Բժիշկ Չուդակովը թվարկել է ձմռանը իմունիտետը պահպանելու լավագույն հատապտուղները
Ձմռանը օրգանիզմում վիտամինների պակասից խուսափելուց՝ հիպովիտամինոզից, կօգնի լոռամրգի, հաղարջի, լինգոնբի և չիչխանի օգտագործումը: Այս մասին, shantnews-ի փոխանցմամբ՝ հայտնել է NTI HealthNet-ի «Կանխարգելիչ բժշկություն» ուղղության համաղեկավար, բժշկական գիտությունների թեկնածու, ընտանեկան բժիշկ Սերգեյ Չուդակովը։
«Վիտամինների լավագույն աղբյուրներից են հատապտուղները՝ սև և կարմիր հաղարջը, լոռամիրգը, լինգոնը, չիչխանը: Ավելի լավ է, իհարկե, դրանք սառեցնել ու պահել ձմռանը, որպեսզի ամբողջ տարին կարողանաս բնական վիտամիններ ընդունել»,- ասել է փորձագետը։
Բժշկի խոսքով` սև հաղարջը վիտամին C-ի ամենաարժեքավոր աղբյուրն է, այն պարունակում է ավելի քան 450 մգ վիտամին 100 գ հատապտուղի համար, իսկ կարմիր հաղարջը պարունակում է 300 մգ 100 գ-ում:
«Հատապտուղի սև գույնը նույնպես հիմնարար է: Բոլոր հատապտուղներն ու բանջարեղենները, որոնք կապույտ և սև են, հակաօքսիդանտների աղբյուր են, այսպես կոչված, պրոանտոցյանիդին»,- Չուդինովին մեջբերում է «Gazeta.Ru»-ն:
Այդ նյութերը կան նաև հապալասում, նշել է մասնագետը։
Չիչխանը հարուստ է վիտամին E-ով և բետա-կերատինով, ազնվամորին և մոշը պարունակում են հակաբորբոքային նյութեր՝ սիլիցիլատներ, որոնք օգնում են օրգանիզմին նվազեցնել մրսածության սրությունը, ընդգծել է Չուդինովը։
Նա ուշադրություն է հրավիրել այն փաստի վրա, որ վայրի և աճեցված հատապտուղների տերևների հիման վրա պատրաստված ըմպելիքները կունենան նաև հակաօքսիդանտ և հակաբորբոքային հատկություններ։
Այս առաջարկություններին հետևելը չի փոխարինում մասնագետի հետ խորհրդակցելու անհրաժեշտությանը:
Ավելի վաղ՝ սեպտեմբերին, մանկաբույժ Մարիամ Սայֆուլինան պատմել էր, թե ինչ մթերքներ է լավ ուտել աշուն-ձմեռ ժամանակահատվածում՝ առողջությունը բարելավելու համար։ Նա ասում է, որ դուք պետք է ավելի շատ կանաչ մրգեր և բանջարեղեն ներառեք ձեր սննդակարգում, քանի որ դրանք D, B6 և B12 վիտամինների աղբյուր են:
Բացի դրանից, բժիշկը հորդորել է ուշադրություն դարձնել ֆիզիկական ակտիվությանը և վազքը համարել է իմունիտետը պահպանելու լավագույն մարզաձևերից մեկը։