Որոնք են շաքարավազ և ճարպ պարունակող մթերքներ
Առողջությունն ու կյանքի բարձր որակը պահպանելու համար խորհուրդ է տրվում սննդակարգում սահմանափակել ավելացված շաքար, հագեցած ճարպեր և աղ պարունակող մթերքները, ինչպես նաև վերամշակված կարմիր միս, ավելի լավ է ամբողջությամբ հրաժարվել ալկոհոլից և ծխախոտից, ասել է էնդոկրինոլոգ Ամինա Կուշչետերովան։
«Ես կցանկանայի դիտարկել այն մթերքների ցանկը, որոնք իսկապես պետք է հնարավորինս սահմանափակվեն, քանի որ անվերահսկելի օգտագործման դեպքում դրանք կարող են բացասաբար ազդել մարմնի վրա, հանգեցնել հիվանդությունների զարգացման և կյանքի որակի վատթարացման: Առաջարկում եմ խստորեն սահմանափակել ավելացված շաքարի, հրուշակեղենի, գազավորված ըմպելիքների, ինչպես նաև օշարակների, մեղրի և մրգահյութերի օգտագործումը»,- ըստ shantnews-ի՝ ասել է բժիշկը։
Նրա խոսքով՝ այս մթերքների սահմանափակումը պայմանավորված է նրանով, որ դրանք պարունակում են շատ կալորիաներ, սակայն սննդային արժեք չեն տալիս։ Դիետիկ ուղեցույցները խորհուրդ են տալիս ձեր ընդհանուր սննդակարգում օգտագործել ոչ ավելի, քան ավելացված շաքարի 10%-ը:
«Վատ» կատեգորիա են համարվում նաև հագեցած ճարպերով հարուստ մթերքները, ինչպիսիք են կարագը, շոկոլադը, սերուցքը, անարատ կաթը, պանիրը և բարձր յուղայնությամբ յոգուրտները, արմավենու և կոկոսի յուղերը, խոզի և բեկոնի ճարպերը: Դրանք կարող են բարձրացնել խոլեստերինի մակարդակը և նպաստել սրտանոթային հիվանդությունների զարգացմանը։ Փորձագետը նշել է, որ ռիսկերը նվազագույնի հասցնելու համար հագեցած ճարպերը պետք է կազմեն օրական կալորիաների առավելագույնը 10%-ը, և արժե դրանք փոխարինել պոլիհագեցած ճարպաթթուներով։ Դրանք ներառում են բուսական յուղեր, ձուկ և ծովամթերք:
«Աղի առաջարկվող ընդունումը մեծահասակների համար օրական հինգ գրամ է: Զարկերակային հիպերտոնիայով և սրտանոթային համակարգի այլ հիվանդություններ ունեցողներին խորհուրդ է տրվում սահմանափակել աղի քանակը, քանի որ դրա ավելցուկը նպաստում է այտուցների առաջացմանը և արյան ճնշման բարձրացմանը»,- ասել է Կուշչետերովան։
Թոքերի քաղցկեղով հիվանդների ճնշող մեծամասնության մոտ հիվանդության զարգացումը կապված է ծխելու հետ՝ ակտիվ և պասիվ: Ալկոհոլը բացասաբար է ազդում լյարդի, ենթաստամոքսային գեղձի և ամբողջ օրգանիզմի վիճակի վրա։ Ուստի այս մթերքները սպառումից հեռացնելը անհրաժեշտ է առողջության բարձր որակը պահպանելու համար։
«Ապացուցված է, որ մեծ քանակությամբ վերամշակված կարմիր մսի օգտագործումը (երշիկեղեն, խոզապուխտ, մսի պահածոներ) մեծացնում է աղիների քաղցկեղի առաջացման վտանգը։ Խորհուրդ է տրվում հնարավորինս սահմանափակել այս մթերքները ձեր սննդակարգում»,- ընդգծել է բժիշկը։
Նրա խոսքով՝ չմշակված կարմիր մսի քանակը պետք է սահմանափակվի օրական 70 գրամով և շաբաթական 500 գրամով։ Ցանկալի է ընտրել սպիտակ միս, իսկ կարմիր միս օգտագործել շաբաթական ոչ ավելի, քան մեկ կամ երկու չափաբաժին։