5 հայտնի համեմունքներ, որոնք կարող են վնասել առողջությանը
Առանց համեմունքների դժվար է պատկերացնել ճաշատեսակների մեծ մասի պատրաստումը։ Ինչպես կարող են վնասել համեմունքները, Lisa.ru-ին պատմել է առողջ ապրելակերպի մասնագետ, պլաստիկ վիրաբույժ Լիա Գավաշելին։
Դափնու տերև
Դափնու տերևներ ավելացնում են, որպես կանոն, արգանակներին։ Հեղուկ ուտեստներին տալիս է յուրահատուկ համ, ունի հակասեպտիկ և հակաբորբոքային հատկություն, բարձրացնում է ախորժակը։ Բայց այն հակացուցված է գաստրիտով, պանկրեատիտով, խոլեցիստիտով և աղեստամոքսային տրակտի այլ հիվանդություններով տառապող մարդկանց։
Դարչին
Դարչինը բարձրացնում է իմունիտետը, օգնում է վերականգնվել սթրեսից, վերաբերում է աֆրոդիզիակներին և հակաօքսիդանտներին։ Միևնույն ժամանակ, դարչինի չափից ավելի օգտագործումը կարող է նվազեցնել արյան շաքարը, բարձրացնել արյան ճնշման մակարդակը և առաջացնել ալերգիկ ռեակցիաներ։
Մեխակ
Մեխակն ունի հակաբորբոքային և հակասեպտիկ հատկություններ։ Հին ժամանակներում այն օգտագործվել է որպես հակավիրուսային և հակասնկային միջոց։ Այն թեթևացնում է սպազմերը, բարելավում է իմունիտետը և բարենպաստ ազդեցություն է ունենում աղեստամոքսային տրակտի վրա։ Բայց չնայած այս համեմունքի բոլոր օգտակար հատկություններին, այն չի կարելի օգտագործել աղեստամոքսային տրակտի հիվանդությունների սրման, ալերգիայի ժամանակ, քանի որ այն կարող է ուժեղացնել այն՝ արյան բարձր ճնշման և հղիության ընթացքում։
Վանիլին
Վանիլը նպաստում է ուրախության և հաճույքի հորմոնի արտադրությանը։ Այն բարելավում է ոչ միայն էմոցիոնալ վիճակը, այլև նյարդային համակարգի ընդհանուր աշխատանքը։ Վանիլը բնական հանգստացնող միջոց է։ Այն բարենպաստ ազդեցություն է ունենում սրտանոթային համակարգի, հոդերի, բերանի խոռոչի վիճակի, ինչպես նաև եղունգների, մազերի և մաշկի վրա։ Սահմանափակեք վանիլի օգտագործումը, եթե ունեք գլխացավ, քանի որ այն կարող է միգրենի պատճառ դառնալ: Այն չպետք է օգտագործվի, եթե ունեք ալերգիա: Վանիլը հակացուցված է արյան համակարգային հիվանդությունների և լակտացիայի ժամանակ։
Պատրաստեց Անի Գաբուզյանը