Դանդուռ բանջարանոցային

Բուժիչ նամակներ

Ըստ հավատալիքի` անկողնու մեջ դրված թարմ դանդուռը հեռացնում է երազի հետ «եկող» չար տեսիլքները։
Դանդուռազգիների ընտանիքի գիտական անվանումը (Portulacaceae) կապված է պտղի կառուցվածքի հետ, որն ունի դռան փեղկը հիշեցնող լայնակի ճեղք։
Հետաքրքիր է իմանալ, որ բույսն ունի նաև երկրորդ գիտական անվանումը` «Dandur»։

Դանդուռ բառը բազմաքայլ է. բաղկացած է «դան»=հատիկ և «դուռ» բառերից։
Բույսի հայրենիքը հայտնի չէ, սակայն առնվազն 3000 տարի առաջ օգտագործվել է սննդի մեջ Արևմտյան Հնդկաստանում։

Հին եգիպտացիները պատկերել են հիերոգլիֆների վրա և, բնականաբար, նույնպես օգտագործել են սննդի մեջ։

Կարդացեք նաև

Գտնվել են հին ասորական պատմական նյութեր, որոնցում նկարագրված են դանդուռի բուժիչ հատկությունները և դեղատոմսերի պատրաստման եղանակները։
Հիպոկրատը, Պլինիուսը և այլ իմաստասերներ խորհուրդ են տվել օգտագործել բույսի տերևից և սերմից ստացված պատրաստուկներն աչքերի հիվանդությունների, գլխացավի, ներքին օրգանները մաքրելու համար։

Արաբական մշակույթում դանդուռն անվանվում է «օրհնված տերևաբանջար», քանի որ, ըստ ավանդազրույցի` Մահմեդ Մարգարեի վերքերը բուժվել են բույսի տերևների հպումից, երբ նա քայլել է մարգագետնի վրայով։

Դանդուռի բուժիչ հատկությունների մասին իմացել են նաև միջնադարյան Եվրոպայում։ Բժիշկ Օդոն` կելտաբնակ Մեն կղզուց, գրել է. «Տրորած խոտով թրջոց դրեք այտուցված աչքերին։ Ամառվա շոգի ազդեցությունը կմեղմվի, եթե ուտեք թարմ տերևը, կօգնի նաև միզապարկի ցավերի դեպքում»։

Ամիրդովլաթ Ամասիացին խորհուրդ է տալիս. «Եթե դանդուռի եփուկով լվանան մազերը, կվերանա թեփը։ Սերմերի եփուկն օգնում է սրտխփոցների դեպքում։ Դանդաղեցնում է լուծը։ Օգնում է միզածորանի և աղիներ բորբոքումների դեպքում։ Սերմերը վերացնում են բերանի ցանը։

Թարմ հյութը ճիճվաթափ հատկություն ունի և հագեցնում է ծարավը։ Սերմերի կաթնահյութը խմելը կօգնի տաք ուռուցքների ապաքինմանը, բայց վնասակար է աչքի համար։ Դրա վնասակար ներգործությունը չեզոքացնում է մաղադանոսը, իսկ փոխարինել կարող է մարոլը»։

Անգլիայում Ելիզավետա Ա թագուհու օրոք (1550-1603թ.) դանդուռը մեծ տարածում է ունեցել, պահպանվել են տեղեկություններ այն մասին, որ դանդուռից պատրաստել են թթու և մարինադ։ Բույսի տերևներն օգտագործել են` ինչպես սպանախը կամ թելուկը։ Ֆրանսիացիները դանդուռից պատրաստել և պատրաստում են համեղ, վիտամիններով հարուստ աղցան։ Մերձավոր Արևելքում թարմ և չորացրած դանդուռով համեմված աղցաններն այնքան տարածված են, որ ստացել են հատուկ «ֆատտուշ» անվանումը։ Դանդուռն ավելացնում են նաև բանջարեղենային ապուրի, մայոնեզի, ձկով և մսով պատրաստված ուտեստների մեջ։

dandur (1)

Քիմիական բաղադրությունը և օգտակար հատկությունները
Դանդուռ բանջարանոցայինը (Portulaca oleraceae) միամյա բույս է, տարբերում են երկու ենթատեսակ` P. sylvestris, որի ցողունը գետնատարած է, և P. sativa, որի ցողունն ուղղաձիգ է։ Ցողունի երկարությունը (բարձրությունը) 10-30 սմ է։ Տերևներն ունեն հերթադիր դասավորություն, նստադիր են, երկարավուն սեպաձև հյութեղ տերևաթիթեղով։ Ծաղիկներն անութային են, աճում են փնջերով։ Բաժակաթերթերը հյութեղ են, պսակաթերթերը` մոտ 10 մմ երկարությամբ, դեղնավուն։ Մշակվում է Մերձավոր Արևելքի և Հարավային Եվրոպայի երկրներում։

