Մթերքներ, որոնք չի կարելի ուտել դատարկ ստամոքսին
Նախաճաշը կարևոր կերակուր է, որն ապահովում է օրվա համար անհրաժեշտ էներգիան: Այնուամենայնիվ, ոչ բոլոր մթերքներն է կարելի ուտել դատարկ ստամոքսին, իսկ որոշ հայտնի նախաճաշեր կարող են բացասաբար ազդել առողջության վրա, Gazeta.Ru-ին ասել է գաստրոէնտերոլոգ և սննդաբան Անաստասիա Չիժիկովան։
Այսպիսով, ըստ նրա, դրանք սպիտակ ալյուրից և քաղցրավենիքից պատրաստված ապրանքներ են։
«Հացաբուլկեղեն և այլ պարզ ածխաջրեր դատարկ ստամոքսին օգտագործելը կարող է առողջական խնդիրներ առաջացնել։ Արագ ածխաջրերը հեշտությամբ մարսվում են, ինչը հանգեցնում է արյան մեջ գլյուկոզայի մակարդակի կտրուկ բարձրացման և ինսուլինի արտադրության ավելացման: Հացաբուլկեղենի մեջ մարգարինի և շաքարի մեջ պարունակվող տրանսճարպերի ավելացումը կարող է առաջացնել ստամոքսի լորձաթաղանթի գրգռում»,- ըստ shantnews-ի՝ զգուշացրել է գաստրոէնտերոլոգը։
Նա հավելել է, որ հաց, բարձրակարգ ալյուրից պատրաստված մակարոնեղեն ուտելը և թխած մթերքները կարող են բացասաբար ազդել աղիքներում մարսողության գործընթացի վրա։ Օրգանիզմն ի վիճակի չէ արդյունավետորեն մշակել առավոտյան այդքան մեծ քանակությամբ արագ ածխաջրեր, ինչը սթրես է առաջացնում ստամոքսի, աղիքների և ենթաստամոքսային գեղձի վրա։
«Նման նախաճաշը բոլորովին անցանկալի է այն մարդկանց համար, ովքեր ունեն շաքարային դիաբետ և ինսուլինի դիմադրություն։ Առավոտյան նման կերակրատեսակները կարող են բացասաբար ազդել աղեստամոքսային տրակտի գործունեության վրա՝ առաջացնելով ստամոքսի լորձաթաղանթի գրգռում և ենթաստամոքսային գեղձի խանգարումներ»,- հավելել է Չիժիկովան։
Ինչ վերաբերում է սուրճին, ապա նա ասում է, որ այն դատարկ ստամոքսին խմելը կարող է տհաճություն առաջացնել: Դրա պատճառով ավելանում է աղաթթվի արտադրությունը, որն առաջացնում է ստամոքսի պատերի գրգռում։ Սա հանգեցնում է դիսպեպսիայի ախտանիշների, ինչպիսիք են այրոցը և սրտխառնոցը:
«Եթե դուք ունեք խրոնիկական ստամոքս-աղիքային հիվանդություններ, ապա կոֆեին խմելը միայն կվատթարացնի ձեր ախտանիշները: Հնարավոր են ստամոքսի տհաճություն, գազերի առաջացում։ Կոֆեինը թուլացնում է կերակրափողի ստորին սփինտերը և մաղձը տասներկումատնյա աղիքից մղում է ստամոքս, ինչպես նաև ստամոքսի պարունակությունը կերակրափող: Ուստի ավելի լավ է սուրճ խմել ուտելուց որոշ ժամանակ անց»,- խորհուրդ է տվել բժիշկը։
Նա ասել է, որ խորհուրդ է տրվում նաև թարմ մրգերն ու բանջարեղենն ուտել նախաճածից հետո։
«Մրգեր և հատապտուղներ դատարկ ստամոքսին ուտելիս ստամոքսի համար կարող են լինել բացասական հետևանքներ՝ լորձաթաղանթի գրգռման, այրոցի, գաստրիտի, խոցերի կամ ալերգիկ ռեակցիայի տեսքով։ Բջջանյութ և թթուներ պարունակող բանջարեղենը խորհուրդ է տրվում օգտագործել նաև ուտելուց հետո՝ դատարկ ստամոքսի պատերի մեխանիկական գրգռումից խուսափելու համար»,- պարզաբանել է մասնագետը։
Գաստրոէնտերոլոգը նշել է նաև, որ երշիկով և բեկոնով սենդվիչներն օրգանիզմի համար դժվար մարսվող մեծ քանակությամբ հագեցած ճարպեր են պարունակում։ Սա կարող է բացասաբար ազդել աղեստամոքսային տրակտի վրա և առաջացնել բորբոքային պրոցեսներ, ինչպիսին է գաստրիտը:
Բեկոնն ու նրբերշիկը թեթև մշակված միս են, որոնք կապված են քաղցկեղի առաջացման ռիսկի հետ։ Նման մթերքների կանոնավոր օգտագործումը կարող է նպաստել հաստ աղիքի, ուղիղ աղիքի և ենթաստամոքսային գեղձի քաղցկեղի զարգացմանը։
«Շատերը ժամանակ խնայելու համար նախընտրում են պատրաստի ձավարեղեն կամ նախաճաշի հացահատիկ: Այնուամենայնիվ, այս ապրանքները պարունակում են շատ ավելացված շաքար և բուրավետիչներ, որոնք կարող են բացասաբար ազդել ձեր արյան շաքարի մակարդակի և մարմնի առողջության վրա: Արագ շիլաները գրեթե չեն պարունակում օգտակար մանրաթել, ի տարբերություն բնական վարսակի ալյուրի։ Ուստի ավելի լավ է ընտրել վարսակի ալյուր, որը պետք է եփել 10-15 րոպե։ Խոհարարության այս մեթոդը պահպանում է մանրաթելերն ու միկրոտարրերը, ինչպես նաև ապահովում է հագեցածության երկարատև զգացողություն»,- ավելացրել է Չիժիկովան։
Նրա խոսքով՝ նախաճաշին խորհուրդ է տրվում ընտրել բարդ ածխաջրեր պարունակող մթերքներ, ինչպիսիք են վարսակի ալյուրը, հնդկաձավարը, կորեկը և այլ ձավարեղեն։ Սպիտակուցներ կարելի է ստանալ ձվից, կաթնամթերքից, անյուղ խաշած կամ ջեռոցում եփած մսից և ձկից։
«Եթե դուք սովոր եք նախաճաշին ուտել սենդվիչներ, ապա ընտրեք հացահատիկային հաց և դրան ավելացրեք պանիր, ձուկ կամ տանը պատրաստված միս։ Համակցված նախաճաշելիս օգտակար է ավելացնել որոշ բանջարեղեն, մրգեր կամ հատապտուղներ»,- եզրափակել է մասնագետը։