Բաժիններ՝

Ամենատարածված պատճառները, թե ինչու է դառնություն հայտնվում բերանում

Բերանում դառնության զգացում կարող է առաջանալ տարբեր պատճառներով, և ոչ բոլորն են վկայում առողջական խնդիրների մասին։ Այս մասին Газета.Ru-ին հայտնել է բժիշկ Օլգա Մալինովսկայան։

Նրա խոսքով, դառը համը կարող է լինել կոնկրետ մթերք ուտելու կամ դեղահաբեր ընդունելու կողմնակի ազդեցություն։ Բերանի մեջ դառնություն առաջացնող դեղամիջոցների թվում են հակաբիոտիկ տետրացիկլինը, լիթիումի պատրաստուկները և սիրտ-անոթային որոշ դեղամիջոցներ։ Եթե ​​տհաճ զգացողությունը երկար ժամանակ չի անհետանում՝ մի քանի օր կամ նույնիսկ շաբաթ, արժե ավելի լավ հասկանալ պատճառները:

«Բերանի դառնությունը, որը մնում է ատամները լվանալուց հետո և դառնում այնքան տհաճ, որ ազդում է սննդի համի վրա, քրոնիկ հիվանդությունների տարածված նշան է։ Շատ դեպքերում խոսքը մարսողական համակարգի պաթոլոգիաների մասին է, օրինակ՝ լեղապարկի աշխատանքի հետ կապված խնդիրների»,- պարզաբանել է Մալինովսկայան։

Բերանի դառը համը հաճախ կապված է նաև կերակրափող մտնող լեղու հետ, որն ունի տհաճ համ։ Լեղին անհրաժեշտ է սնունդը մարսելու, առաջին հերթին՝ ճարպերը քայքայելու համար։ Այն արտադրվում է լյարդի կողմից և կուտակվում է լեղապարկում։ Սննդային սովորույթների և ապրելակերպի շնորհիվ մաղձը կարող է սկսել ավելի շատ արտադրվել, քան անհրաժեշտ է: Հաճախ դա տեղի է ունենում ճարպային մթերքների օգտագործման պատճառով:

Կարդացեք նաև

Բացի դրանից, կան հիվանդություններ, որոնք խանգարում են լեղու բնականոն արտահոսքին՝ լեղաքարեր, լեղուղիների դիսկինեզիա, լեղապարկի բորբոքում՝ խոլեցիստիտ, խրոնիկ պանկրեատիտը և գաստրիտը նույնպես կարող են դառնություն առաջացնել: Տհաճ համը չի կարող լինել այս պաթոլոգիաների միակ ախտանիշը. հիվանդները դժգոհում են նաև որովայնի ցավից, սրտխառնոցից և նույնիսկ փսխումից, այրոցի զգացումից և փորկապությունից, ասել է բժիշկը։

«Բերանի դառնության մեկ այլ ընդհանուր պատճառ ատամնաբուժական խնդիրներն են: Դառը համը հաճախ հայտնվում է բերանի խոռոչում տեղի ունեցող բորբոքային պրոցեսների պատճառով, որոնք առաջանում են, օրինակ, ստոմատիտի հետևանքով։ Ուղեկցող նշաններից են ցավը ուտելիս, բերանի լորձաթաղանթի վրա խոցերի առաջացումը»,- ըստ shantnews-ի՝ հավելել է մասնագետը։

Առանց բժշկական միջամտության հնարավոր է նկատել ատամնաբուժական խնդիրներ, սակայն բավականին դժվար է պարզել, թե մարսողական համակարգի որ պաթոլոգիաները կարող են ինքնուրույն դառնություն առաջացնել բերանում։

«Ախտորոշումը պետք է ստանաք թերապևտից կամ գաստրոէնտերոլոգից: Պարտադիր է անցնել կլինիկական և կենսաքիմիական արյան թեստեր, որոնց արդյունքները թույլ կտան գնահատել ներքին օրգանների, այդ թվում՝ լյարդի և լեղապարկի աշխատանքը։ Ինքնաբուժությունը, հատկապես ժողովրդական միջոցների օգտագործումը, արդյունավետ չէ: Բուսական պատրաստուկներն ու բուժիչ խառնուրդները որոշ դեպքերում կարող են բացարձակապես անօգուտ և նույնիսկ վնասակար լինել՝ դրանց ազդեցության տակ բերանի դառնությունը կարող է մեծանալ և ընդհանուր վիճակը վատթարանալ»,- եզրափակել է փորձագետը։

Տեսանյութեր

Լրահոս