Ընկույզն օգնում իջեցնել խոլեստերինի մակարդակը
ՌԴ Կրթության պետական համալսարանի ֆիզիոլոգիայի, մարդու էկոլոգիայի և կենսաբժշկական գիտելիքի ամբիոնի դոցենտ Ալեքսանդր Սոզիկինը «Իզվեստիա»-ին ասել է, թե ինչպես է ընկույզն օգնում նվազեցնել խոլեստերինի մակարդակը:
«Ըստ ԱՀԿ-ի՝ վերջին տասնամյակում սրտանոթային հիվանդություններից մահացությունը մշտապես առաջին տեղում է եղել: Պատճառներից մեկն էլ ուղեղի անոթների, սրտի կորոնար զարկերակների, երիկամային անոթների աթերոսկլերոզային վնասումն է (լյումենի խտացումն ու նեղացումը)»,- ըստ shantnews-ի՝ ասել է նա։
Մասնագետը բացատրել է, որ դա պայմանավորված է սննդակարգի սխալներով՝ վերը նշված օրգանների անոթների պատերին կուտակված ճարպերի բաղադրության մեջ «վատ» շիճուկ խոլեստերինի չափից ավելի ընդունմամբ։
Ըստ փորձագետի՝ վերահսկելով ցածր խտության լիպոպրոտեիններ պարունակող մթերքների օգտագործումը (խոզի միս, կարագ, ձվի դեղնուց, կաթ), ինչպես նաև օրգանիզմը հագեցնող մթերքների կանոնավոր օգտագործումը առողջ ճարպերով, այսինքն՝ բարձր խտության լիպոպրոտեիններով, օրինակ՝ ձուկը, ձիթապտղի յուղ, ընկույզ, հնարավոր է նվազեցնել խոլեստերինի հետևանքով սալերի առաջացման վտանգը:
«Ապացուցված է, որ օրական 100-150 գ ընկույզի կանոնավոր և երկարատև օգտագործումը մեկից երկու տարի շարունակ հանգեցնում է արյան մեջ վատ խոլեստերինի մակարդակի նվազմանը։ Մեխանիզմն այստեղ հետևյալն է. ընկույզը, ինչպես և մի շարք այլ մթերքներ, պարունակում է սննդային մանրաթելեր, որոնց մի մասը անլուծելի է և չի քայքայվում ստամոքսահյութի թթվային և բարակ աղիքի ֆերմենտային համակարգերի կողմից: Անցնելով մարսողական տրակտով՝ այն «խանգարում» է «վատ» ճարպերի կլանմանը։ Բացի դրանից մետասիմպաթիկ նյարդային և հատուկ հորմոնալ համակարգերի միջոցով «աղիները լցնելու» ազդեցությունը ուղեղին փոխանցում է հագեցվածության և հաճույքի զգացում՝ կանխելով չափից շատ ուտելը», – ասել է Սոզիկինը: