Հայկական գյուրզա օձի ենթատեսակի թույնը կարող է բուժել քաղցկեղի որոշ տեսակներ

Հայկական գյուրզա օձի ենթատեսակի թույնը կարող է բուժել քաղցկեղի որոշ տեսակներ

Ընդհանրապես օձի թույնը յուրահատուկ պրոդուկտ է: Այն պարունակում է բազմաթիվ և բազմատեսակ սպիտակուցներ: Օձերի բնակության աշխարհագրական դիրքով պայմանավորված՝ թույները տարբեր են լինում:

Օրինակ, հայկական գյուրզա օձի ենթատեսակի թույնը կարող է նաև շատ օգտակար և բուժիչ ազդեցություն ունենալ: Այս ուղղությամբ ուսումնասիրությունները սկսել են գերմանացի գիտնականները, իսկ ներկայումս այդ ուղղությամբ ուսումնասիրությունները շարունակում է Լ. Օրբելու անվան Ֆիզիոլոգիայի ինստիտուտը:

«Օնկոլոգիական շատ ագրեսիվ հիվանդություններ, ինչպիսին են, օրինակ, մաշկի մելանոման (քաղցկեղը), արգանդի քաղցկեղը և այլ հիվանդություններ, կարելի է բուժել հայկական գյուրզա օձի ենթատեսակի թույնի մեջ առկա խիստ սպեցիֆիկ նյութով, որը կոչվում է օբտուստատին: Այն ծանր մոլեկուլային սպիտակուց է և կարող է շատ բուժիչ ազդեցություն ունենալ նշյալ հիվանդությունների ժամանակ»,- 168.am-ի հետ զրույցում ասաց Ֆիզիոլոգիայի ինստիտուտի տնօրեն Նաիրա Այվազյանը:

Նրա խոսքով՝ համապատասխան մոտեցման դեպքում այդ բնական պրոդուկտը, որը մենք ունենք, կարող ենք արտադրել և լայնորեն կիրառել բժշկության մեջ: «Դա մեր տարածաշրջանի հարստությունն է, որն այլ տեղ չենք կարող գտնել, քանի որ մեր տարածաշրջանին բնորոշ օձերի թույնը խիստ յուրահատուկ է: Հայկական գյուրզա օձի ենթատեսակի թույնը՝ որպես բնական պրոդուկտ, մենք կարող ենք անջատել և սինթեզել»,- ասաց Ն. Այվազյանը:

Ըստ մասնագետի՝ օրինակ, Ասիայում կամ Եվրոպայում ապրող գյուրզան չունի իր մեջ օբտուստատին նյութը, որը 41 ամինաթթուներից բաղկացած շղթա է: Մինչդեռ հայկական գյուրզան ունի յուրահատուկ սպիտակուցային նյութերի խումբ, որը կանխարգելում է շատ ագրեսիվ զարգացող ուռուցքների աճը:

Ն. Այվազյանի խոսքով՝ ներկայումս իրենք աշխատում են օձի թույնի դեղորայքային հնարավորությունների ուղղությամբ՝ փորձելով դրա համար ֆինանսական այլընտրանքային աղբյուրներ գտնել. մասնակցել արտասահմանյան դրամաշնորհային ծրագրերի, որը հնարավորություն կտա՝ թույնից այդ օգտակար նյութի անջատման և սինթեզման աշխատանքներն իրականացնել:

Լրահոս
Գովազդ
Գովազդ
Ամենաընթերցված
ՕրվաՇաբաթվաԱմսվա
2015-03-03
Hermine Stepanyan10
«Սուրճ խմելու հարցում գերազանցում ենք Բալզակին»
«Ամեն առավոտ, երբ դեռ քնած են ոչ միայն մարդիկ, այլև քաղաքը, մենք արդեն հայտնվում ենք Նորքի բարձունքում։ Երևի սխալված չեմ լինի, եթե ասեմ, որ մեր աշխատակիցներից յուրաքանչյուրին շատ մեծ էներգիա է հաղորդում մեր մայրաքաղաքը։ Հետո սկսվում է պատրաստվելու գործընթացը»։