Դիետոլոգը` կաղամբի օգտագործմամբ քաղցկեղի կանխարգելման մասին
Կաղամբի բոլոր տեսակները հարուստ են վիտամիններով, հանքանյութերով և հակաօքսիդանտներով։ Կաղամբի օգտագործումը նվազեցնում է սիրտ-անոթային հիվանդությունների առաջացման վտանգը, ամրացնում է իմունային համակարգը, բարելավում է մարսողությունը և նպաստում մաշկի առողջացմանը, ըստ shantnews-ի՝ ասել է դիետոլոգ, գաստրոէնտերոլոգ և թերապևտ Ալեքսանդրա Ռազարենովան։
Նա նշել է, որ սպիտակ կաղամբը կարող է լինել C և K վիտամինների աղբյուր և օգնել մարսողությանը՝ շնորհիվ մանրաթելերի: Կարմիրը, ծաղկակաղամբը և բրյուսելյան կաղամբը հարուստ են կալիումով և ֆոլաթթվով և պարունակում են հզոր հակաօքսիդանտ հատկություններով անտոցիանիններ: Բրոկկոլին շատ ընդհանրություններ ունի կաղամբի այլ տեսակների, ինչպես նաև կալցիումի և վիտամին A-ի հետ, պարզաբանել է սննդաբանը։
«Կաղամբը կարող է հակաբորբոքային ազդեցություն ունենալ և օգնել կանխել քաղցկեղը: Բանն այն է, որ այն պարունակում է գլյուկոզինոլատներ, որոնք կազմում են կենսաբանորեն ակտիվ սուլֆորաֆան նյութը։ Որոշ հետազոտություններ ցույց են տալիս, որ սուլֆորաֆանը կարող է օգնել պաշտպանվել քաղցկեղի տարբեր տեսակներից և ունի հակաբորբոքային ազդեցություն: Այն հայտնի է նաև դետոքսիկացման գործընթացները խթանելու ունակությամբ»,- հավելել է բժիշկը։
Ռազարենովան ուշադրություն է հրավիրել կաղամբի վերամշակման մեթոդների վրա։ Որոշ մարդիկ, երբ կաղամբը հում են ուտում, կարող են փքվածություն զգալ և գազեր ունենալ՝ արտադրանքի մեջ պարունակվող բարդ ածխաջրերի և ֆրուկտանների պատճառով, որոնք ամբողջությամբ չեն ներծծվում:
«Եթե ունեք ստամոքս-աղիքային հիվանդություններ, խորհուրդ է տրվում դիմել բժշկի կամ սննդաբանի հում կաղամբի օգտագործման վերաբերյալ»,- խորհուրդ է տվել սննդաբանը։