Ծնեբեկի առավելությունները
Ծնեբեկը պատկանում է լիլիաների ընտանիքին և գնահատվում է իր թերապևտիկ հատկություններով: Աշխարհում հայտնի է ծնեբեկի 300 տեսակ: Ծնեբեկը լինում է սպիտակ, կանաչ և մանուշակագույն: Այն բազմաթիվ վիտամինների, հանքանյութերի և կարևոր սպիտակուցների աղբյուր է: Ծնեբեկը պարունակում է վիտամիններ A, B1 (thiamine), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (pantothenic acid), B6, folate, C, E (alpha-tocopherol) և K (phylloquinone): Հանքանյութերից պարունակում է երկաթ, կալցիում, ֆոսֆոր, մագնեզիում, մանգան, ցինկ, սելեն, և կալիում: Ծնեբեկը պարունակում է քիչ քանակությամբ կալորիաներ՝ առանց խոլեստերինի: Ծնեբեկի մեջ կա քիչ քանակությամբ սոդա և մանրաթել:
Ծնեբեկի առողջարար հատկությունները
Հոմոցիստեին (Homocysteine)
Ծնեբեկի մեջ վիտամին B-ի առատությունը նպաստում է, որպեսզի ամինաթթվի քայքայումից արյան մեջ արտադրվի հոմոցիստեին: Վիտամին B-ն, B6-ը և B12-ը փոխակերպում են հոմոցիստեինը ցիստեինի, որը հետագայում նորից փոխակերպվում է մեթիոնինի: Այս ամենը տեղի է ունենում նորմալ մեթիլացիոն ցիկլի արդյունքում: Օրգանիզմում վիտամին B-ի պակասից խախտվում է արյան մեջ հոմոցիստեինի նորմալ մակարդակը: Հոմոցիստեինի բարձր մակարդակի հետևանքով կարող են վնասվել արյունատար անոթները, առաջանալ թրոմբոզիզ, աթերոսկլերոզ, որն էլ կհանգեցնի սրտի խնդիրների առաջացմանը: Բացի այդ, վիտամին B-ն պատասխանատու է շաքարի և օսլայի նյութափոխանակության համար և կարգավորում է արյան մեջ շաքարի քանակը:
Հղիություն
Ծնեբեկը պարունակում է ֆոլիաթթու, որը կանխում է արատավոր և պակաս քաշով երեխաների ծնունդը: Ֆոլիաթթուն կարևոր դեր ունի նաև պտղի նեյրոնային աճի համար: Ֆոլիաթթուն նաև թույլ չի տալիս, որ ջրի պակասի հետևանքով մարմնի վրա այտուցներ առաջանան:
Նախադաշտանային ախտանիշ (PMS)
Ծնեբեկի մզվածքն օգտագործվում է նախադաշտանային փքվածությունը մեղմելու համար: Ծնեբեկի մեջ առկա սննդարար նյութերն օգնում են պայքարելու դեպրեսիայի, հոգնածության դեմ և մեղմել որովայնի սպազմը: Դաշտանի ընթացքում ծնեբեկը կարգավորում է արյան պակասը և հորմոնների հավասարակշռությունը:
Պտղաբերություն
Ծնեբեկն օգտագործվում է՝ կարգավորելու համար հորմոնների քանակը և բուժելու տղամարդկանց և կանանց սեքսուալ խանգարումները: Տղամարդկանց մոտ ծնեբեկը կարգավորում է սերմնաբջիջների քանակը, դրանց շարժունակությունը, բարձրացնում է լիբիդոյի քանակը: Կանանց մոտ ծնեբեկը մեղմացնում է նախադաշտանային ախտանիշը և անեմիան:
Առողջ մարսողություն
