Հարիրա
Բաղադրիչները
- սիսեռ- 70 գ
- կանաչ կամ շագանակագույն ոսպ- 100 գ
- լոլիկ՝ սեփական հյութի մեջ- 900 գ
- սոխ- 1 գլուխ
- նեխուր- 1 ճյուղ
- ոչխարի կամ տավարի միս- 225 գ
- համեմ ու մաղադանոս
- բուսական յուղ- 3 ճ/գ
- աղ, աղացած սև պղպեղ՝ ըստ ճաշակի
- կոճապղպեղ- 1 ճ/գ
- դարչին- 1 թ/գ
- քրքում- 1/2 թ/գ
- ջուր
- տոմատի մածուկ- 3 ճ/գ
- բրինձ- 3 ճ/գ
- ալյուր- 125 գ
- կիտրոն- կես հատ
Պատրաստման եղանակը
Սիսեռը 8 ժամ առաջ սառը ջրի մեջ թրջեք: Հետո մաքրեք այն: Ոսպը մաքրեք ու լվացեք:
Լոլիկը մանր կտրատեք կամ բլենդերով հարեք: Սոխը քերիչով քերեք:
Նեխուրը մանր կտրատեք, միսը ոչ մեծ կտորներով կտրատեք:
Մաղադանոսն ու համեմը մանր կտրատեք: Կանաչու մի մասը պահեք զարդարելու համար:
Մեծ կաթսայի մեջ տաքացրեք բուսական յուղը, յուղի մեջ 7-10 րոպե տապակեք միսը մինչև կարմրելը: Ավելացրեք սիսեռը, լոլիկը, սոխը, աղն ու համեմունքները:
Վրան 700 մլ ջուր լցրեք ու եռացրեք: Կրակը թուլացրեք, կաթսան կափարիչով ծածկեք ու 50-60 րոպե եփեք:
Ապուրի մեջ ավելացրեք ոսպն ու կտրտած կանաչին:
250 մլ ջրի մեջ բացեք տոմատի մածուկը, լցրեք ապուրի մեջ ու ևս 2 լիտր ջուր ավելացրեք:
Ապուրը եռացրեք, կրակը թուլացրեք ու 1 ժամ էլ եփեք:
Ապուրին ավելացրեք լվացած բրինձն ու ապուրը 30 րոպե եփեք մինչև բրինձի փափկելը:
Ալյուրը խառնեք 400-500 մլ ջրի հետ: Ալյուրի խառնուրդը դանդաղ, խառնելով լցրեք ապուրի մեջ: Խառնուրդը լցնելը դադարեցրեք, երբ տեսնեք, որ ապուրը թանձրացել է: Հարիրան ևս 5-10 րոպե եփեք:
Ապուրը լցրեք ափսեների մեջ, յուրաքանչյուր ափսեի մեջ մի կտոր կիտրոն դրեք ու կտրտած կանաչի լցրեք: