Գիտնականներն ասել են, թե ինչ են անում ֆասթֆուդն ու քաղցրավենիքներն ուղեղի հետ
Քյոլնի (Գերմանիա) Մաքս Պլանկի մետաբոլիկ հետազոտությունների ինստիտուտի գիտնականները Յեյլի համալսարանի (ԱՄՆ) հետ համատեղ պարզել են ճարպային և քաղցր սննդի ազդեցությունն ուղեղի վրա։
Cell Metabolism ամսագրում հրապարակված հետազոտության համաձայն՝ գիտնականները պարզել են, որ նման սնունդն ակտիվացնում է ուղեղի դոպամիներգիկ համակարգը։ Այն պատասխանատու է մոտիվացիայի և պարգևատրման համար, ինչը փոխում է սննդի ընկալումը։
«Մեր ակտիվության չափումները ցույց են տվել, որ ուղեղը վերականգնվում է չիպսերի և այլ վնասակար մթերքների օգտագործման միջոցով: Այն ենթագիտակցորեն սովորում է նախապատվությունը տալ հենց այդպիսի մթերքներին: Ուղեղի այս փոփոխությունների շնորհիվ մենք անգիտակցաբար միշտ կնախընտրենք շատ շաքար ու ճարպ պարունակող մթերքներ»,– shantnews-ի փոխանցմամբ՝ բացատրում է հրատարակությունը Մարկ Տիտգեմեյերի առաջատար հետազոտությունը:
Հետազոտությանը մասնակցել է մարդկանց երկու խումբ. առաջինի մասնակիցներն իրենց սովորական կերակուրների հետ ստացել են փոքրիկ յուղոտ և քաղցր պուդինգ: Մյուս խմբում կամավորները կերել են նմանատիպ կալորիականությամբ, բայց ավելի քիչ յուղոտ աղանդեր: Ութ շաբաթվա ընթացքում հետազոտողները չափել են ուղեղի ակտիվությունը:
Նշվում է, որ ուսումնասիրության ընթացքում առաջին խմբի կամավորներն ավելի շատ քաշ չեն հավաքել, իսկ արյան մեջ շաքարի ու խոլեստերինի մակարդակը չի փոխվել։ Սակայն հետազոտողները կարծում են, որ ուղեղում նոր կապերի ստեղծման պատճառով իրենց համար դժվար կլինի հրաժարվել քաղցրավենիքից։ Նույնիսկ եթե նախկինում նման մթերքներ չեն օգտագործել։