Ծնեբեկը պարունակում է սննդարար ինուլին: Այն բարդ ածխաջուր է համարվում, որը հայտնի է նաև՝ որպես պրեբիոտիկ: Այս պրեբիոտիկը չի մարսվում, մինչև որ այն հասնի հաստ աղի, որտեղ նրան Lactobacilli բակտերիան է ոչնչացնում: Սրա արդյունքում՝ սննդարար նյութերը լավ են ներծծվում, և նվազում է ստամոքսի քաղցկեղի և ալերգիաների ռիսկը: Ծնեբեկը մանրաթելի աղբյուր է, ունի լուծողական հատկություններ, և նրա շնորհիվ աղիները լավ են աշխատում, իսկ փորկապությունն էլ մնում է սարերի ետևում: Մանրաթելն իջեցնում է խոլեստերինի մակարդակը: Ծնեբեկը բուժում է աղիների թուլությունը, դիզենտերիան և դիսպեպսիան:
Հակաքաղցկեղային հատկություններ
Վայրի ծնեբեկը պարունակում է այնպիսի ֆիտոսննդարար նյութեր, ինչպիսիք են սապոնինները: Հետազոտությունները պարզել են, որ սապոնիններն ունեն հակաքաղցկեղային և հակաբորբոքային հատկություններ:
Շաքարախտ
Ծնեբեկի մեջ առկա հակաբորբոքային սննդարար նյութերն օգնում են բուժել շաքարախտի երկրորդ տեսակը: Այս դրական ազդեցությունը պայմանավորված է նաև ծնեբեկի մեջ առկա քրոմով, որը կարգավորում է արյան մեջ շաքարի մակարդակը: Հետազոտությունները պարզել են, որ ծնեբեկը բարելավում է ինսուլինի սեկրեցիան և ապահովում է հակաշաքարային էֆեկտը:
Խումհար
Ծնեբեկի մզվածքը պարունակում է շատ կարևոր ամինաթթուներ, որոնք արդյունավետ են խումհարը բուժելու համար: Խումհարի նշաններից են հոգնածությունը, անհանգստությունը, սրտխառնոցը, փսխումը, դեհիդրացիան: Հետազոտությունները պարզել են, որ ծնեբեկի տերևները և ընձյուղը պարունակում են ոչ օրգանական հանքանյութեր, որոնք պաշտպանում են լյարդի բջիջները ալկոհոլի թունավոր ազդեցությունից:
Կատարակտ
Ծնեբեկը պարունակում է վիտամին A, որը կարևոր է տեսողության համար: Շնորհիվ հակաօքսիդանտների` ծնեբեկը պաշտպանում է աչքի ցանցաթաղանթը վնասակար, թթվածնից զուրկ ռադիկալներից: Ծնեբեկի մեջ պարունակվող ամինաթթուն, գլութաթիոնը (glutathione) նվազեցնում են կատարակտի և հավկուրության ռիսկը:
Ռևմատիզմ
Արթրիտը հոդերի բորբոքային հիվանդություն է: Հետազոտությունները պարզել են, որ ֆոլիաթթվով հարուստ սննդամթերքներն ունեն հակաբորբոքային հատկություններ, որոնք թեթևացնում են ռևմատիզմի ցավը:
Ռուտին
Ծնեբեկը հարուստ է ռուտինով, որն ունի հակաբորբոքային հատկություններ և բուժում է հեմորհոիդը, կանխում արյան մակարդվելը: Այն նաև ամրացնում է արյունատար անոթները, պաշտպանում է դրանք վնասվելուց: Ռուտինը կանխում է արյան մածուցիկությունը, կարգավորում է բարձր ճնշումը, իջեցնում խոլեստերինի մակարդակը, կարգավորում է սրտանոթային առողջությունը, թույլ չի տալիս, որ զարկերակների պատերը կարծրանան:
Թոքախտ
Ծնեբեկը բուժում է թոքախտը, բրոնխիտը: Այն հայտնի է նաև կոկորդի ինֆեկցիաները բուժելու և թոքերի հյուսվածքների նորմալ գործունեությունն ապահովելու հատկությամբ:
Նեյրոդեգեներատիվ հիվանդություններ