ՀՀ բնական պայմաններում տարածված է Կոտայքի, Արարատի, Արմավիրի մարզերում, ամենուր` նախալեռնային գոտիներում` որպես մոլախոտ։
Պարտեզների ձևավորման համար` գորգային ծաղկաթմբեր, ծաղկամարգեր և այլն լայնորեն օգտագործվում է դանդուռ խոշորածաղիկը (P. grandiflora), որի հայրենիքն է Հարավային Ամերիկան։ Ծաղիկները լիաթերթիկ են, սպիտակ, դեղին, վարդագույն, կարմիր և այլ գույների։

Բացվում են միայն արևոտ եղանակի ժամանակ։ Ծաղկում է հունիսից մինչև սառնամանիքները։

Դանդուռ բանջարանոցայինը հարուստ է օգտակար նյութերով, պարունակում է. 86,6% ջուր, 1,8%-2,2% ազոտական նյութեր, 2,2%-6,5% ազոտազուրկ նյութեր, 1,2% բջջանք, 2% սպիտակուցներ, 2,4% լորձանյութ և բուսական խեժ։

3,4% ածխաջրեր, այդ թվում` գլյուկոզա, ֆրուկտոզա, սախարոզա և այլ շաքարներ։
0,4% ճարպեր, այդ թվում` ալֆա-լինոլենային թթու և այլն։ Կարոտինային նյութեր` բետա-կարոտին և լյուտեին։

B1, E, K, PP և C (70-300 մգ` 100 գ հումքի մեջ) վիտամիններ, ֆլավոններ։
Կալիում-494 մգ, նատրիում-45 մգ, կալցիում-65 մգ, մագնիում-68 մգ, երկաթ-2 մգ, ցինկ, մարգանեց և այլն։

Օրգանական թթուներ, ստերոիդներ, 0,3 % ալկալոիդներ, սապոնին, ֆենոլկարբոնային թթուներ, գլիկոզիդներ, մուգ կարմիր գույնի ներկանյութ, նորադրենալին։
Սերմը պարունակում է ածխաջրեր, ճարպաթթուներ, օլենի, պալմիտինի, լինոլի և այլն։
Լինգաններ։ Լինգանը չեզոքացնում է ռադիոնուկլիդների ազդեցությունը։
1849 թ. Կալիֆոռնիայի ոսկու հանքերում աշխատող 10 000 բանվորների շրջանում տարածվել է լնդախտ հիվանդությունը, ողջ են մնացել միայն նրանք, ովքեր դանդուռ են կերել։ Բույսին տրվել է «հանքափորի մարոլ» անվանումը։

* Ապացուցված է, որ բույսից ստացված պատրաստուկների ներերակային ներարկումն ուժեղացնում է սրտի ռիթմերը, նեղացնում արյունատար անոթները և բարձրացնում ճնշումը։ Նման ազդեցություն ունի բույսի մեջ պարունակվող նորադրենալինը։
Որպես բուժահումք են հանդիսանում սերմերը և թարմ հավաքած կանաչ զանգվածը։

  • Դանդուռը խորհուրդ է տրվում ուտել 2-րդ տեսակի շաքարային դիաբետի նախնական փուլում։
  • Մանրացրած սերմի խառնուրդը մեղրի հետ (1։1) նվազեցնում է ասթմայի նոպաների հաճախականությունը։

Խոտի թուրմը խորհուրդ է տրվում խմել լյարդի և երիկամների հիվանդությունների դեպքում` որպես միզամուղ, իսկ մկանների ջղակծկումների դեպքում թրջոց դնել։

  • Փոշիացրած սերմով թրմված երեսնակ բժշկականի գոլացրած յուղը (1։20) օգտագործվում է փսորիազի սրացումները կանխարգելելու համար։
  • Տերևի հյութը հանգստացնում է միջատների խայթոցների հետևանքով առաջացած քորը։
  • Թարմ կամ մարինացված դանդուռը կարգավորում է թրոմբոցիտների առաջացման գործընթացը, ինչի շնորհիվ լավանում է արյան շրջանառությունը։ Խորհուրդ է տրվում համեմել բուսայուղով, տնական քացախով, սխտորով։

Զգուշացում։ Խորհուրդ չի տրվում ուտել հիպերտոնիկ հիվանդության դեպքում։

Julo-Girq1-113x160 (1)Հ.Գ. Արդեն վաճառքում է «Պահապան ծառերի բուժիչ զորությունը» գիրքը: Այն կարող եք ձեռք բերել «Նոյյան տապան», «Բուկինիստ», «Նոր գիրք» և «Արտ Բրիջ» (Աբովյան 20) գրախանութներից: 

Տեսանյութեր

Լրահոս