«Դա ագրեսիվ ըմպելիք է, որը կարող է սրել հիվանդությունը»,- զգուշացրել է նա՝ ընդգծելով, որ ռոտավիրուսի դեմ պայքարելու համար գլխավորը ջրազրկումից խուսափելն է, դրա համար հիվանդը պետք է սկսի խմել ցածր օսմոլային աղի լուծույթներ։
Վերջին օրերին աշխարհում գրանցվել է կորոնավիրուսով վարակվելու 767 614 նոր դեպք։ Առողջապահության համաշխարհային կազմակերպության հրապարակած տվյալների համաձայն, վերջին չորս շաբաթների ընթացքում կորոնավիրուսի հետևանքով մահերի թիվն ավելացել է 35 տոկոսով։ Վերջին շաբաթվա ընթացքում մահացել է 15 հազար մարդ։
Ցանկանո՞ւմ եք լինել առողջ: Ապա ուշադրություն դարձրեք մթերքների այս տասնյակին, որոնք միշտ պետք է լինեն ձեր սառնարանում:
Կապիկի ծաղիկի դեմ պատվաստանյութերը 100%-ով արդյունավետ չեն, մարդիկ իրենք պետք է նվազեցնեն վարակվելու վտանգը:
«Հայաստանում կորոնավիրուսի 6-րդ ալիքն է: Դեպքերը շատացել են, քանի որ վիրուսը մուտացիայի է ենթարկվել: Սակայն, ընդհանուր առմամբ աշխարհը գնում է սահմանափակումների թուլացման: Օրինակ, ԱՄՆ-ում վերջերս Հիվանդությունների վերահսկման կանխարգելման կենտրոնները ուղեցույցները փոխեցին»։
Այսօր Կառավարության հերթական նիստում անդրադառնալով բացօթյա ապօրինի առևտրին՝ Երևանի քաղաքապետ Հրաչյա Սարգսյանը նախ զեկուցել էր, որ այսօր առկա գործիքակազմը բավարար չէ վարչական իրավախախտումներով սահմանված պատասխանատվության ենթարկելու համար:
COVID-19-ով հիվանդացության աճի ժամանակաշրջանում հարկ է օրաբաժնից բացառել որոշակի մթերքները. դա կօգնի ամրապնդել իմունիտետը: Այդ կարծիքը հայտնել է բժիշկ-թերապեւտ, սննդաբան Ելենա Իգնատիկովան:
Սննդաբան Ժանել Օներ Սայարը խոսել է օրգանիզմում վիտամին B6-ի դեֆիցիտի հետևանքների մասին։
Կապիկի ծաղիկ վարակի տարբերակները սկսել են տարբերակվել նոր ձևով՝ անունները փոխարինելով հռոմեական թվերով: Այս մասին հայտարարություն է տարածել Առողջապահության համաշխարհային կազմակերպության (ԱՀԿ) պաշտոնական կայքը։
Գաստրոէնտերոլոգ Նուրիա Դիանովան խորհուրդ է տալիս ինքնուրույն պատրաստել այն ամենը, ինչ ցանկանում եք ուտել։ Օրինակ, նա խորհուրդ է տալիս ֆրին փոխարինել ջեռոցի կարտոֆիլով։
Բժիշկ-դիետոլոգ Լիդիա Այվազյանը ինստագրամյան իր էջում անդրադառնում է հարցին, թե ինչպես է քունն ազդում նիհարելու վրա:
Հայտնի է, որ ֆիզիկական անգործությունը սրտանոթային հիվանդությունների ռիսկի գործոններից մեկն է:
Կանաչ խնձորները համարվում են գեղեցկությունն ու երիտասարդությունը երկարացնելու լավագույն միջոցը։ Դրանք անպայման պետք է ներառվեն սննդակարգում 50 տարեկանից հետո։ Известия պարբերականի փոխանցմամբ՝ այս մասին ասել է սննդաբան Քերոլայն Թոմփսոնը։
Բժիշկն ասել է, որ հանգստանալու նման փորձերը խախտում են կենսաբանական ժամացույցը։Որպես հետևանանք՝, մարդը դժվարությամբ է քնում և արթնանում: Անբավարար քունը կարող է նպաստել գիրությանը, շաքարային դիաբետին և սրտանոթային հիվանդությունների զարգացմանը:
Դիետոլոգ Սերգեյ Օբլոժկոն զգուշացրել է գարեջրի չարաշահման վտանգների մասին: Նա հերքել է տարածված կարծիքը, թե փոքր չափաբաժիններով գարեջուր խմելը կարող է նույնիսկ օգտակար լինել՝ բացատրելով, որ ըմպելիքը բաղկացած է շատ հեղուկից և ավելորդ կալորիաներից, որոնք կարող են և՛ այտուցների, և՛ սրտի հետ կապված խնդիրների պատճառ դառնալ։
Eat This, Not That-ին տված հարցազրույցում դիետոլոգները թվարկել են անվտանգ նիհարելու այն մեթոդները, որոնց կիրառման դեպքում նույնիսկ հարսանիքից ընդամենը մեկ ամիս առաջ կարող եք քաշ կորցնել։
Գաստրիտի դեպքում խիստ դիետա չի պահանջվում, բավական է բացառել սուրճը, ցիտրուսային մրգերը և մի քանի այլ մթերքներ․ այս մասին ասել է գաստրոէնտերոլոգ Մարիա Լոպաթինան։
Բալը հարուստ է վիտամիններով և այլ սննդանյութերով, ինչը նպաստում է սիրտ-անոթային հիվանդությունների, շաքարախտի և այլ հիվանդությունների դեմ պայքարում։ Ժողովրդական բժշկության մեջ, բացի բալի պտուղներից, օգտագործվում են նաև բալի ճյուղերը, տերևներն ու պոչերը: Օրինակ` բալի ճյուղերից պատրաստված թուրմը թեթևացնում է անգինայով ու լնդերի բորբոքումով հիվանդների վիճակը:
Համաճարակաբան, ԵՊԲՀ համաճարակաբանության ամբիոնի դոցենտ Մերի Տեր-Ստեփանյանը 168.am-ի հետ զրույցում անդրադառնալով կորոնավիրուսի դեպքերի աճին՝ նշեց, որ Հայաստանում 6-րդ ալիքն է, որը պայմանավորված է նոր շտամի ձևավորմամբ: Այն իր ուժգնությամբ նման է 4-րդ ալիքին, թեթև չէ:
Սմբուկի մեջ պարունակվող քլորոգենաթթուն օգնում է օրգանիզմին հակաուռուցքային, հակաօքսիդանտ, հակավիրուսային և հակամանրէային, ինչպես նաև հիպոգլիկեմիկ պրոցեսների ժամանակ։
Ազնվամորին կարող է օգնել նիհարելուն՝ շնորհիվ միզամուղ ազդեցության: Лента պարբերականի փոխանցմամբ՝ այս մասին ասել է էնդոկրինոլոգ, սննդաբան Անտոն Պոլյակովը։ Բժշկի խոսքով՝ ազնվամորին կարող է նիհարեցնել ոչ միայն միզամուղ ազդեցության շնորհիվ, այլև նվազեցնելով օրգանիզմում բորբոքային պրոցեսները, քանի որ քրոնիկական բորբոքումները հաճախ ավելորդ քաշի պատճառ են դառնում։
Հետազոտության ընթացքում հայտնի է դարձել կակաոյի հակահիպերտոնիկ հատկությունների մասին։
Դիետոլոգներ Էմմի Շապիրոյի և Մարիա Բելլայի կարծիքով՝ ավոկադոն, գրանոլան և նուշի կաթը կարող են առաջացնել քաշի ավելցուկ:
Բժիշկ-դիետոլոգ Լիդիա Այվազյանը ինստագրամյան իր էջում անդրադարձել է մի հարցի, որը հուզում է գրեթե բոլոր ծնողներին, ովքեր ունեն դեռահաս երեխաներ:
Սննդաբան Լորեն Մանաքերը զգուշացրել է, որ հայտնի պինա կոլադան, որը հատկապես տարածված է հարավում արձակուրդների ժամանակ, շատ շաքար է պարունակում։ Այն շատ վնասակար է կազմվածքի համար:
2020 թվականի փետրվարից մինչև 2022 թվականի հուլիսը Վրաստանում գրանցվել է կորոնավիրուսով կրկնակի վարակման 138 հազար 331 դեպք։ Առաջին և վերջին հաստատումների միջև միջին ժամանակահատվածը 305 օր է, նվազագույնը՝ 60, իսկ առավելագույնը՝ 767 օր։
Եվրոպն ահազանգում է՝ վերջին 40 տարվա մեջ առաջին անգամ Շվեյցարիայում Դիֆթերիայի դեպքեր են գրանցվել: Այս պահին ապաստան հայցողների կենտրոնում կա 8 վարակված, նրանց մոտ շնչառական խնդիրներ չեն գրանցվել: Նշված մարդկանց առանձնացրել են, իսկ մոտ 170 հոգի ինքնամեկուսացել է: Նշենք, որ դիֆթերիան հազվադեպ է հանդիպում Արևմտյան Եվրոպայում: Շվեյցարիայում ինֆեկցիոն հիվանդության վերջին հայտնի դեպքը գրանցվել է 1983 թվականին:
Շատ աշխատելը հատկապես վնասակար է կանանց համար: Շաբաթական 55 ժամ աշխատող, այսինքն՝ 35-40 աշխատանքային ժամի նորմը գերազանցող կանանց մոտ 7,3%-ով ավելի մեծ է տրամադրության և հոգեկան խանգարման՝ դեպրեսիայի հավանականությունը։
Վրաստանում վերջին 7 ամսում հաստատվել է Ղրիմ-Կոնգոյի 42 դեպք, մահացել է 2 հիվանդ, հայտնել է Հիվանդությունների վերահսկման ազգային կենտրոնի ղեկավար Ամիրան Գամկղրելիձեն։ Ըստ aliq.ge-ի՝ նա ընդգծել է, որ նախորդ տարիների համեմատ երկրում ավելացել է Ղրիմ-Կոնգոյի դեպքերի թիվը։
Սննդաբանն ընդգծել է, որ սեխը պետք է օգտագործել բացառապես որպես առանձին ուտեստ։