Բաժիններ՝

Սուրճին այլընտրանք․ մթերքներ, որոնք կօգնեն պահպանել եռանդը

Առույգությունը պահպանելու համար կարելի է օգտագործել ոչ միայն սուրճ, այլ նաև որոշ այլ մթերքներ։ Դիետոլոգ, էնդոկրինոլոգ, բժշկական գիտությունների թեկնածու Օքսանա Միխալևան «Իզվեստիա»-ի հետ զրույցում խոսել է այս առումով ամենաարդյունավետների մասին։

Ըստ shantnews-ի՝ նա նշել է, որ նման մթերքները կարելի է բաժանել երկու խմբի՝ խթանիչներ պարունակողներ և օրգանիզմի համար էներգիայի անմիջական աղբյուր հանդիսացողներ։

Այսպիսով, ըստ բժշկի, բացի սուրճից, խթանիչներ (կոֆեին և թեոբրոմին) պարունակում են թեյը, հատկապես կանաչ թեյ, ինչպես նաև կակաոն և կակաոյի մթերքները, օրինակ՝ շոկոլադ։

«Կոֆեինի և թեոբրոմինի պարունակության շնորհիվ նման մթերքները խթանում են ադենոզինի ընկալիչները, ուստի օրգանիզմն ընկալում է դրանց օգտագործումը որպես էներգիայի աղբյուր: Այսինքն՝ կոֆեինի համադրությունը ադենոզինային ընկալիչների հետ ստեղծում է էներգիայի կեղծ սենսացիա, որը մտնում է օրգանիզմ, ինչի պատճառով առաջանում է առույգության զգացում»,- ասել է Միխալևան։

Կարդացեք նաև

Խոսելով անմիջականորեն էներգիայի աղբյուր հանդիսացող մթերքների մասին՝ էնդոկրինոլոգը նշել է, որ խոսքը ածխաջրերի ու սպիտակուցների մասին է։ Այսպիսով, ածխաջրերը սննդակարգում էներգիայի հիմնական աղբյուրն են, և, ըստ նրա, դրանք պետք է կազմեն մեր օրգանիզմ ներթափանցող էներգիայի առնվազն 50%-ը։

«Երկարատև առույգության զգացումն ապահովում են բարդ ածխաջրերը, իսկ էներգիայի արագ աճը՝ պարզ (արագ) ածխաջրերը, որոնք առկա են շաքար պարունակող մթերքներում, մասնավորապես՝ քաղցրավենիքներում, մրգերում, չոր մրգերում և այլն։ Սակայն պարզ ածխաջրերի դեպքում այս զգացողությունը շատ արագ անցնում է։ Հետևաբար, երկարաժամկետ եռանդը պահպանելու համար ավելի լավ է նախապատվությունը տալ բարդ ածխաջրերին կամ օգտագործել դրանք պարզերի հետ միասին», – խորհուրդ է տվել Միխալևան:

Նա հավելել է, որ բարդ ածխաջրերը հարուստ են բջջանյութով: Դրանց թվում են մրգերը, բանջարեղենը, մուգ ալյուրից պատրաստված հացը (տարեկանի, թեփի)։

Տեսանյութեր

Լրահոս