Մուսակա՝ հունական Նակսոս կղզուց
Բաղադրիչները
- 2-3 խոշոր բադրիջան
- 4 միջին կարտոֆիլ
- 200 գ պարմեզան կամ պեկորինո (կարող եք փոխարինել այլ պինդ պանրով)
- 4 ճ/գ կարագ
- ձիթապտղի յուղ
- ալյուր
- աղ
Մսից ռագուի համար
- 500 գ ոչխարի մսի խճողակ
- 1 միջին չափի գլուխ սոխ
- 1 պճեղ սխտոր
- 400 գ կտրտած լոլիկ՝ սեփական հյութի մեջ
- 2 ճ/գ ձիթապտղի յուղ
- 1 դափնու տերև
- աղ
- աղացած սև պղպեղ
Բեշամել սոուսի համար
- 500 մլ կաթ
- 30 գ կարագ
- 3 ճ/գ ալյուր
- մի պտղունց ընկույզ
- աղ
Պատրաստման եղանակը
Մսից ռագուի համար մանր կտրատեք սոխն ու սխտորը, ձիթապտղի յուղով 5 րոպե տապակեք թավայի մեջ:
Թավայի մեջ ավելացրեք ոչխարի մսի խճողակը, ուժեղացրեք կրակը ու խառնելով՝ տապակեք, մինչև մսի գույնը փոխվի:
Ավելացրեք լոլիկներն ու նրա հյութը, դափնու տերևը, աղ ու պղպեղ արեք, դրեք կափարիչը, 1 ժամ թույլ կրակի վրա շոգեխաշեք:
Բադրիջանները շրջանաձև կտրատեք, մոտ ½ սմ հաստությամբ, աղ արեք, թողեք 20 րոպե: Ապա պահեք հոսող ջրի տակ, չորացրեք, թաթախեք ալյուրի մեջ, ձիթապտղի յուղով թավայի մեջ երկու կողմից տապակեք, մինչև ոսկեգույն երանգ ստանալը:
Մաքրեք կարտոֆիլը, կտրտեք ինչպես բադրիջանները՝ շրջանաձև ու ½ սմ հաստությամբ: Տապակեք կարագի մեջ, մինչև ոսկեգույն երանգ ստանալը:
Պատրաստեք բեշամել սոուսը: Ալյուրը տապակեք կարագի մեջ, մինչև ոսկեգույն երանգ ստանալը՝ մոտ 2-3 րոպե:
Քիչ-քիչ ավելացրեք տաք կաթը ու անընդհատ խառնեք սոուսը, որպեսզի գնդիկներ չառաջանան: Աղ արեք, ավելացրեք ընկույզը, եփեք մինչև խտանալը՝ մոտ 4-5 րոպե:
Տապակին կարագ քսեք, շարեք կարտոֆիլը, վրան լցրեք քերած պանրի 1/3-ը: Վրան լցրեք մսից ռագուն, ծածկեք բադրիջաններով, լցրեք պանրից ևս 1/3 մաս:
Լցրեք բեշամել սոուսը, վրան լցրեք պանրի մնացած մասն ու 20 րոպեով տեղադրեք 180 աստիճան ցելսիուս ջերմաստիճանի ջեռոցում:
Մուսական մատուցեք տաք վիճակում: