Սուրճին այլընտրանք․ մթերքներ, որոնք կօգնեն պահպանել եռանդը
Առույգությունը պահպանելու համար կարելի է օգտագործել ոչ միայն սուրճ, այլ նաև որոշ այլ մթերքներ։ Դիետոլոգ, էնդոկրինոլոգ, բժշկական գիտությունների թեկնածու Օքսանա Միխալևան «Իզվեստիա»-ի հետ զրույցում խոսել է այս առումով ամենաարդյունավետների մասին։
Ըստ shantnews-ի՝ նա նշել է, որ նման մթերքները կարելի է բաժանել երկու խմբի՝ խթանիչներ պարունակողներ և օրգանիզմի համար էներգիայի անմիջական աղբյուր հանդիսացողներ։
Այսպիսով, ըստ բժշկի, բացի սուրճից, խթանիչներ (կոֆեին և թեոբրոմին) պարունակում են թեյը, հատկապես կանաչ թեյ, ինչպես նաև կակաոն և կակաոյի մթերքները, օրինակ՝ շոկոլադ։
«Կոֆեինի և թեոբրոմինի պարունակության շնորհիվ նման մթերքները խթանում են ադենոզինի ընկալիչները, ուստի օրգանիզմն ընկալում է դրանց օգտագործումը որպես էներգիայի աղբյուր: Այսինքն՝ կոֆեինի համադրությունը ադենոզինային ընկալիչների հետ ստեղծում է էներգիայի կեղծ սենսացիա, որը մտնում է օրգանիզմ, ինչի պատճառով առաջանում է առույգության զգացում»,- ասել է Միխալևան։
Խոսելով անմիջականորեն էներգիայի աղբյուր հանդիսացող մթերքների մասին՝ էնդոկրինոլոգը նշել է, որ խոսքը ածխաջրերի ու սպիտակուցների մասին է։ Այսպիսով, ածխաջրերը սննդակարգում էներգիայի հիմնական աղբյուրն են, և, ըստ նրա, դրանք պետք է կազմեն մեր օրգանիզմ ներթափանցող էներգիայի առնվազն 50%-ը։
«Երկարատև առույգության զգացումն ապահովում են բարդ ածխաջրերը, իսկ էներգիայի արագ աճը՝ պարզ (արագ) ածխաջրերը, որոնք առկա են շաքար պարունակող մթերքներում, մասնավորապես՝ քաղցրավենիքներում, մրգերում, չոր մրգերում և այլն։ Սակայն պարզ ածխաջրերի դեպքում այս զգացողությունը շատ արագ անցնում է։ Հետևաբար, երկարաժամկետ եռանդը պահպանելու համար ավելի լավ է նախապատվությունը տալ բարդ ածխաջրերին կամ օգտագործել դրանք պարզերի հետ միասին», – խորհուրդ է տվել Միխալևան:
Նա հավելել է, որ բարդ ածխաջրերը հարուստ են բջջանյութով: Դրանց թվում են մրգերը, բանջարեղենը, մուգ ալյուրից պատրաստված հացը (տարեկանի, թեփի)։