Սննդատեսակներ, որոնք վատթարացնում են ատամների վիճակը
Քաղցր, թթու, ածխաջրածին և չափազանց կոշտ սնունդը կարող է բացասաբար ազդել մարդու ատամների առողջության վրա: Gazeta.Ru-ի հետ զրույցում այս մասին խոսել է բժշկական գիտությունների թեկնածու, իմպլանտի վիրաբույժ, օրթոպեդ, պարոդոնտոլոգ Մագոմեդ Դախկիլգովը։
«Կոշտ սնունդը կարող է և՛ վնասել փափուկ հյուսվածքները, և՛ էմալի կարիեսի առաջացման պատճառ դառնալ։ Շատ տաք կամ սառը սնունդը կարող է առաջացնել ատամների և լնդերի գերզգայունություն և թողնել այրվածք»,- նշել է նա։
Բժշկի խոսքով՝ ջերմաստիճանի ուժեղ փոփոխությունները բացասաբար են անդրադառնում ատամի էմալի վրա՝ երբեմն հանգեցնելով դրա վրա միկրոճաքերի առաջացմանը։
Դախկիլգովը նշել է, որ այնպիսի մթերքներ, ինչպիսիք են կարտոֆիլը, մակարոնեղենը, ձավարեղենը և հացաբուլկեղենը, ծամելիս քայքայվում են շաքարի, և դա, իր հերթին, ծառայում է ատամների կարիես առաջացնող բակտերիաների համար։
Իմպլանտների վիրաբույժն ընդգծել է նաև, որ ատամների առողջությունը պահպանելու համար անհրաժեշտ է չմոռանալ սննդակարգում վիտամինների առկայության մասին։
«Օրինակ, վիտամին C-ի պակասը կարող է հանգեցնել լնդերի բորբոքային հիվանդության, վիտամին D-ի պակասը հանգեցնում է կալցիումի անբավարար կլանմանը, իսկ վիտամին K-ի պակասը նույնպես բացասաբար է անդրադառնում կալցիումի կլանման գործընթացի վրա»,- ըստ shantnews-ի՝ բացատրել է նա։
Ինչպես ավելացնում է մասնագետը, ատամները լավ վիճակում պահելու այլ միջոցներ են բերանի խոռոչի ամենօրյա հիգիենայի տարրական կանոնները, ինչպես նաև ատամների պրոֆեսիոնալ մաքրումը առնվազն վեց ամիսը մեկ անգամ մասնագետների կողմից։