Բաժիններ՝

Բժիշկը բացահայտել է ձկան յուղի օգուտներն ու վնասները

Ձկան յուղի օգտագործումը նպաստում է սրտի և ուղեղի աշխատանքին, բարելավում է հոգեկան վիճակը, պաշտպանում է հոդերը և ոսկորները։ Այնուամենայնիվ, այն ընդունելիս արժե հետևել միջոցին, քանի որ այս նյութի ավելցուկը կարող է հանգեցնել բացասական հետևանքների: Այս մասին, shantnews-ի փոխանցմամբ՝ «Իզվեստիային» ասել է «Մեդիցինա» ԲԲԸ-ի էնդոկրինոլոգ, բժշկական գիտությունների թեկնածու Նատալյա Տանանակինան։

«Ձկան յուղը գլխավորում է մարդու առողջության պահպանման համար անհրաժեշտ սննդանյութերի ցանկը: Ամենամեծ քանակությամբ այն հանդիպում է յուղոտ ձկան մեջ՝ սաղմոն, սարդին, իշխան, թունա, սկումբրիա։ Ձկան յուղը հարուստ է օմեգա-3 ճարպաթթուներով, որոնք կարևոր դեր են խաղում մարմնի բազմաթիվ գործառույթներում։ Ձկան յուղի օգտագործումը նպաստում է սրտի և ուղեղի աշխատանքին, նվազեցնում է արյան մեջ տրիգլիցերիդների քանակը, նվազեցնում է բորբոքումները, բարելավում է հոգեկան վիճակը, պահպանում է մաշկի առողջությունը, պաշտպանում է հոդերը և ոսկորները»,-նշել է մասնագետը։

Բժիշկը նշել է նաև, որ հղիներին անհրաժեշտ է ձկան յուղ, քանի որ այն բարերար է ազդում հղիության ընթացքի և պտղի զարգացման վրա։

«Սակայն այն ընդունելիս արժե պահպանել միջոցը՝ վնասակար հետևանքները կանխելու համար։ Օրգանիզմում ձկան յուղի ավելցուկը կարող է հանգեցնել արյան շաքարի մակարդակի բարձրացման, արյունահոսության ռիսկի բարձրացման, ինչպես նաև առաջացնել փորկապություն և սրտխառնոց»,- զգուշացրել է Տանանակինան:

Միևնույն ժամանակ, ըստ էնդոկրինոլոգի, այն մարդիկ, ովքեր շաբաթական գոնե մեկ անգամ ձուկ են ուտում, ավելի քիչ են հակված սրտանոթային հիվանդությունների՝ ի տարբերություն նրանց, ովքեր հազվադեպ կամ երբեք չեն ուտում ծովամթերք։

Ինչպես պարզաբանել է բժիշկը, ավելի լավ է շաբաթական երկու անգամ ձուկ ուտել եփած կամ թխած վիճակում. այս կերպ բոլոր օգտակար տարրերն ավելի լավ են պահպանվում։ Եթե ​​դուք կանոնավոր կերպով բավարար քանակությամբ ծովամթերք չեք ուտում, կարող եք ձկան յուղի հաբեր ընդունել: Բայց մինչ այդ դուք պետք է խորհրդակցեք ձեր բժշկի հետ։

Ձկան յուղը պարունակում է էական ճարպաթթուներ, որոնք օրգանիզմը չի կարող ինքնուրույն արտադրել։ Հետևաբար, մարդը պետք է դրանք ընդունի ձուկ ուտելով կամ սննդակարգում ձկան յուղ ավելացնելով»,- ամփոփել է Տանանակինան։

Բաժիններ՝

Տեսանյութեր

Լրահոս