցի գիտնականները թվարկել են այն մթերքները, որոնք մեծացնում են անհանգստությունն ու դեպրեսիան

Իրանի Սպահանի տեխնոլոգիական համալսարանի գիտնականները եկել են այն եզրակացության, որ անառողջ բուսական մթերքների օգտագործումը, ինչպիսիք են կարտոֆիլը, մրգային հյութերը, նուրբ հացահատիկները և շաքարով հարուստ մթերքները, մեծացնում են անհանգստության և դեպրեսիայի վտանգը: Հետազոտության արդյունքները, ըստ shantnews-ի՝  հրապարակվել են PLOS One ամսագրում:

Ուսումնասիրությանը մասնակցել են 18 տարեկանից բարձր 2456 առողջ մարդիկ Իրանի հինգ քաղաքներից՝ 2018 թվականի փետրվարից մինչև 2019 թվականի հուլիսը, նշում է Moscow 24-ը։ Հետազոտության մասնակիցները լուրջ հիվանդություններ չեն ունեցել, նրանք ստիպված են եղել օրական միջինը 800-ից 4200 կկալ օգտագործել, գրում է Pravda.Ru-ն։ Սննդի ընդունումը գնահատվել է կերած սննդի տեսակի և տրամադրության վերաբերյալ հարցաշարի միջոցով, գնահատվել է նաև դեպրեսիայի և անհանգստության ախտանիշների սրությունը:

Պարզվել է, որ հետազոտության այն մասնակիցները, ովքեր ավելի շատ անառողջ բուսական մթերքներ են կերել, ավելի հավանական է, որ ունենան անհանգստության և դեպրեսիայի ախտանիշներ: Հետագայում գիտնականները հետազոտության ընթացքում մտադիր են պատճառահետևանքային կապեր հաստատել, գրում է Gazeta.Ru-ն։

Հատկանշական է, որ առողջ բուսական մթերքների օգտագործումը, ինչպիսիք են ամբողջական ձավարեղենը, առողջ բանջարեղենը, մրգերը, հատիկեղենը, ընկույզը, բուսական յուղերը, սուրճը և թեյը, կապված չեն այս խանգարումների զարգացման ռիսկի հետ:

Տեսանյութեր

Լրահոս