
Բժիշկը հերքել է մանդարինի` չափից շատ ուտելու վնասը

Գաստրոէնտերոլոգ Յանա Կարտաևան ասել է, որ մանդարինների ճշգրիտ քանակը, որոնք կարելի է ուտել օրվա ընթացքում, կախված է կոնկրետ անձի անհատական զգայունությունից և որոշվում է էմպիրիկ եղանակով:
Газета.Ru-ի հետ զրույցում մասնագետը պարզաբանել է, որ բժշկության մեջ որեւէ կոնկրետ տեսակի մրգի սպառման քանակական խիստ նորմ չկա, սակայն կան խորհուրդներ ընդհանրապես բջջանյութ օգտագործելու վերաբերյալ։ Օրինակ՝ խորհուրդ է տրվում օրական ուտել առնվազն 400 գ միրգ և բանջարեղեն, և առաջարկությունից ցանկացած շեղում, հատկապես կարճատև, մեծ հավանականություն կա, որ չվնասի ձեր առողջությանը:
«Ուստի այս նորմը կարող եք ծածկել ինչպես ցանկանում եք, նույնիսկ եթե բոլոր առաջարկվող 400 գ-ը ներկայացված է միայն մանդարիններով»,- ըստ shantnews-ի՝ ընդգծել է բժիշկը։
Նա նշել է, որ յուրաքանչյուր ոք կունենա նույն մանդարինների օգտագործման իր «նորմը». ինչ-որ մեկը կարող է միանգամից վեց միրգ ուտել, իսկ մյուսների համար նույնիսկ կես մանդարինը տհաճություն կառաջացնի:
Կարտաևան նախազգուշացրել է, որ մանդարինի օգտագործումից հետո, ինչպես մյուս ցիտրուսային մրգերը, կարող են հայտնվել ստամոքս-աղիքային տրակտի տհաճ ախտանիշներ (որովայնի ցավ, փքվածություն և այրոց), ինչպես նաև կեղծ ալերգիկ ռեակցիա՝ ցանի և մաշկի քորի տեսքով։ Ամենից հաճախ այս ամենը կախված է դոզայից և առողջական լուրջ հետևանքներ չի ունենում: Եթե նման ախտանշաններ ի հայտ գան, բժիշկը նշել է, որ պետք չէ անմիջապես հրաժարվել մանդարինից, ավելի լավ է փնտրել ձեր օպտիմալ քանակությունը։