Բժիշկը հերքել է գարնանային ավիտամինոզի մասին միֆերը
SM-Clinic-ի ընդհանուր բժիշկ և սննդաբան Ելենա Տիխոմիրովան ասել է, որ գարնանային ավիտամինոզ առասպել է, որը ծնվել է հեռավոր անցյալում, երբ ամառային և ձմեռային սննդի զամբյուղները շատ տարբեր էին բաղադրությամբ:
«Փրայմ» գործակալությանը տված հարցազրույցում նա պարզաբանել է, որ ներկայումս նման խնդիր չկա։ Թեեւ անցյալ տարվա բերքի պտուղ-բանջարեղենն այլեւս այնքան էլ օգտակար չէ։
Ըստ shantnews-ի՝ Տիխոմիրովան նշել է, որ վիտամին A-ն ամենահեշտ է գտնել գարնանը, այն առկա է կենդանական ծագման բոլոր ճարպերում։ Ձմռանը և գարնանը վիտամին C-ի աղբյուրներն են ցիտրուսային մրգերը, թթու կաղամբը, բուլղարական պղպեղը, սառեցված հատապտուղները:
Բժշկի խոսքով՝ դժվարությունները կապված են B խմբի վիտամինների հետ, քանի որ շատերը լավ չեն յուրացնում B9, B6 և B12 վիտամինները։ Նա ընդգծել է, որ դա պայմանավորված է ոչ թե տարվա եղանակով, այլ գենետիկայի. B վիտամինները հայտնաբերված են ինչպես կենդանական, այնպես էլ բուսական մթերքներում:
Ըստ Տիխոմիրովայի՝ D վիտամինը չի բավարարում գրեթե ողջ տարին։ Այն օպտիմալ մակարդակի վրա պահելը կարևոր է իմունիտետի, ինչպես նաև սրտանոթային և այլ հիվանդությունների կանխարգելման համար։ Բժիշկը խորհուրդ է տվել վիտամին D-ն ընդունել դեղատնից պարկուճների կամ կաթիլների տեսքով։
Նա ասել է, որ գարնանային հոգնածությունը նորմալ ռեակցիա է նյութափոխանակության նվազմանը։ Ըստ Տիխոմիրովայի՝ ճիշտ և բազմազան սնունդը օրգանիզմին կապահովի անհրաժեշտ վիտամիններով ու հանքանյութերով: