Բաժիններ՝

Ինչպես ճիշտ պահել սոխը, որպեսզի այն չփչանա մինչև գարուն. օգտակար խորհուրդներ

Փորձառու այգեպանները գիտեն, որ սոխի լավ բերք աճեցնելը գործի միայն կեսն է:

Այն դեռ պետք է երկար պահվի։ Որպեսզի ձմռանը սոխը չփչանա, պետք է պահպանել որոշակի կանոններ, գրում է Gazeta.ua-ն։

Առաջին հերթին սոխը պետք է լավ չորացնել։ Ավելի լավ է դա անել տաք արևոտ եղանակին: Սոխը պետք է մեկ շերտով փռել բաց երկնքի տակ։ Այն պետք է պարբերաբար շրջել: Իսկ եթե եղանակն անձրևոտ է, ապա սոխը չորացրեք լավ օդափոխվող տարածքում։

Սոխը չորացնելու լավ միջոց է՝ այն կապել փոքր փնջերով և կախել դրսում կամ օդափոխվող տարածքում: Չորացնելուց հետո արմատները պետք է կտրել սոխի յուրաքանչյուր կողմում։

Կարդացեք նաև

Սոխը պահելուց առաջ պետք է ուշադիր ստուգել, որ փչացած սոխ չկա։ Նույնիսկ դրանցից մեկը կարող է փչացնել ամբողջ բերքը։ Պահպանման համար ընտրեք ուշ սորտեր, որոնք հասունանում են օգոստոս-սեպտեմբերին: Դրանք ավելի լավ են պահպանվել, քան նախկինները։ Նախապատվությունը տրվում է դեղին սոխին, քանի որ կարմիր կամ սպիտակ սորտերն ավելի արագ են փչանում։

Պետք է ուշադրություն դարձնել նաև արտաքին տեսքին։ Սոխերը պետք է լինեն փոքր, կոշտ, չոր, հարթ, հարթ թեփուկներով, որոնք լավ տեղավորվում են միմյանց հետ: Պահելուց առաջ սոխը պետք է տեսակավորել այնպես, որ այն վնասված չլինի, բողբոջած արմատներ և առհասարակ բորբոս չլինի։

Սոխը լավ կպահվի զով, չոր, մութ, լավ օդափոխվող տեղում։ Սոխի պահպանման օպտիմալ ջերմաստիճանը +7-+13°C է, խոնավությունը՝ 60-70%։ Ավելի լավ է սոխը պահել կարտոֆիլից կամ խոնավություն արձակող այլ բանջարեղենից առանձին:

Փակ պատշգամբը, նկուղը կամ չջեռուցվող ավտոտնակը հարմար են ջերմաստիճանի ռեժիմին համապատասխան սոխ պահելու համար։ Սոխը կարող եք պահել նաև սառնարանում, որտեղ ջերմաստիճանը պահպանվում է 0-1 °C-ի սահմաններում: Բայց այնտեղ, որպես կանոն, կա բարձր խոնավություն և վատ օդափոխություն։

Որպեսզի սոխը հասանելի լինի մաքուր օդին, անհրաժեշտ է ընտրել այն պահելու ճիշտ տարան։ Օրինակ, դուք չեք կարող սոխը պահել պոլիէթիլենային տոպրակների մեջ։

Դրա համար ավելի լավ է օգտագործել նեյլոնե գուլպաներ կամ զուգագուլպաներ: Սոխը կարող եք պահել լավ օդափոխվող հյուսած զամբյուղներում, հատուկ ցանցերում, փայտե տուփերում կամ ստվարաթղթե տուփերում, որոնց կողքերին օդափոխման անցքեր կան: Կան նաև հատուկ ցածր գործվածքների պայուսակներ, որտեղ օդը հասնում է լամպերի ստորին շերտերին:

Պատրաստեց 168.am-ը

Տեսանյութեր

Լրահոս