Նեյրոդեգեներատիվ հիվանդություններն ազդում են մարդու ուղեղի նեյրոնների վրա: Օրգանիզմը սովորաբար չի կարողանում վերարտադրել ուղեղի վնասված բջիջները: Հետազոտությունները պարզել են, որ ծնեբեկն արդյունավետ է համարվում Ալցհեյմերի, Պարկինսոնի, Հունթինգթոնի հիվանդությունները բուժելու համար: Այս ամենը բացատրվում է նրանով, որ ծնեբեկի մեջ առկա են ֆիտոէստրոգեններ, որոնք ունեն նեյրոպաշտպանական ազդեցություն:
Հակադեպրեսանտ միջոց
Գիտական հետազոտությունները պարզել են, որ ծնեբեկն ունի հակադեպրեսանտ հատկություններ և վերացնում է անհանգստությունը: Այն լավացնում է հիշողությունը, մեծացնում է էստրոգենների արտադրումը, ունի վերականգնողական և հանգստացնող ազդեցություն նյարդային համակարգի վրա:
Էպիլեպսիա
Էպիլեպսիան քրոնիկ խանգարում է, որն ազդում է ուղեղի վրա և առաջ է բերում ջղաձգումներ և ուշաթափություններ: Ուղեղի հյուսվածքների անդառնալի փոփոխությունների հետևանքով ուղեղը ոչ նորմալ ազդանշաններ է փոխանցում մարմնին: Հայտնի է, որ ծնեբեկի արմատներն օգտագործվում են բուժելու էպիլեպսիկ հիվանդությունները:
Արյան խոլեստերին
Հետազոտությունները պարզել են, որ ծնեբեկի մեջ առկա հակաօքսիդանտները բուժում են թթվածնային սթրեսը, հիպերլիպիդեմիան և հիպերխոլեստերոլեմիան: Այս հիվանդությունները ցույց են տալիս, որ օրգանիզմում կան մեծ քանակությամբ ճարպեր և խոլեստերին, որն էլ իր հերթին՝ կարող է հանգեցնել աթերոսկլերոզի և սրտանոթային հիվանդությունների:
Միզուղիների տրակտի ինֆեկցիաներ
Հետազոտությունները պարզել են, որ ծնեբեկը բուժում է միզուղիների տրակտի ինֆեկցիաները: Ծնեբեկը հիանալի միզամուղ միջոց է, որի շնորհիվ մարմնից հեռացնում է բոլոր տոքսինները և թունավոր նյութերը: Ծնեբեկի մանրէասպան հատկությունները պայմանավորված են նրա մեջ պարունակվող վիտամիններով՝ C-ով և E-ով:
Զգուշացում
Փորափքություն
Ծնեբեկը պարունակում է ռաֆինոզ կոչվող բարդ ածխաջրերը, որոնց մարսելու համար օրգանիզմը կարիք ունի դրանք ֆերմենտացնելու: Այդ պրոցեսի հետևանքով աղիներում առաջանում են գազեր:
Հղիություն և կրծքով կերակրում
Ծնեբեկը փոխում է հորմոնների հավասարակշռությունն օրգանիզմում: Հղիության և կրծքով կերակրելու ժամանակ խորհուրդ է տրվում պակասեցնել ծնեբեկի օգտագործման հաճախականությունը: Հարկավոր է դիմել բժշկի, որպեսզի նա ճիշտ չափաքանակ նշանակի Ձեզ համար:
Ալերգիկ ռեակցիաներ
Ծնեբեկը կարող է ալերգիկ ռեակցիաներ առաջացնել նրանց մոտ, ովքեր ալերգիա ունեն սոխից, պրասից և լիլիաների ընտանիքին պատկանող այլ բանջարեղեններից:
Երիկամային քարեր
Այն մարդկանց, ովքեր ունեն երիկամային քարեր և հոդատապ, խորհուրդ չի տրվում սննդակարգում օգտագործել ծնեբեկ:
Ծնեբեկը պարունակում է պուրիներ, որոնք քայքայվում են, որպեսզի առաջանա միզաթթու: Պուրինների բարձր մակարդակի հետևանքով օրգանիզմում կարող է կուտակվել մեծ քանակությամբ միզաթթու:
Պատրաստեց ՇՈՂԵՐ ԳԱԼՍՏՅԱՆԸ