Առանց արյուն վերցնելու՝ մածուցիկության չափում. Միսսուրիի գիտնականների հայտնագործությունը
Միսսուրիի համալսարանի գիտնականները ստեղծել են նորարար տեխնոլոգիա, որը թույլ կտա չափել արյան մածուցիկությունը առանց ինվազիվ միջամտության (առանց արյուն վերցնելու)։ Այս մեթոդի մասին հոդվածը հրապարակվել է «Journal of Dynamic Systems, Measurement and Control» ամսագրում։
Ինչո՞ւ է մածուցիկությունը կարևոր
Արյան մածուցիկությունը՝ անոթներով հոսելու նրա ունակությունը, առանցքային դեր ունի առողջության համար։ Բարձր մածուցիկությունը մեծացնում է սրտի ծանրաբեռնվածությունը և թրոմբների առաջացման ռիսկը։ Մինչ այժմ բժիշկներն այս կարևոր ցուցանիշը հաճախ բաց էին թողնում՝ կենտրոնանալով միայն զարկերակի և ճնշման վրա։
Ինչպե՞ս է աշխատում նորարարությունը
Նոր համակարգն օգտագործում է անընդհատ ուլտրաձայնային ալիք, որը թեթևակի թրթռացնում է արյունը։ Հատուկ ալգորիթմը վերլուծում է ձայնի տարածումն ու փոխազդեցությունը՝ որոշելու արյան խտությունն ու մածուցիկությունը հենց օրգանիզմում։
Առավելությունը մեծ ճշգրտությունն է, քանի որ չափումը կատարվում է արյան բնական վիճակում՝ ի տարբերություն ավանդական մեթոդների, որոնք պահանջում են արյան նմուշառում։
Հեռանկարներ
Հետազոտողների նպատակն է մածուցիկության չափումը դարձնել նույնքան սովորական ցուցանիշ, որքան ճնշումը։ Ապագայում այս տեխնոլոգիան թույլ կտա բժիշկներին իրական ժամանակում ավելի լավ հետևել հիվանդներին և էապես բարելավել բուժումը, հատկապես սրտանոթային հիվանդությունների և սերպայաձև բջիջներով անեմիայի դեպքում։
Ներկայումս տեխնոլոգիան գտնվում է նախատիպի փուլում, հաջորդ քայլը մարդկանց վրա կլինիկական փորձարկումների մեկնարկն է։

